Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Неврохирургът Веселин Куков: Има данни, че Covid-19 уврежда мозъка

Илюстрация: Георги Цветков

Експерти вече провеждат доста изследвания и търсят отговор на въпроса как коронавирусът влияе върху нервната система. При 58 души със симптоми на коронавирус в северна Франция, изследвани със скенер, са били установени нарушения във висшите мозъчни функции, обясни пред "Хоризонт" неврохирургът д-р Веселин Куков, който работи в областната университетска болница в Лимож, Франция. "Клиничните прояви на увреждане на мозъка - може да бъде объркване, с гърчове може да се прояви", каза Куков. 

Предполага се, че коронавирусът прониква в човешкия организъм чрез ензим, който се намира в белите дробове, а наскоро е открито, че се намира и в очите, в клепачите. 

"И фактически вирусът прониква в човешкия организъм чрез този ензим и чрез неговите рецептори. Установява се, че болните, които страдат от хипертония, имат увеличен брой на такива рецептори, ензим в белите дробове, и те се считат като рисков контингент, защото може би по-лесно се заразяват от коронавирус", допълви неврохирургът.

Бъдещето може би е във ваксина. Лекарствата са лекарства, но може да има втора вълна и нови пикове, отбеляза още Куков. "Може би в момента се разчита най-много на ваксина", коментира той и напомни, че схемата за пускане на ваксина на пазара е много сложна.

"Друг е въпросът - колко време, какъв имунитет ще бъде изграден вследствие на това ваксиниране."

Не бяхме подготвени за епидемията от коронавируса. Ако има втора вълна на разпространение на коронавируса, тя ще бъде по-лека, защото вече имаме събран опит, смята Веселин Куков.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Зелен паспорт“ за ваксинираните в Израел поражда страхове и въпроси

Започва издаването на „зелени паспорти“ на ваксинираните лица в Израел. На първо време „паспортът“ ще е картонче, което може да вземеш в ръка, но се обмисля електронно приложение или друго защитено техническо решение. Мобилното приложение за смартфон ще може да се активира седем дни след поставянето на втора доза от ваксината срещу Covid-19...

публикувано на 20.01.21 в 11:17

Арт инсталации ще бъдат поставени в три обществени тоалетни

„Тази акция за достъпно изкуство е по европейска програма „Творческа Европа“ и програма „Култура“ на Столична община, като участват още Италия, Обединението Кралство и Германия“. Това разказа в предаването „Преди всички“ Анелия Фернандес от Фондация „Музейко“ за онлайн дискусията  „Да внесем изкуство там, където всеки отива“ . Дискусията..

публикувано на 20.01.21 в 11:04

Хотелиери и ресторантьори от Велико Търново искат рестарт на бранша от февруари

Хотелиерите и ресторантьорите в област Велико Търново се присъединяват към искането на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация за рестарт на бранша в началото на февруари. Бизнесът настоява и за незабавно изплащане на държавните помощи и компенсации към засегнатите бизнеси. Сериозен проблем има и със загубата на кадри.  Туризмът е..

публикувано на 20.01.21 в 07:39

За смешните ефирни моменти в „Хоризонт“

И отново към историята и последните 50 години, в които и „Хоризонт” има пръст. Верни на мисълта на Чарли Чаплин, че „ за да се смееш искрено, трябва да можеш да вземеш болката си и да поиграеш с нея”, ще ви припомним леко мъчителни за колегите ефирни моменти , на които мнозина са се усмихнали. Смешното в „Хоризонт” под микрофон и камък потърси Лора..

публикувано на 19.01.21 в 13:44

Христина Въчева, Хамбург: Българите зад граница са с нагласата да гласуват

Българската общност в чужбина ще участва активно в парламентарните избори у нас на 4 април - такива са впечатленията на  Христина Въчева, която живее със семейството си в германския град Хамбург. Христина ще гласува, защото смята, че гласът на българите зад граница е важен. Такава е нагласата и на други наши сънародници зад граница, твърди тя...

публикувано на 19.01.21 в 11:43

Ангажирани с пътната безопасност организации подписват Етичен кодекс

Десет неправителствени организации, работещи в сферата на пътната безопасност, подписват днес Етичен кодекс. Инициативата е отворена и за търговски дружества. „Очакваме да има представители на фирми, които се занимават с външна реклама, т.нар. билбордисти, да има фирма, която се занимава с медицински транспорт. Пряко или косвено тези..

публикувано на 19.01.21 в 10:14
Групата за автентичен фолклор „Дядо Драгой” в с. Драгоево

Хореографът Красимир Савов и българските обичаи в Шуменско

Красимир Савов от Шумен е хореограф, педагог автор на танци, ръководител на фолклорни състави, изследовател на българските традиции и обичаи. Интересът към народните традиции се е оформил в детството му, тъй като е израснал в село Янково при баба си и дядо си. "Още от малък баба ми ме водеше на спявките, които те пееха и още оттогава аз..

публикувано на 18.01.21 в 16:18