Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Между 20 и 25% спад в индустрията за второто тримесечие очаква бизнесът

Снимка: архив

Между 20 и 25% спад в индустрията за второто тримесечие прогнозира бизнесът, а връщането към нормалния ритъм на работа и потребление в условията на коронавируса ще отнеме най-малко между три и девет месеца, прогнозират анализатори.

За криза, която засегна всички сектори, и допълнително влоши нещата с удара и върху търговията и услугите - прогнозите за възстановяване на производството клонят даже повече към оптимистични.

Тезата на икономиста Лъчезар Богданов в непредсказуемата среда, в която не само страната ни се оказа за първи път:

Лъчезар Богданов

"Все още не знаем дали ще се реализира основното очакване, че сме се преборили с пика на пандемията и вече ще вървим към нормализация. Ако е така, тогава ще сме в ситуация, в която трябва да се преодолеят нанесените щети от последните 3 месеца, но животът ще започне да се връща към нормални граници".

Ако обаче ситуацията не се развие по подобен план, идва ред на по-песимистичните очаквания на бизнеса, обявени преди дни от Асоциацията на индустриалния капитал, че най-лошото тепърва предстои. А именно - спад на производството с 1/4 на годишна база, на търговията и на строителството, даже и в енергетиката. Защото икономиката вече е била заплашена от процесите отвън - през есента на миналата година, преди коронавирусната криза, която е подействала като катализатор.

Затова председателят на работодателската организация Васил Велев очаква продължаващ спад и през следващите месеци:

Васил Велев

"Очакваме продължаващ спад на продажбите през май, надяваме се през юни и юли да има вече задържане на спада, а от есента да започне бавно възстановяване. Няма да бъде възстановяването V-образно. Спадът в индустриалното производство през април вече е двуцифрено число".

Така очертана, картината в икономиката е обезпокоителна. Особено в сферата на производството, където процесите са по-инертни и рестартът отнема повече време и ресурс, отколкото в търговията и услугите. Сега очакванията за икономическо възраждане са свързани с Европейския съюз, защото 2/3 от българския износ се реализира в Европа, а десетки български компании са дъщерни на големи европейски концерни. От тях вече идват и сигнали за възстановяване на половина от производствения капацитет на машиностроенето и автомобилния сектор.

Работата в завод не се възстановява лесно, но анализаторите отново са оптимисти. Заради бледата, но все пак очертаваща се светлина на пазара на труда, каза в заключение Лъчезар Богданов и уточни:

"И в тази ситуация се наемат хора, което означава, че има бизнеси, които по някакъв начин успяват дори да търсят нови хора, а не просто да не съкращават досегашните си служители".

Репортаж на Наталия Ганчовска в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йенс Столтенберг

Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова от Берлин другите съюзници в Алианска да последват примера на Германия и да увеличат помощта си за Украйна. "Германия е най-големият европейски донор на военна помощ за Украйна. Вие току-що решихте да изпратите трета система "Пейтриът" на Украйна и аз силно вярвам, че другите съюзници трябва да..

публикувано на 26.04.24 в 19:11

Шестима нови областни управители

Правителството освободи областните управители на Ловеч, Русе, Силистра, Сливен, София и Софийска област и назначи нови на тяхно място. Стефан Арсов, който беше заместник областен управител на област София-град е назначен за областен управител.  Силвия Арнаутска, експерт по "образование и здравеопазване" в община Ихтиман, е назначена за..

публикувано на 26.04.24 в 18:58

Русия засилва бомбардировките по жп инфраструктурата на Украйна в подготовка за офанзива

Русия засилва бомбардировките по железопътната инфраструктура на Украйна в подготовка за голяма офанзива, твърди източник от украинските служби пред агенция Франс прес.  На въздушни удари днес бяха подложени и разположените до руската граница области Харков и Суми.  Песков: Русия ще разшири "буферната зона" в Украйна, ако САЩ доставят на Киев..

публикувано на 26.04.24 в 18:07

"Хамас" отхвърли призива на 18 държави да освободи израелските заложници

Палестинската групировка "Хамас" разкритикува вчерашния призив на 18 държави, сред които САЩ, Великобритания, Германия, Испания, Полша и България, да освободи всички заложници, държани от групировката в Газа вече повече от 200 дни като начин да се сложи край на кризата в палестинския анклав. В изявлението на групировката се посочва, че..

публикувано на 26.04.24 в 17:53
Доц. Атанас Мангъров

Доц. Атанас Мангъров: В това положение сме, защото новата ваксина срещу коклюш е краткотрайна

Пресилено е обявяването на епидемия от коклюш, защото не се е покрил нито един от критериите. Причината да сме в това положение е, че новата ваксина не е лоша, с по-малки странични действия , но е краткотрайна - за 4-5 години.  Това коментира доц. д-р Атанас Мангъров, специалист по инфекциозни болести и педиатър, в интервю пред БНР...

публикувано на 26.04.24 в 17:51

Допълнителни 20 млн. лв. за МВР опусна служебният кабинет

Служебното правителство одобри допълнителни разходи по бюджета на вътрешното министерство за тази година.  Средствата в размер на 20 милиона лева са за текущи ремонти на сгради в системата на МВР. Парите са извън одобрените по-рано 200 милиона лева за министерства и ведомства.  Окончателно депутатите увеличиха заплатите на военните средно с 30%..

публикувано на 26.04.24 в 17:39

Ще изкупуват кюстендилските череши

Череши с размер до 24 мм в диаметър ще се изкупуват в предстоящата след месец кампания. Това беше обявено на среща с производители, преработватели и изкупвачи, организирана от Община Кюстендил.  Такова е изискването на преработвателните предприятия у нас и в чужбина - по-дребните се търсят. Ще се вземат мерки срещу внос на череши от Турция и..

публикувано на 26.04.24 в 17:35