Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зелена светлина за Бундеслигата, подновява се този месец

Байерн - Шалке
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мачовете в Бундеслигата и във втората дивизия на германския футбол ще се подновят във втората половина на май и ще се играят без публика, съобщава ДПА.

Германското правителство даде днес "зелена светлина" за рестартиране на срещите в първите две дивизии след паузата заради пандемията от коронавирус.

Точната дата на подновяване на сезона ще бъде обявена от Германската футболна лига.

Новината беше оповестена след видеоконферентен разговори на германския канцлер Ангела Меркел с лидерите на 16-е германски провинции. Съгласно договорката провинциалните власти са се съгласили да обвържат разхлабването на рестрикциите с броя на новите инфекции, което означава, че ако окръг или град регистрират над 50 нови случая на зараза на 100 000 жители през седемдневен период, то провинцията трябва да въведе отново по-строгите рестрикции.

Федералното правителство и провинциалните ръководители са се съгласили да удължат мерките за социална дистанция до 5 юни.

Германската футболна лига и федерация предоставиха подробно ръководство за клубове и други заинтересовани страни за това как мачовете от последните девет кръга от сезона могат да се проведат в максимално безопасна среда, като правилата за дистанциране трябва да се спазват извън терена и честото тестване на всички.

Футболното първенство на Германия беше прекратено на 13 март заради пандемията от коронавирус.

Клубовете от Бундеслигата няма да бъдат поставяни под карантина за две седмици преди подновяването на сезона по-късно този месец, но е възможен по-кратък такъв период. Това заяви министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер.

"Не трябва да минават две седмици, така каза здравният министър. Периодът ще бъде определен от местните здравни власти", заяви Зьодер пред репортери.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Дерменджиев

Георги Дерменджиев: Дуа е в групата и най-вероятно ще има минути

Старши треньорът на Лудогорец - Георги Дерменджиев, говори пред медиите преди официалното занимание в Мезокьовешд (Унгария), където утре е реваншът с Динамо Минск в Шампионска лига. Първата среща в Разград бе спечелена от българския състав с 2:0. Мачът е с начален час 21.45 часа, а ако отстранят шампиона на Беларус, разградчани ще се изправят срещу..

публикувано на 30.07.24 в 22:36
Симон Байлс

Симон Байлс изведе САЩ до отборната титла в турнира по спортна гимнастика за жени

Симон Байлс изведе САЩ до олимпийската отборна титла по спортна гимнастика за жени на Игрите в Париж. Американката имаше проблеми с психичното здраве в Токио, но 27-годишната състезателка се завърна в спорта и отново доминира. Байлс спечели пето олимпийско злато в кариерата си. Заедно със съотборничките си Джордан Чайлс, Джейд Кери, Хезли Ривера, и..

публикувано на 30.07.24 в 22:26
Карабах

Карабах чака Лудогорец или Динамо (Минск) в ШЛ

Азербайджанският Карабах се класира за третия квалификационен кръг на Шампионската лига, след като записа категоричен успех с 5:0 като домакин на гибралтарския Линкълн Ред Импс след 2:0 в първата среща. Следващият съперник на тима в турнира ще бъде победителят от двойката между Лудогорец и Динамо (Минск), които ще играят утре, сряда, в унгарския град..

публикувано на 30.07.24 в 21:26

Реваншът Будучност - ЦСКА 1948 преместен на друг стадион (обновено)

Реваншът от втория квалификационен кръг на футболния турнир Лигата на конференциите между Будучност и ЦСКА 1948 няма да се играе на стадион "Под Горицом" в Подгорица. За това информира черногорският клуб, който допълни, че състоянието на терена не позволява провеждането на футболна среща там и мачът е преместен на стадион "ДГ Арена" в предградията на..

обновено на 30.07.24 в 18:40
Кевин Пенев

Кевин Пенев: Изиграх най-добрата земя в кариерата си

"Изиграх най-добрата земя в кариерата си", това разкри гимнастикът ни Кевин Пенев след завръщането в България от Олимпиадата в Париж. Българинът се нареди на 12-то място на този уред и е 15-ти на прескок, а в квалификациите за многобоя е 42-и. „Чувствам се много добре. Бях близо до финал. Изиграх..

публикувано на 30.07.24 в 16:47
Йоана Илиева

Йоана Илиева: Тъжна съм, защото много хора очакваха повече от мен

"Тъжна съм, защото много хора очакваха повече от мен, включително и аз", това заяви фехтовачката ни Йоана Илиева след прибирането в България от Олимпийските игри в Париж. Илиева бе видимо емоционална, след като унгарка я спря на 1/8-финалите във френската столица. Преди това нашето момиче надигра японка на старта. В крайна сметка, Илиева..

публикувано на 30.07.24 в 16:42

Черно море с първа победа за сезона

Черно море постигна първа победа от началото на първенството. Вицешампионите надделяха над Септември (София) с 2:0, като и двата гола паднаха след почивката. Първата възможност в мача бе за домакините в 6-ата минута, когато Мартин Христов се опита да върне топката към вратаря Димитър Шейтанов и за малко не си отбеляза автогол. В 10-ата..

публикувано на 29.07.24 в 23:20