Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пазарджишката болница отхвърлят обвинения в професионална небрежност

МБАЛ-Пазарджик
Снимка: БГНЕС

Директорът на пазарджишката многопрофилна болница д-р Красимир Темнилов отхвърли обвиненията, че заразата на 12-те медицински работници с Covid-19 е следствие на професионална небрежност по отношение на защитните средства. 

Според него заразата е тръгнала от двама пациенти на интензивното отделение, които са били приети там по спешност, без симптоми на коронавирус:

"51 дни бяха опазени всички медицински специалисти, лекари, санитари и немедицински специалисти от болницата, която оказва спешната помощ в цялата Пазарджишка област. Престоят е 7-дневен период. Бяха преминали около 2 303 пациента. Те не само са на първа линия, а те са на линията между живота и смъртта. Така че те са в най-рисковия сектор. Когато един пациент влиза активно да се реанимира, ти нямаш време да взимаш проба, изследване. Пробите идват след 24 часа. Най-важното е да се спаси живота, дихателният път да бъде освободен, а след това вече се взимат другите мерки. Няма как на сто процента да се опазят".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кадър от видео, публикувано от медийния център на хутите, показва огън и дим, издигащи се след израелските въздушни удари в пристанищния град Ходейда, Йемен, 20 юли 2024 г.

Йеменското пристанище Ходейда гори след израелски удар, хутите заявиха, че ще отговорят

Противопожарните екипи продължават да се борят с огъня в управляваното от хутите йеменско пристанище Ходейда, часове след като израелски удар по пристанището предизвика огромен пожар и уби трима души, според данни на бунтовниците. Израелски въздушни удари срещу позиции на хутите в Йемен Ударът срещу жизненоважното пристанище, ключова входна..

публикувано на 21.07.24 в 13:56

Два испански самолета се включиха в борбата с огъня в района на с. Воден

Два испански самолета за борба в пожарите се включиха в борбата с огъня в района на Странджанското село Воден. По-рано министърът на вътрешните работи Калин Стоянов обяви, че се разчита на много на тяхната работа, защото пренасят шест тона вода на полет. Те пълнят резервоарите си язовир Малко Шарково. Шесто денонощие продължава борбата с пожара в..

публикувано на 21.07.24 в 13:49

Бялото братство започна изграждането на лагера си на Седемте рилски езера

Бялото братство започна изграждането на лагера си при Рибното езеро в Рила - група от около 30 последователи на Петър Дънов вече са на терена. Духовната школа на Братството ще бъде открита на 1 август, а кулминацията е на 19 август, когато хиляди изпълняват ритуала - танца Паневритмия на молитвения хълм. Според издаденото разрешително..

публикувано на 21.07.24 в 12:58

Невролог припомня да не се допуска шофиране след употреба на наркотици

Непосредствено след вдишване на райски газ могат да се появят нарушения на паметта, халюцинации, дори да се стигне до загуба на съзнание. Затова не бива да се допуска шофиране след употреба на този рекреационен наркотик, каза в интервю за "Хоризонт" неврологът от Александровската болница проф. Теодора Чамова. Тя припомни, че през лятото се засилва..

публикувано на 21.07.24 в 12:51

Обир на магазин в столичния кв. "Дървеница"

Обир е извършен рано тази сутрин в магазин в столичния квартал "Дървеница". По първоначална информация инцидентът е станал около 5 часа сутринта. Малко след това екипи на СДВР са задържали единият от крадците. Обраният магазин е денонощен. Полицията издирва и другите участници в обира. По информация на БНР от вътрешното..

публикувано на 21.07.24 в 12:28
Вътрешният министър Калин Стоянов и премиерът Димитър Главчев.

Шесто денонощие продължава борбата с пожара в община Болярово

Шесто денонощие продължава борбата с пожара в ямболската община Болярово. Властите уверяват, че близо до населени места няма активни огнища. В опустошеното от огнената стихия странджанско село Воден отново пристигна премиерът Димитър Главчев, който увери, че  още днес ще бъдат монтирани част от контейнерите, в които временно ще живеят хората,..

публикувано на 21.07.24 в 12:23
Деница Сачева

Деница Сачева: Това трябва да са последните предсрочни избори

"Още при провала на първия мандат казахме, че в предстоящата предизборна кампания всички политически партии трябва да са наясно, че влизат не с идеята какво не може да се направи и кой срещу кого е, а какво, как и с кого реално може да се направи . Това трябва да бъдат категорично последните предсрочни парламентарни избори ." Това заяви..

публикувано на 21.07.24 в 12:09