Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Атанас Славов: Трябва периодична преценка на извънредните мерки

Според юриста в извънредно положение може да се премине границата на правовата държава

Законопроектът е смесица от странни неща. Със сигурност има подходящи мерки, но има и текстове, които привличат критицизъм. Законопроектът не съдържа ясни и стандартни критерии за продължаващото ограничаване на правата на гражданите“. Това коментира пред БНР доц. Атанас Славов, конституционалист, по повод приетия на първо четене законопроект на правителството за мерките след отпадането на извънредното положение на 13 май.

„И Конституцията, и Европейската конвенция за правата на човека изискват, когато се засягат основни права на гражданите, това да става според стандарти, определени в закон; да се преследва легитимна цел – такава в случая е налице – защита на здравето на гражданите; въведените ограничения да са необходими и пропорционални на целта. Законопроектът не съдържа критерии и стандарти, въз основа на които министърът на здравеопазването може да направи преценка кои права и до каква степен да бъдат ограничени. Това е един от основните проблеми на законопроекта“, допълни доц. Славов в предаването „Неделя 150“.

По думите му законите трябва да зададат границите и критериите, „но в нашия закон липсват такива критерии и стандарти, а всичко се делегира на министъра – той да преценява какви права и до каква степен да бъдат ограничени“.

Според юриста има опасност да се възродят тоталитарни импулси, „а управлението не печели, ако ограничава правата без ясни законови стандарти и критерии“: 

Конституционната фигура „извънредно положение“ у нас не е достатъчно уплътнена откъм процедури и действия... Българското правителство избра да въведе извънредно положение по един бланкетен начин и в последствие да се опита да запълни този правен вакуум с извънредно законодателство, което не отговаряше на основни стандарти“. 

По думите на доц. Славов има опасност в условие на извънредното положение да се премине границата на правовата държава

„Министърът на здравеопазването смятам, че е най-малко човекът, който би се възползвал по недобросъвестен начин от правомощията, които ще му бъдат дадени. Концентрацията на власт в едни ръце винаги крие риск за демокрацията... Изведнъж получена извънредната власт, тя носи след себе си определени следствия“. 

Доц. Славов подчерта, че е необходим периодичен преглед на въведените ограничения на права и да се прецени дали те отговарят на принципите за необходимост и за пропорционалност. 

Интервюто с доц. Атанас Славов можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Земетресение е усетено и в Девин

Земетресение с магнитуд 3.2 по скалата на Рихтер разлюля Девин малко след 8.30 ч . Трусът е бил усетен хоризонтално и с бучене. Според данните на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН, епицентърът е бил между Девин и Пазарджик, на дълбочина 5 км. Преди това в самият Девин е имало трус с магнитуд 3.8 по скалата на..

публикувано на 29.03.24 в 10:07
Бойко Борисов

Борисов: Мераклии за премиери има и президентът е отговорен

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази увереност, че няма да се стигне до конституционна криза заради новата процедура по назначаване на служебно правителство от страна на президента. Той отказа да коментира друг казус  - следствие от конституционните промени – застъпването за 10 дни на сега действащия и на новия парламент, и прехвърли..

публикувано на 29.03.24 в 09:54

Край на хартиените рецепти за антибиотици – противоречията обаче остават

Българският фармацевтичен съюз не смята, че трябва да има изключения и изписването на антибиотик да бъде възможно и на хартия . Това заяви пред БНР председателят му Димитър Маринов.  От 1 април отпада вариантът за предписване на антибиотик с хартиена рецепта и по последни данни на Здравното министерство не се предвиждат изключения. Последен..

публикувано на 29.03.24 в 09:52

Николай Милков: След 20 години членството България не страда от дефицит на доверие от страна на НАТО

На днешната дата преди 20 години България става член на НАТО. На тази дата страната ни депозира документите си по присъединяването във Вашингтон. Хранилището в Държавния департамент служи като депозитар на договорите на НАТО.  Какво се случи и как членството в НАТО може да бъде продължено.  През 2004 година документи във Вашингтон връчват и..

публикувано на 29.03.24 в 09:46
Заседание на НС и парламентарен контрол

ГЕРБ с извънредна точка: БЕХ да не разпределя дивиденти от печалбата си

Парламентът ще обсъди решение, с което да се задължи Българският енергиен холдинг (БЕХ) да не разпределя дивиденти от печалбата си за 2023 година. Предложението е на депутатите от ГЕРБ Делян Добрев и Теменужка Петкова, според които 425 млн. лв. могат да бъдат източени от Министерството на финансите. Точката е извънредна за петъчния дневен ред на..

публикувано на 29.03.24 в 09:35

НОИ стартира програмата за профилактика в 50 бази за 10 дни

От днес Националният осигурителен институт започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за настоящата година. Договори са подписани с 50 бази, а парична помощ, която се предоставя на осигурените е за 10 дни. Покриват се нощувките -  до четири диагностични и терапевтични процедури дневно и частично 9 лева за храна на..

публикувано на 29.03.24 в 09:05
бившата казарма в Ловеч

Бъдещето на бившата казарма в центъра на Ловеч продължава да е под въпрос

Бъдещето на бившата казарма в центъра на Ловеч е една от най-важните теми, които интересува местните жители. Поне от 10 години три различни общински управления говорят, че теренът ще бъде превърнат в голям парк с музеи и атракции, но нито едно управление досега не успява да реализира намерението, дори след като държавата прехвърли на общината..

публикувано на 29.03.24 в 08:55