Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Инициативата "Спаси спасителите" подкрепя няколко социални предприятия

В криза или не - как оцеляват малките бизнеси, които работят с и за най-уязвимите

Снимка: БГНЕС

Как се отразяват извънредният режим и епидемична обстановка на социалните предприятия, в които работят маргинализирани общности - хора с увреждания, младежи в неравностойно положение, бедни и дискриминирани заради произход, религия или социален статус? Инициативата "Спаси спасителите" подкрепя няколко социални предприятия, за да оцелеят в кризата. 

Като проект на организацията „Каритас” - София работи бистро "Каристо", което създава заетост на хора в затруднено положение. Там работят двама готвачи, които са бежанци от Ливан и двама трайно безработни българи.

При въведените ограничения в страната заради разпространението на коронавируса заведението не приема клиенти, но приготвя храна за вкъщи.

"Намалихме рязко предлагането на самата ливанска храна, тъй като клиентите ни намаляха, но за сметка на това увеличихме традиционната българска кухня"каза в предаването "Хоризонт до обед" Цветомир Думанов, изпълнителен директор на "Каритас"-София.

Работейки по проект за спешно подпомагане на "Каритас"- София, хората в бистрото дневно изпълняват по 200 броя топъл обяд. 

Снимка: БГНЕС

"Хората, които харесват ливанската кухня и са традиционни наши клиенти, знаят, че могат да дойдат, да поръчат както предварително, така и на място, могат да вземат храна за вкъщи. Можем също да изпълним поръчки като доставка до дома на човека, ако няма възможност да дойде", разказа Думанов.

Целта е не само да се предоставя защитена заетост на хората в уязвима ситуация, но и да се постига печалба, която да се инвестира в социалните дейности на организацията.

В развитите страни държавата подкрепя финансово организации, които осигуряват подобна защитена заетост и ноемането на хора в трайна  уязвима ситуация, отбеляза Цветомир Думанов.

"Докато при нас този бизнес, макар и социален, върви на равна нога с всички останали бизнеси, ние не ползваме никакви облекчения в това отношение". 

Една от дейностите на Фондация "Светът на Мария" е подготовката на кетъринг за партита от хора с интелектуални затруднения. Преди кризата е имало достатъчно работа. "Имахме по 18 или 12 събития на месец. Можехме да осигурим заплащане за 6 човека, но след коренната промяна в живота ни тази дейност стана абсолютно невъзможна", обясни пред "Хоризонт" Миряна Сирийски, програмен директор на Фондация "Светът на Мария".

Затова са променили профила на приготвяната храна. Започнали са да приготвят храна "на много прилична цена" за семействата на 35 лица, които посещават дневния център за лица с интелектуални затруднения. Така според Миряна Сирийски повече хора с намалени доходи ще могат да си позволят храна.
"Това всъщност е особеното, което искаме да направим - да готвим евтино, за да могат повече хора, които имат потребности, да си позволят храна в този момент."
Фондацията не реализира печалба от тази дейност.

Снимка: Фондация „Светът на Мария“

"Това, което ни подпомага, е именно тази програма - "Спаси спасителите", защото тя ни позволява да осигурим заплащане на готвача и да покриваме транспортни разходи и другите  разходи, с които е свързана подготовката. Реално ние продаваме храната на хората, които са социално слаби, на себестойността", подчерта Сирийски.

В България не се осигурява т.нар. настойничество в работна среда, за да могат да работят хора с интелектуални затруднения и леки форми на психични разстройства, изтъкна Миряна Сирийски. "Които не могат просто да бъдат назначени някъде и ние да казваме - да, те ще работят в тази среда без допълнителна подкрепа. Те имат нужда от подкрепа, която се нарича социална работа и която не може да бъде осигурявана наравно с общия бизнес модел, който се реализира от съответното предприятие."

Снимка: Фейсбук

Глобалната инициатива в психиатрията поддържа социално предприятие с две дейности - пране и изработване на изделия от плат. 

"Ние сме специализирано предприятие и социално предприятие, регистрирани сме в двата регистъра. Като специализирано предприятие ние имаме преотстъпен данък печалба, което означава, че трябва да имаме печалба, която да може да бъде реинвестирана. Което е трудно за всяко едно такова предприятие, защото нямаме печалба", поясни  Валентина Христакиева, директор на Глобалната инициатива в психиатрията.

"Маски шихме много. Това също ни помогна да оцелеем в този период. Освен че продавахме в магазинчето, което не затвори, маски, ние осигурихме маски за всички клиенти на нашите социални услуги - хора с психични разстройства. Отделно, осигурихме маски, безплатно, за колеги, които работят на терен, от други организации. Над 500 маски сме раздали безплатно на различни организации и наши клиенти", допълни Христакиева.

Инициатива "Спаси спасителите" е помогнала да се осигури работа за Арт ателие "Творилница" по нов проект за изделия от плат. 

Проектът „Чудната градина“  Снимка:Фейсбук

Фондация "Св. Николай Чудотворец" осигурява работа за младежи с увреждания в "Чудната градина" в Добрич. Заетите там отглеждат цветя и зеленчуци. В предприятието са ангажирани с трудови договори 22 души. От тях 16 са с интелектуални затруднения, останалите с физически увреждания.

"Трябва ли ние да търсим всякакви възможности да прескочим всякакви наложени мерки, за да намерим работа на няколко души", попита в ефира на "Хоризонт" Мария Методиева от Фондация "Св. Николай Чудотворец".

Интервютата можете да чуете в звуквоия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Никола Макавеев: Дали има основание за прекратяване на договора за Детската болница, е нужно мащабно проучване

„Първо искам да направя уточнението, че коментарите, които ще направя са на базата на публичната информация , с която разполагаме. Така че нямаме съвсем пълната картина. Така че, можем да кажем, че договорът е сключен на база влязло в сила решение за избор на изпълнител след проведена обществена поръчка,  даже това беше обжалвано, но..

публикувано на 02.08.21 в 10:41
Христиана Бацелова

Д-р Христиана Бацелова: Засега няма препоръка за поставяне на трета доза ваксина

„За съжаление Делта вариантът и четвъртата вълна на Covid- 19 вече настъпва и в България, а 50 на сто от новите случаи в Софийска, Пловдивска и Бургаска област са от делта варианта“, коментира пред БНР д-р Христиана Бацелова, епидемиолог и преподавател в МУ – Пловдив.     „Това е съвсем очаквано. Сега и градовете по морето идват доста чужденци..

публикувано на 02.08.21 в 09:11

Как Европейската комисия обяви война на хумора

Пандемия, инфлация, икономическа криза, мигрантска вълна, масов гняв срещу политическата класа, рекордно ниско доверие в партии, медии и експерти, исторически проблеми и предизвикателства пред европейските народи. На фона на тази чудесна картинка от Европейската комисия решиха да публикуват и пропагандират един епично интригуващ доклад..

публикувано на 31.07.21 в 14:25

Проф. Кристиян Песталоца: Задължителна имунизация срещу Covid-19 ще бъде въведена до 2-3 месеца

„ Задължителна имунизация срещу Covid-19 ще бъде въведена до 2-3 месеца в много европейски страни “. Това заяви в интервю за БНР проф. Кристиян Песталоца - германски конституционалист и член на етичната комисия в Берлин: „Разбирам опасенията им. Но каква е алтернативата? Оправдано ли е да рискуваме здравето и живота на хората, които ще се..

обновено на 31.07.21 в 10:52
Евгений Дайнов

Евгений Дайнов: Отдръпна се призракът на правителство на изчегъртването

Вместо да увеличават подкрепата за себе си, от ИТН отварят фронтове навсякъде , каза пред БНР политологът Евгений Дайнов.  „ИТН, които искат да управляват с 65 депутата, вчера доста грозно се изпокараха с естествените си поддръжници в парламента, както и със служебното правителство в лицето на двама министри, което е много тежка..

публикувано на 30.07.21 в 08:35
Иво Инджов

Доц. Иво Инджов: Правителството на ИТН ще прилича на домоуправител

„Правителството на „Има такъв народ“ ще прилича на домоуправител в българска жилищна сграда. Знаем, че рядко домоуправителят имат голяма власт. Как ще функционира входът,  зависи не толкова от фигурата и тежестта на домоуправителя, колкото от добросъвестността на живеещите във входа .“ Това каза в интервю за БНР преподавателят по политически..

публикувано на 29.07.21 в 07:51
Гергана Мутафова

Гергана Мутафова: Всички образувани след 30 юни дела по закон се водят по електронен път

Вече една година единната информационна система работи във всички съдилища на страната. Над 260 хиляди дела в момента се водят по електронен път в тази система . Това каза в интервю за БНР Гергана Мутафова, член на Прокурорската колегия на ВСС и ръководител на проекта за въвеждането на единната система за съдилищата. Проблемите, възникващи..

публикувано на 28.07.21 в 09:01