Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата публикува доказателства по делото срещу певицата ЛиЛана и съдружници

| обновено на 07.05.20 в 18:39
Снимка: www.prb.bg

Специализираната прокуратура публикува част от доказателствата по делото срещу певицата Лиляна Деянова (ЛиЛана), брат ѝ Александър Деянов и съдружника ѝ Мартин Димитров. Тримата са обвинени за незаконно усвояване на средства по европейската програма "Иновации и конкурентоспособност".

От прокуратурата уточняват, че разпитите се публикуват заради високия обществен интерес, след разрешение на наблюдаващите прокурори и при спазване на презумпцията за невиновност на тримата. Става дума за трима свидетели -  длъжностни лица от Агенция "Пътна инфраструктура", представени с инициали, върху които е бил оказван натиск да сключат договор с фирмата на Деянова и Димитров - "Телетол", като Национален доставчик на тол услуги.

Свидетелите са представени с инициали, но от представянето им пред разследващите става ясно, че говорят председателят на АПИ Георги Терзийски, отговарящият за толуправлението Олег Асенов и подалият оставка преди година като член на УС на Пътната агенция Радослав Влахов.

Заплахите са заради амбициите на обединението „Телетол“  да е доставчик на електронни винетки. Фирмата на ЛиЛана и съдружника ѝ първо печелят поръчката за 180 млн. лв , но следва отказ и насрещни обвинения към шефовете в АПИ в корупция.

Свидетелите срещу Деянова и Димитров разказват за заплахи по различни комуникационни канали -телефон, електронна поща и Viber - и на лични срещи. Държали се арогантно. Предупреждавали пътните шефове, че ще загубят постовете си, ако "Телетол" не получи незабавно договора. Георги Терзийски разказва и за нахлуване в Националното ТОЛ управление миналия юли, когато ЛиЛана, Димитров и още двама души блъскали по вратите на служебните помещения. И Терзийски, и Асенов, и Влахов казват в разпитите си, че са се притеснили за работата и за живота си. 

Лиляна Деянова и Мартин Димитров са в ареста с окончателно решение на апелативния спецсъд, а Александър Деянов е на свобода срещу гаранция от 50 000 лева. В хода на разследването от прокуратурата съобщиха, че във фирмен офис на обвиняемите са открили техника, за която се проверява дали може да се ползва за подслушване и проследяване.

Протоколите от разпитите можете да видите от сайта на прокуратурата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Спецпрокуратурата иззе апаратура по разследването срещу ЛиЛана и съдружници (снимки)

Апаратура и документи, свързани с разследването срещу певицата Лиляна Деянова, брат ѝ и неин съдружник за злоупотреба със средства по европейската програма „Иновации и конкурентоспособност“,  са били иззети след обиск в офис на търговско дружество в..

публикувано на 29.04.20 в 09:55
ВИЖТЕ ОЩЕ

Глигани по плажовете на Италия: Ако температурата е непоносима, даже се крият под някой чадър

Глигани се появиха по плажовете на Италия. Най-често глиганите са идвали по плажовете на област Лигурия, а местните медии вече описват ситуацията като "консолидирана еволюция" на тези животни. Ежедневникът "Република" представя дивите прасета "като..

публикувано на 14.07.24 в 17:29

Адм. Ефтимов от мястото на горския пожар, област Пловдив: Ситуацията в момента е под контрол

Горският пожар в област Пловдив е под контрол, обяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който посети района на селата Иван Вазово и Михилци.    "Ситуацията в момента е под контрол, благодарение на добрата координация между Главната..

публикувано на 14.07.24 в 17:18

Стартът на жътвата в бобовдолското Мало село отново се превърна в празник

С ритуала зажънване в бобовдолското Мало село започна прибирането на реколтата.  Организатор е местното читалище "Пробуда - 1916". Участват арендатори, които обработват житни масиви в района на Разметаница. Там няма необработвани площи, коментират..

публикувано на 14.07.24 в 17:05

Лятно училище във Вършец събира деца от цялата страна

Лятно училище във Вършец събира деца от цялата страна. Заниманията ще продължат до края на август. Лятното училище във Вършец всяка година се посещава от все повече деца. Организаторите от Центъра за работа с деца за всеки ден от седмицата имат..

публикувано на 14.07.24 в 16:46
Снимка, предоставена от Обсерваторията на НАСА за слънчева динамика (SDO), показва слънчево изригване през  април 2016 г.

Повишена слънчева активност с повече геомагнитни бури и по-мощна слънчева радиация

Астрономите предупреждават за засилена слънчева активност, която се изразява с повече геомагнитни бури и по-мощна слънчева радиация.  Максимумът на тази активност се очаква да бъде през юли 2025 г., каза доц. Камен Козарев от Института по астрономия..

публикувано на 14.07.24 в 16:19
Снимката е илюстративна, архов.

Убити и ранени при нападение в германския град Лаутлинген

Няколко души са убити и ранени при стрелба в германския град Лаутлинген в провинция Баден-Вюртемберг, съобщава Ройтерс, цитирайки вестник "Билд". Според различни данни убитите са двама или трима, а други двама души са тежко ранени при стрелбата...

публикувано на 14.07.24 в 15:59
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп бе прострелян в дясното ухо на митинг в щата Пенсилвания.

Тръмп: Няма да се страхуваме, а вместо това ще останем непоколебими във вярата си

Доналд Тръмп се чувства добре след инцидента, се казва в изявление на екипа на бившия американски президент, който ще бъде кандидат на Републиканската партия на президентските избори през ноември и стана обект на покушение на митинг в Пенсилвания...

публикувано на 14.07.24 в 15:16