Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Адв. Кашъмов: Абсурдно е в 20 век да не можем да се запознаем лесно с управленски заповеди

Достъпът до информация помага не само на гражданите, но и на институциите да си вършат работата, смята той

Александър Кашъмов
Снимка: Ани Петрова

"Има подобрение във връзка с подаването на информация, свързана с кризата, но остават и част от проблемите". Това заяви пред БНР адвокат Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на Програма “Достъп до информация”, и даде пример, че mодобрението е създаването на единен информационен портал за Covid-19, с който е направен опит да се подава единна информация, която се генерира от всички министерства и институции. Той акцентира, че много от министерствата не правят препратка чрез линк към информацията, някои подават информация какво правят във връзка с пандемията, а други - не.

"Остава сериозният въпрос за документите или заповедите, които се издават, особено от министъра на здравеопазването. Увеличи се прозрачността и подаването на такива копия от документи в интернет, защото е абсурдно в 20-и век да не можем да се запознаем лесно с подобни заповеди, но от друга страна - проблемът остава".

В предаването "Преди всички" адвокат Кашъмов коментира, че единият от информационните дефицити е бил свързан със статута на Националния оперативен щаб и след подаване на заявление за достъп до информация е била публикувана заповедта за неговото създаване.

"Заповедите ги издава министърът на здравеопазването - това са тези документи, които пряко влияят на правата и задълженията на гражданите. Констатирахме много дефицити в прозрачността - те трябва да бъдат лесно намираеми. В единния информационен портал са публикувани не всички заповеди на министъра на здравеопазването", обясни адвокатът. 

По думите му е имало и проблеми при контрола на спазването на заповедите, защото не е направен паралел и указание как да се изпълнява една такава заповед: "Това е управленски проблем - от една страна, а от друга е проблем с достъпа до информация. Виждаме, че достъпът до информация помага не само на гражданите, но и на институциите да си вършат работата".

Програма “Достъп до информация” ще представи днес в 11 часа годишното си проучване на интернет страниците на 562 институции.

Цялото интервю на Силвия Великова с Александър Кашъмов в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руското ФДР задържа бившия журналист Иван Сафронов

Федералната служба за сигурност в Русия задържа бившия журналист и настоящ служител на държавната корпорация „Роскосмос“ Иван Сафронов . Той е заподозрян в предаване на секретна информация на НАТО. От Федералната служба за сигурност уточниха, че Иван Сафронов е събирал и предавал на една от специалните служби на НАТО информация, която..

публикувано на 07.07.20 в 14:48

Възстановена доходност в пенсионните фондове за второто тримесечие

Доходността по партидите в частните пенсионни фондове се e възстановила през второто тримесечие на годината след срива през март. Това каза в интервю за "Хоризонт" Даниела Петкова, член на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. Сривът на борсите в края на март се отрази върху пенсионните фондове по света,..

обновено на 07.07.20 в 14:33
На церемонията присъстваха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев (дясно), изпълнителният директор на болницата Антон Петков (ляво) и началникът на клиниката по образна диагностика Марин Пенков (в средата).

ЯМР от нов клас в болницата "Св. Иван Рилски"

В Университетската многопрофилна болница „Св. Иван Рилски“ вече работи апарат от най-нов клас ядрено-магнитен резонанс (ЯМР). Апаратът позволява бърз и адекватен преглед без лъчево натоварване. Инвестицията на болницата в новата апаратура е над 6 млн. лева. В Европа има само още 9 такива машини, обясни министърът на здравеопазването Кирил..

публикувано на 07.07.20 в 14:30

Над 700 кандидат-студенти на първия присъствен изпит в Медицинския университет в Плевен

Над 700 кандидат-студенти се явиха на първия присъствен изпит в Медицинския университет в Плевен. Всички противоепидемични мерки за ограничаване разпространението на Covid-19 бяха приложени. Задължителни бяха маските по време на изпита. Направена е пълна дезинфекция вчера и днес преди самия изпит. Родителите ще са на дистанция от..

обновено на 07.07.20 в 14:19
Борисов беше на разпит в спецпрокуратурата като свидетел заради твърдения на Бобоков.

Борисов след разпита за Бобоков: Не виждам нищо смущаващо в комуникацията ми с него

Приключи разпитът на премиера Бойко Борисов в Специализираната прокуратура заради комуникацията му с бизнесмена Пламен Бобоков. Премиерът е бил питан и във връзка с разследването за опасния боклук. Именно от това разследване бяха отделени материали и започна разследването за търговия с влияние заради чатовете на Пламен Бобоков..

обновено на 07.07.20 в 14:02

Изложба, посветена на Иван Вазов в Националната библиотека

На 9-ти юли се навършват 170 години от рождението на Иван Вазов. По този повод в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" беше открита изложбата "Българийо, аз всичко тебе дадох" . Голяма част от документите, включени в нея, се показват за първи път. "Днешната изложба наистина е уникална като съдържание и като визия" - посочи..

обновено на 07.07.20 в 13:53
Пенчо Милков

Затвориха сградата на областната администрация в Русе за дезинфекция

Сградата на Общинската и Областната администрация в Русе ще остане затворена днес за дезинфекция, а до края на седмицата са отменени всички културни събития . Причина за ограничителните мерки в Русе е заболяването на кмета Пенчо Милков, който от вчера е настанен за лечение в Белодробната болница. Какво е състоянието му, съобщи управителят на..

публикувано на 07.07.20 в 13:48