Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на туризма обмисля:

Поетапно отваряне на границите за държави със сходна епидемична обстановка

| обновено на 15.05.20 в 22:13
Снимка: БГНЕС

Министерството на туризма води преговори за поетапно отваряне на границите ни за държави с еднаква с нашата епидемична обстановка и здравни мерки. Това каза в Бургас министър Николина Ангелкова. 

"Всеки чуждестранен турист ще бъде задължен да подпише декларация за пътуване на собствен риск, която ще освобождава от отговорност хотелиерите", уточни тя и потвърди, че оптимистичната прогноза е летният туристически сезон да започне на 1-ви юли. 

"Загубите за туризма тази година ще бъдат големи, но на този етап не могат да бъдат изчислени", каза министър Ангелкова. 

Очаква се Европейският съюз да изготви единни стандарти за пътуване между страните в общността.

Туристите ще бъдат задължени да попълват декларация за пътуване на собствен риск, но нейният окончателен вариант все още не е готов. 

"Засега няма изготвени указания кой, къде и как ще лекува чуждестранните туристи", каза директорът на РЗИ в Бургас д-р Георги Паздеров. Едно е сигурно - хотели няма да бъдат затваряни, а дали чуждестранните гости при пристигането си ще се подлагат на тестове, не е ясно.

"За туроператорите неизвестните за предстоящия туристически сезон остават", каза представителят на една от големите фирми Иван Кирязов.

Според Регионалната туристическа камара в Бургас 80% по-малко туристи ще посетят страната ни тази година. Подобно е мнението и на туроператорите. 

Хотелиерите от Слънчев бряг поискаха яснота от министъра на туризма по конкретните параметри при които ще работят, хранят и забавляват туристите. 

Срещата се състоя днес в курорта. Повечето хотелиери са категорични, че са готови да отворят веднага, но усилията им ще са напразни, ако няма чартърни полети. Въпросите, които поставиха пред министъра на туризма включваха питания кога ще отвори сезонът; Ако някои се разболеят, кой ще се погрижи за тях; какви мерки ще важат за ресторантите и аквапарковете.

Министър Николина Ангелкова посочи: 

"На база на всички усилия, които полагаме, и дай Боже, наистина епидемичната обстановка да го позволи, да успеем още от началото на юни месец, особено с тези чуждестранни туристи, които идват с автомобилен транспорт, да ги посрещнем тук, в Слънчев бряг и в другите ни национални курорти".

Тя изрази още надежда, че с оглед динамичната ситуация 14-дневната карантина може да отпадне и по-рано от 14-ти юни.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гутериш организира тристранна среща по Кипърския въпрос

Покана за тристранна среща по Кипърския въпрос на 13 август в Ню Йорк е отправил генералният секретар на ООН Антонио Гутериш към лидерите на двете кипърски общности. Това съобщи президентът Никос Христодулидис в събота вечерта на голямо събитие срещу турската окупация, като обяви, че той е дал положителен отговор. Предстоящата среща е нов..

публикувано на 04.08.24 в 04:33

Пирогов: Пострадалото в Созопол дете е в тежко състояние

9-годишното момче, което беше транспортирано в университетската спешна болница "Пирогов" от Бургас, пострадало снощи при инцидент на плажа в Созопол продължава да бъде в тежко състояние, съобщиха от Пирогов. Настанено е в детската реанимация, където е под активно наблюдение и реанимационно лечение.  Самолет "Спартан" транспортира в..

публикувано на 03.08.24 в 21:10
Снимката е илюстративна

Пожар гори в района на връх Синаница в Пирин

Пожар гори в района на връх Синаница в Пирин. Бил е предизвикан от мълния в късния следобед, потвърди за БНР директорът на национален парк "Пирин" Росен Баненски.  В неделя сутринта служители на парка ще тръгнат към мястото на инцидента. Теренът е доста труден, каза кметът на община Сандански Атанас Стоянов. Обстановката на..

публикувано на 03.08.24 в 21:03

Пожар на Витоша

Пожар е избухнал на Витоша. Гори ниска растителност над пернишкото село Чуйпетлово.  Населеното място е разположено в подножието на Витоша, местността е труднодостъпна, което затруднява работата на пожарникарите. Хеликоптер се е включил в гасенето, съобщи регионалният говорител на МВР в Перник Венцислав Алексов. Към огнеборците се е..

публикувано на 03.08.24 в 21:00

Кипърците се отказват от парите в брой по-бързо от останалите европейци

Кипърците се отказват от парите в брой по-бързо от останалите европейци. Кредитните преводи, картовите плащания и плащанията с електронни пари нарастват по-ускорено в Кипър в сравнение с еврозоната, посочва доклад на Централната банка. Платежните карти са най-популярното средство за разплащане в Кипър, като заемат 73% от обема на ежедневните..

публикувано на 03.08.24 в 20:46

Над 100 изпълнители на гайдарското надсвирване в Гела

Най-големият гайдарски празник в Родопите изпъстри Илинденските поляни с хора от всички краища на България облечени в носии и дрехи с български шевици. Целта на гайдарското надсвирване е да съхрани и популяризира народното творчество, да подкрепя предаването на традициите във фолклора ни, да се осъществи обмяна на опит между гайдари от цялата..

публикувано на 03.08.24 в 20:43

Горят около 1000 дка. иглолистни дървета край невестинските села Илия и Църварица

Пожарът край невестинските села Илия и Църварица, който гори от вчера, този следобед се е разраснал и е обхванал над 1000 декара самозалесила се иглолистна гора. Трудност в овладяването му представлява и това, че е във високопланински и труднодостъпен терен. Този следобед в гасенето на пожара са се включили и два военни хеликоптера - "Кугър"..

публикувано на 03.08.24 в 20:30