Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Адв. Кашъмов: Абсурдно е в 20 век да не можем да се запознаем лесно с управленски заповеди

Достъпът до информация помага не само на гражданите, но и на институциите да си вършат работата, смята той

Александър Кашъмов
Снимка: Ани Петрова

"Има подобрение във връзка с подаването на информация, свързана с кризата, но остават и част от проблемите". Това заяви пред БНР адвокат Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на Програма “Достъп до информация”, и даде пример, че mодобрението е създаването на единен информационен портал за Covid-19, с който е направен опит да се подава единна информация, която се генерира от всички министерства и институции. Той акцентира, че много от министерствата не правят препратка чрез линк към информацията, някои подават информация какво правят във връзка с пандемията, а други - не.

"Остава сериозният въпрос за документите или заповедите, които се издават, особено от министъра на здравеопазването. Увеличи се прозрачността и подаването на такива копия от документи в интернет, защото е абсурдно в 20-и век да не можем да се запознаем лесно с подобни заповеди, но от друга страна - проблемът остава".

В предаването "Преди всички" адвокат Кашъмов коментира, че единият от информационните дефицити е бил свързан със статута на Националния оперативен щаб и след подаване на заявление за достъп до информация е била публикувана заповедта за неговото създаване.

"Заповедите ги издава министърът на здравеопазването - това са тези документи, които пряко влияят на правата и задълженията на гражданите. Констатирахме много дефицити в прозрачността - те трябва да бъдат лесно намираеми. В единния информационен портал са публикувани не всички заповеди на министъра на здравеопазването", обясни адвокатът. 

По думите му е имало и проблеми при контрола на спазването на заповедите, защото не е направен паралел и указание как да се изпълнява една такава заповед: "Това е управленски проблем - от една страна, а от друга е проблем с достъпа до информация. Виждаме, че достъпът до информация помага не само на гражданите, но и на институциите да си вършат работата".

Програма “Достъп до информация” ще представи днес в 11 часа годишното си проучване на интернет страниците на 562 институции.

Цялото интервю на Силвия Великова с Александър Кашъмов в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за обществените поръчки

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за обществените поръчки, които синхронизират българската нормативна уредба с  европейското законодателство в тази сфера. С поправките се разширява обхватът на измененията в договорите и рамковите споразумения, които се квалифицират като съществени.  Целта е да се ограничат случаите на допустими..

обновено на 29.10.20 в 10:07

Национална онлайн конференция за медийната грамотност в България

Национална онлайн конференция, посветена на медийната грамотност в България, организират Коалиция за медийна грамотност и Фондация за свободата „Фридрих Науман“ в партньорство с Министерството на образованието и Министерството на културата. В конференцията се представят резултатите от изследване за дистанционното обучение и медийната грамотност..

публикувано на 29.10.20 в 09:50
Пещера

„Топъл обяд“ в Пещера до 31 декември

Община Пещера удължава програмата „Топъл обяд“ до 31 декември,  след  сключване на допълнително споразумение с Агенцията за социално подпомагане. Към момента проектът осигурява топла храна за 177 социално слаби жители на общината. Това са основно възрастни, самотни хора, които поради заболявания, трудно могат да се обслужват сами. Заради..

публикувано на 29.10.20 в 09:36

В Пенсилвания и Северна Каролина ще се броят бюлетините, пристигнали по пощата и след 3 ноември

Върховният съд на Съединените щати не уважи искането на предизборния щаб на президента Доналд Тръмп да блокира удължаване на срока за приемане на бюлетини по пощата в щатите Северна Каролина и Пенсилвания. Върховните съдии приеха като условие за валидността на бюлетините да са подадени преди края на изборния ден на 3 ноември. Бюлетини,..

публикувано на 29.10.20 в 09:02

Пазарджик се приближава към червената Covid зона

Област Пазарджик е напът да премине в червената Covid зона със заболяемост над 120 души на 100 000 население. За това предупреди директорът на здравната инспекция в града д-р Фани Петрова. „Въпрос на часове и дни е да минем в т.нар. червена зона. При това положение има заповед на министъра на здравеопазването, с която се преустановява освен..

публикувано на 29.10.20 в 08:49
Десетки души са безследно изчезнали след преминаването на бурята.

Тайфунът Молаве взе десетки жертви във Виетнам

Виетнам разположи днес военни и тежка техника в рамките на операция по издирване на оцелели в свлачища, предизвикани от проливните дъждове от тайфуна Молаве, един от най-силните в региона от десетилетия, предаде Ройтерс. Свлачищата, които удариха отдалечени райони в централната част на страната в сряда, причиниха смъртта на 13 души. 40 други..

публикувано на 29.10.20 в 08:34

Covid-19 отложи заседание на Общинския съвет в Плевен

В Плевен отложиха насроченото за днес заседание на Общинския съвет. Решението е превантивна противоепидемична мярка след като общински съветник е установен с коронавирус. По правилник заседанието се провежда последния четвъртък на месеца, а заради затегнатите мерки беше преместено в по-голяма зала. В късните часове на вчерашния ден обаче стана..

публикувано на 29.10.20 в 08:13