Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме паметта на мъчениците от Батак

Снимка: БГНЕС

Българската православна църква почита паметта на мъченически загиналите християни в град Батак по време на потушаването на Априлското въстание.

През пролетта на 2011 година жертвите бяха канонизирани за светци от покойния български патриарх Максим.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В много села в Ямболско по традиция боядисват яйца на Велика събота

В много от селата в Ямболско се е запазила традицията великденските яйца да се боядисват не на Велики четвъртък, а днес - на Велика събота.  В четвъртък, по-възрастните жени отивали сутринта на черква, за да не пропуснат Великия маслосвет и оставяли боядисването на яйцата за събота.  Баба Маринка от село Ботево си припомня вече отдавна..

публикувано на 04.05.24 в 03:50
Велико Търново -  „Рождество на Пресвета Богородица“

Във Велико Търново очакват Пасхалното богослужение

Възкресение Христово във Велико Търново ще бъде посрещнат в подножието на крепостта Царевец. В полунощ десетки църковни камбани ще огласят старопрестолния град, а благодатният огън ще бъде изнесен от катедралния храм „Рождество на Пресвета Богородица“, където ще бъде отслужено Пасхалното богослужение.   Заради лошото време и дъждовете..

публикувано на 04.05.24 в 03:42

Русенският оркестър "Сияние" - "На мегдана на другата България"

Оркестър "Сияние" от Русе ще гостува на събора "На мегдана на другата България" в Палма де Майорка. Това съобщиха домакините на деветото издание на фолклорния фестивал. По време на хоротеката, която ще направят участниците и гостите във фолклорния фестивал в Палма де Майорка, музиката ще е наживо изпълнена от русенския  оркестър "Сияние". В..

публикувано на 04.05.24 в 03:26
Горна Оряховица

В Горна Оряховица започва спешен ремонт на улици

В Горна Оряховица след Великденските празници започва спешно изкърпване на близо шест хиляди квадратни метра разбити улични настилки.  За да бъдат осигурени средства, със свое решение от 28 март Общинският съвет възложи на кмета на Горна Оряховица Николай Рашков да внесе предложение до министъра на финансите за трансформиране на средства от..

публикувано на 04.05.24 в 02:53
Хремът

Продължава кампанията за ремонт на най-стария ямболски храм

Благотворителната кампания за спасяването на най-стария ямболски храм – „Св. Троица“ ще продължи и през следващите месеци, обявиха от църковното настоятелство. От началото на годината за ремонт на храма са събрани близо 10 хиляди лева. Кампанията за спасяването на храма започва през 2017 годна и до момента са събрани около 130 хил. лева,..

публикувано на 04.05.24 в 02:48
Църквата

Мерки в Кипър заради опасност от пожари от великденските огньове

Сънародниците ни в Кипър посрещат Великден с Пасхална служба, изнесена на български език от български свещеник. Празничната Великденска литургия на ще отслужи отец Станислав Симеонов в църквата „Света Троица“ в град Паралимни, на югоизточния бряг на острова. Засилени проверки в цялата страна извършва полицията в днешния ден заради повишената опасност..

публикувано на 04.05.24 в 01:47
Драматичен театър „Сава Огнянов”, Русе

Русенският театър с четири номинации за "Аскеер"

С четири номинации за награди "Аскеер" е творческият екип на русенския Драматичен театър "Сава Огнянов". Това е поредното признание за трупата, след като актьорът Калоян Желев получи и "Икар" за дебют. В категориите "Изгряваща звезда", "Костюмография", "Режисура" и "Най-добро представление" има русенско пресъствие.  Това стана ясно, след..

публикувано на 04.05.24 в 01:33