Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горанов към Божков: Поредният българин, който се укрива от правосъдието

Министърът на финансите Владислав Горанов даде брифинг в НС.
Снимка: БГНЕС

Финансовият министър Владислав Горанов настоя бизнесменът Васил Божков да плати дълга си към държавата, който е в размер на 700 млн. лева. Горанов отговори на критиките на Божков пред медиите в парламента и обясни, че регулацията на рекламата в хазарта и изравняване на режимите на облагане на онлайн и наземния хазарт са били въпросите, по които двамата са разговаряли по време на срещите си.

Васил Божков е поредният българин, който се укрива от правосъдието. Така финансовият министър се изрази за бизнесмена, който по-рано заяви, че е консултирал хазартния си бизнес само с финансовия министър:

"Много лесно и бързо, по аналогия на друг български гражданин, когато получиш обвинение, започваш да твърдиш, че липсва правова държава и не искаш да се изправиш пред конституционно уредените институции, които могат да решат този спор".

Горанов заяви, че никога не е твърдял, че не познава Божков, но при срещите им са обсъждани само темата за регулацията на рекламата в хазарта и изравняване на режимите на облагане на онлайн и наземния хазарт:

"Така, както съм срещал в моя кабинет и г-н Валентин Златев, и г-н Кирил Домусчиев, и много други хора, които са изградили успешен бизнес в България. Независимо от опита за внушения, аз нямам претенции към господин Божков, освен за едно, през всичките години, в които се е занимавал с хазартен бизнес, той е нарушавал, или негови служители - Закона за хазарта, като е декларирал и допускал внасянето на по-малко такси, като по този начин загубата за бюджета се изчислява на около 700 милиона, заедно с лихвите. Вместо да се сипят подобни твърдения, аз препоръчвам - всеки български бизнесмен, който има неуредени сметки с държавата, да го направи", каза финансовият министър.

Обяснението на финансовия министър бе поискано от премиера Бойко Борисов, който пред изданието "Сега" заяви, че всяка квалификация в устата на Божков за него е комплимент. Според Горанов и Борисов, Комисията по хазарта трябва да бъде обвинявана за пропуснатите ползи от лотарийните игри на бизнесмена.
Репортаж на Добрина Карамболова в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

София празнува

Празникът на София, 17 септември, ще бъде отбелязан със събития на открито и закрито през целия ден. Със заповед на кмета Васил Терзиев денят е обявен за неучебен, но присъствен. Официалното честване на Деня на София ще започне с тържествена сесия на Столичния общински съвет, на която изявени личности ще бъдат удостоени със званията..

публикувано на 17.09.24 в 07:11

Планова техническа профилактика на предаватели

На 17 септември  от 9 до 17 часа    ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси  вълни:  ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ 4 на честота  100.3  MHz, КОТЕЛ 4 на честота 103.7 MHz, СМОЛЯН 4 на 101.6 MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта..

публикувано на 17.09.24 в 06:00

НС ще обсъди отлагане на новата такса "Смет"

На извънредно заседание днес парламентът ще обсъди дали да бъде отложена с 1 година новата методика за определяне на такса смет. Ако предложението бъде прието, вместо 1 януари 2025, тя ще влезе в сила от 1 януари 2026 г.. В програмата на депутатите са включени и две изслушвания на министри.  Предложението за отлагане с година на новия..

публикувано на 17.09.24 в 04:46

Урсула фон дер Лайен ще представи новата Еврокомисия

Очаква се днес председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен да представи пред Европейския парламент в Страсбург състава на новия Колегиум на комисарите.  Не е сигурно обаче дали това ще се случи. Макар вчерашния скандал с оставката на еврокомисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон да изглежда потушен, след като тя бе приета от фон дер..

публикувано на 17.09.24 в 04:42

"Интел" отложи отварянето на европейски фабрики

Технологичната компания "Интел" отложи отварянето на нови фабрики за чипове в Германия и Полша. Националните власти в двете страни субсидираха сериозно създаването на индустриалните мощности, които в по-широк план са свързани и с амбициите на Европейския съюз да поддържа високотехнологични производства в конкуренция със Съединените щати и Китай...

публикувано на 17.09.24 в 04:38

16 процента от вредите върху пациенти са заради грешна диагноза

Фонтанът Же д'О в Женева, който е един от най-големите в света, ще бъде осветен в оранжево днес по случай Световния ден на безопасност на пациентите. Това е една от инициативите, с които СЗО иска да привлече внимание към темата на събитието тази година, която е подобряване на процеса на диагностика. До 16 процента от вредите, нанесени на..

публикувано на 17.09.24 в 02:41
Младши лекари държат плакати, докато стачкуват пред болницата на Университетския колеж в Лондон, 11 април 2023 г.

Поне временно приключват стачките на млади лекари във Великобритания

Младшите лекари в Англия приеха предложението на правителството за 22% увеличение на заплатите за две години, слагайки край на дългогодишния им спор. Членовете на Британската медицинска асоциация подкрепиха сделката с мнозинство от 66% от гласувалите. Близо 46 000 участваха в онлайн гласуването. С него се слага край на 18-месечния спор, при..

публикувано на 17.09.24 в 01:23