Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банов: Не разбирам казуса с Червената къща, няма да коментирам Рашидов

| обновено на 11.05.20 в 17:42
Входът на Червената къща в София
Снимка: БГНЕС

На днешния брифинг, на който обяви мерки за подкрепа на културния сектор и творците в условия на криза заради разпространението на Covid-19, министърът на културата Боил Банов беше помолен за коментар на искането на оставката му, отправено от един от предшествениците му на поста - Вежди Рашидов.

Бившият културен министър поиска оставката на настоящия в телевизионно интервю, в което коментира казуса с Червената къща в София – сградата в миналото е била дом на бележития ни скулптор Андрей Николов:

„Аз господин Вежди Рашидов няма какво да го коментирам - нито съм му гледал интервюто, разказаха ми, разбира се.

Вежди Рашидов е един изключителен художник и мога да кажа за него, че като всеки творец, който на всичкото отгоре е и много талантлив, той е човек на крайностите“, каза Банов.

Той беше категоричен, че не разбира казуса с Червената къща и за пореден път припомни, че има сериозен проблем със собствеността сградата, която е  културно-историческа ценност.

Банов обяви, че има хора, които през годините не са решили проблема, въпреки че са имали възможност да го направят, но отрече и Вежди Рашидов да е сред тях.

„Както съм казвал и много други пъти  - в Червената къща има смесена собственост. Защо? Защото в края на 50-те или в началото на 60-те един от наследниците на големия скулптор дарява своята част от къщата на държавата. В последствие държавата преценява и взима останалата част за държавна, като изплаща и някакви обезщетения… И тя  - къща и паметник на културата, се превръща в публична държавна собственост, каквато е и досега. През 2000-та година отново един от наследниците на големия скулптор по някакъв за мен парадоксален начин,…. успява да си върне част от къщата през реституция….“.

За сегашната ситуация Банов посочи:

„Казус има с една къща, която е свързана с културата  и изкуството на България  - паметник на културата, и която е част от живота в нашата столица. Този казус трябва да бъде решен, но има частен собственик, който е влязъл правомерно. Според мен неправомерно са го пуснали органите, когато  е трябвало, но сега е той е законосъобразен. И това създава неделимостта на неговата собственост. Той, ако беше на третия етаж примерно да му възстановят, или втори и трети да държи, пак да се ползва под някаква форма Това е същността на проблемите вътре. А всичко друго и защо в годините никой не се опитвал да се справи с това нещо…“

Министърът свърза множеството коментари по темата с прагматични мотиви:

„Вероятно „запалването“ за тези коментари, така си мисля, става  - миналата седмица ние засичаме в един сайт, че собственикът се опитва да отдаде под наем неговата част. Той няма право на това. Къщата е публична държавна собственост. И независимо, че сме в съсобственост, тя остава такава и той няма права да отдава под наем.

Така че моментално - в момента, в който бяхме сезирани, ръководството на галерията предприе действия, изтри обявата от сайта, предупреди съответно този, който е, че това е неправомерно действие.

Но той дори да опита и в други сайтове да го направи, това не може да се случи, това е противозаконно – в публична държавна собственост не можеш да отдаваш - дори  и да имаш ти собственост, не можеш да отдаваш. Това е!

Повече от министър Банов по казуса чуйте от звуковия файл.

На брифинга Банов отрече и обвиненията на бизнесмена Васил Божков, че ценностите от колекцията му не са съхранявани правилно. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли, съобщава БТА.  Правителство даде зелена светлина на новия ценоразпис на държавната компания "Путеви Сърбие".  Цената за ползване на магистралата от Белград до Цариброд вече ще бъде 1670 динара или около 14 евро, а за магистралата Белград - Ниш - близо 10 евро. В Сърбия днес беше дадено..

публикувано на 06.07.24 в 20:47

Интензивен трафик на част от граничните пунктове

Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове на границите ни с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, съобщават от "Гранична полиция".  На "Кулата" трафикът е интензивен в посока България. През пунктовете "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" могат да преминават само леки коли и микробуси.  Интензивен трафик на леки автомобили в посока България има..

публикувано на 06.07.24 в 20:40

Национален протест на мигранти - работници в италианския град Латина

В италианския град Латина се проведе национален протест на мигрантите – работници, в голямата си част работещи на черно. Той бе организиран от най-големия синдикат "Италианска генерална конфедерация на труда" ( CGIL). Присъстваха и представители на опозицията. Демонстрацията се проведе под лозунга "Спиране на система за правене на бизнес,..

публикувано на 06.07.24 в 20:36

13 загинали при израелски удар срещу училище в Газа

Най-малко 13 души са загинали при израелски удар срещу училище в Газа, в което са приютени разселени палестинци в Ал Нусейрат в централната част на Газа, съобщава Ройтерс, позовавайки се на официална местна информационна агенция. Израелските военни съобщиха, че проверяват информацията. Атаката идва, след като по-рано палестинското ислямистко движение..

публикувано на 06.07.24 в 20:22

Домашен арест за жена от Монтана, издирвана за предполагаемо съучастие в трафик на хора

Окръжен съд-Монтана постанови "домашен арест" на жена от Монтана, издирвана от гръцките власти за предполагаемо съучастие в трафик на хора. Окръжен съд-Монтана отказа искането на Окръжна прокуратура за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на В. Й. А. от Монтана, като взе по-лека - "домашен арест"...

публикувано на 06.07.24 в 20:16

4 хиляди участници в международния фолклорен конкурс "Пауталия-2024" в Кюстендил

Около 4 хидяли индивидуални изпълнитеил и групи участват в международния фолклорен хестивал "Пауталия-2024",чието 18-о издание ще продължи и утре на две сцени - на сцена "Олга Борисова" до площад "Велбъжд" и в читалище "Пробуда-1961" в Кюстендил.  За пръв път участва и група от Швейцария, която представя обработен български фолклор...

публикувано на 06.07.24 в 20:05

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи в морските спортове

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи при туристи, упражняващи различни морски спортове. Променят условията за наемане на морски съдове. "Морето не е опасно, опасно е поведението на хората, когато влизат в него", това е любимият израз на гръцките моряци. Тази година от началото на сезона зачестиха тежките случаи на..

публикувано на 06.07.24 в 19:58