Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

До Гватемала и Белиз с пътешественичката Бистра Божикова

Защо за местните не остава кафе и каква е рецептата да забавиш темпото и да се наслаждаваш на живота

Рио Дулсе, Гватемала
Снимка: Бистра Божикова

Освен усещане за пътуване по земното кълбо, в „Изотопия” имаше и за пътуване във времето. В първото издание на предаването за 2020-а пътешественичката Бистра Божикова сподели, че първите й желани дестинации за годината са Гватемала и Белиз заради интересната история на гарифуните – общност в Гватемала. "Там след корабокрушение попадат роби от Африка, които заживяват заедно с индианците. На по-късен етап французите и англичаните също се заселват в тази част от Централна Америка. Научих, че там има много чернокожи със сини очи – голям феномен. На местните хора обаче май им е писнало туристи да се взират в очита им”. И тази пролет – след 32 часа полети,  тя стига до Гватемала.

Намери ли обаче Бистра своите сини очи?

„Намерих ги, но не в Гватемала, а съвсем случайно в Белиз в град Хопкинс – в едно скришно заведение на брега на морето. Там срещнах чернокож със сини очи, който ни сервира убийствени коктейли, след които не си спомням как сме се прибрали. Това беше единственият, който намерих.”

Антигуа, Гватемала (вляво) и езерото Атитлан, Гватемала (вдясно)

Перипетии в Гватемала сити

След няколко земетресения, който са нарушили целостта на старата колониална столица Антигуа, столицата е преместена в Гватемала сити. Градът е описван понякога като опасен за туристи. Затова Бистра прави всичко възможно по най-бързия начин да стигне до Антигуа. Това обаче не става без известни обърквания.

„Не останах с впечатление градът да е твърде опасен, но бях там през деня. По погрешка объркахме автогарите. С апликация извикахме шофьор, но той не знаеше английски, а само испански. Аз и брат ми пък не го говорим. Той се опитваше да ни разказва за дъщеря си, чийто лик си беше татуирал на ръката. Той кашляше през цялото време и аз му дадох един бонбон за кашлица. След това той ни поздрави с песента "Hotel California", като каза, че изобщо не знае за какво се пее в нея, но че това му е любимата песен. Видя ни се доста симпатичен. Нищо опасно не видяхме.”

Сан Марко (вляво) и Тикал (вдясно)

Гватемала изобилства от исторически, природни красоти и феномени и седмицата, прекарана там, не е достатъчна за Бистра Божикова да се наслади на всичко. „Може би най-впечатляващото е Тикал – най-големият археологически обект от времето на разцвета на цивилизацията на маите. Първите руини там са от IV век преди новата ера. Със сигурност тази територия крие много неразгадани тайни. Разкрита е много малка част от тези пирамиди. Наистина усещаш колко са древни земите там.”

Любопитен факт е, че за местните не остава кафе – почти цялото производство се изнася. Заради това Бистра търси "под гватемалски дървета и камъни" местно кафе за свой приятел в България, но не успява да открие такова.

Хопкинс, Гватемала

Сбъдната мечта = Разочарование

С голямо нетърпение Бистра очаква да посети град Ливингстън в Гватемала, до който се стига само по вода и който тя описва като града от мечтите си. Когато пристига обаче осъзнава, че няма нищо общо с мечтите й и с Гватемала. Повечето къщи там са почти пред разпад. Населението е преобладаващо чернокожо, почти няма местни хора от индиански произход. Ако някой ще ходи по тези земи, съвсем спокойно може да пропусне Ливингстън, съветва Бистра. "Там няма да срещне любезността на местните и ще остане разочарован”. 

Въпреки това обаче Бистра не губи добрите си чувства към страната. „Макар че тя е една от най-бедните държави в Централна Америка, хората там са наистина много сърдечни и имат съвсем различни ценостти от света, в който ние сме свикнали да живеем.”

Девизът на спокойния Белиз: Go Slow

Хората, с които се запознава Бистра в Белиз твърдят, че живеят в Рая и на най-красивото място на света и не искат нищо повече от живота. 

„Ако вървиш бързо или си притеснен в Белиз, винаги ще се намери някой от местните да ти каже да забавиш темпото и да се наслаждаваш на живота”.  

Цялото интервю с Бистра Божикова можете да чуете в звуковия файл.

Снимки: Личен архив

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жители на село Бабук

Майсторството за приготвяне на лютеница

Както в много населени места, така и в силистренското Бабук приготвят лютеница и други видове зимнина. Млади и стари пълнят буркани с плодове и зеленчуци. Но най-старата рецепта за лютеница е записана в готварска книга за домакини, издадена през 1937 г. – "Календарь по готварство" от Стефана Христова, преподавател в девическо училище. Там..

публикувано на 23.09.21 в 11:25

Как една сватба била напът да провали историческо събитие като независимостта на България

Какъв е приносът на Русе към независимостта - или как една сватба е била на път да провали историческото събитие. „След 1908 година има процес, в който България търси признание на тази независимост и през 1910 година, на 28 февруари се случва т.нар. кървава сватба“ в Русе“, разказа пред БНР директорът на Регионалния исторически музей в..

публикувано на 22.09.21 в 13:20
Иван-Асеновият храм „Свети 40 мъченици“ във Велико Търново

Трябва ли Иван-Асеновият храм „Свети 40 мъченици“ да стане пантеон на българските владетели

Иван-Асеновият храм „Свети 40 мъченици“ във Велико Търново, където на 22 септември 1908 година княз Фердинанд Първи обявява независимостта на България , да стане пантеон на българските владетели. Тази идея лансираха преди 15 години покойният вече историк професор Божидар Димитров и историкът от Великотърновския университет професор..

публикувано на 22.09.21 в 12:47
Орденът

„Св. св. равноапостоли Кирил и Методий“ - орденът, който олицетворява България

В първата година от обявяването на Независимостта на България Цар Фердинанд е учредил ордена „Св. св. равноапостоли Кирил и Методий“. Това е бил първият орден в историята ни . За онези, които го получавали, той бил още по – специален, защото са го притежавали до смъртта си. Бройките са били 15. Когато почине даден притежател на..

публикувано на 22.09.21 в 08:50
Актьори пресъздават историческите събития от 22 септември 1908 г.

Актьори размишляват - защо се губи единението днес

„Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не трябва да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля – да бъде според както той иска. Българският народ и държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и..

публикувано на 22.09.21 в 07:45

"Кошмари и съновидения", от които не можеш да се събудиш

Има сънища, които са кошмарни...и кошмари, които са сън и които не изчезват, когато се събудиш... Сбориник с истории - пълнокръвен, в най-пълния смисъл на думата, е готов да заживее своя живот у нас. Той идва в седмицата, в която Стивън Кинг отбелязва своето рождение (21 септември) и 28 години след първото си отпечатване в Америка -..

обновено на 21.09.21 в 14:52
Превземането на Газни от талибаните

Все още никой не поема отговорност за транспортирането на Гул и Аминоллах

Гул и Аминоллах са двамата афганистански преводачи на българския контингент, които останаха в Афганистан след изтеглянето. Двамата, а и още 15-тина са още в Афганистан. Кой, как и защо не е откликнал на молбите им за евакуация. Въпреки че само преди дни Министерството на отбраната върна 22-ма души през Пакистан. Преводачите на българските..

публикувано на 20.09.21 в 22:03