Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карантината в ромския квартал в Ямбол остава до сряда, ще се правят тестове

| обновено на 18.05.20 в 14:25
На 4 май областният медицински съвет в Ямбол взе решение да затвори ромската махала в града.
Снимка: БГНЕС

Пълната карантина на ромския квартал в Ямбол се удължава до сряда. Тогава жителите ще могат да излязат за работа и при нужда от медицинска помощ.

Въпреки че през последните четири дни няма диагностициран случай на територията на квартала, на заседание на кризисния щаб днес е взето решение мерките да не бъдат разхлабвани, за да бъдат направени тестове в карантинираната зона, посочи областният управител Димитър Иванов:

„На извадков принцип, семействата,  контактните лица ще бъдат тествани в следващите три дни - до четвъртък“.

От сряда сутринта работодателите, които имат служители в района, също ще организират вземането на проби.

Едновременно ще се правят тестове и за наличие на антитела. Тествани ще бъдат и полицейски служители, които охраняват карантинирания район.

Решението на кризисния щаб кварталът да остане под пълна карантина до вторник в 24 часа, предизвика по-рано днес напрежение в района, но постепенно ситуацията в ромския квартала се успокои.

На един от пропусквателните пунктове са събраха хиляди протестиращи, Кметът Валентин Ревански и заместникът му Михаил Керемедчиев разговаряха с техни представители.

Разговаряхме със тях, успокоихме ги, обяснихме им какъв е проблема, и така проявиха разбиране.

За сега няма промяна в решението на щаба и пълната карантина остава в сила до 0:00 часа в сряда.

Подробности по темата можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Препаратът, с който се извършва дезинфекцията от самолет на селскостопанската авиация, е безвреден за хората

Дезинфекцираха от въздуха ромския квартал в Ямбол

Над 3 тона дезинфектант беше разпръснат рано тази сутрин над ромския квартал в Ямбол. Повече от 10 дни районът е поставен под карантина, заради огнища на коронавируса. В ранните сутрешни часове, със самолет на селскостопанската авиация, бяха..

обновено на 14.05.20 в 11:07
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българската аграрна камара пита: Съществува ли риск за изплащането на "украинската помощ"

Съществува ли риск за изплащането на т.нар. украинска помощ за земеделските стопани в договорения й размер и срокове? Този въпрос задава Българската аграрна камара /БАК/ в писмо до президента, министър-председателя, министъра на земеделието и храните и..

публикувано на 18.04.24 в 13:05

ЦИК назначи съставите на първите 6 РИК

ЦИК назначи с решения съставите на първите шест Районни избирателни комисии (РИК) - тези в Благоевград, Силистра, Кюстендил, Търговище, Ловеч и Добрич. При консултациите, проведени при областните управители, парламентарните формации са постигнали..

публикувано на 18.04.24 в 13:05

Откриват изложба за офшорните райски зони

Днес в галерия "Синтезис" ще бъде открита изложба и първото запознаване с мащабното изследване и фотокнига "Heavens" ("Небеса"). Един от авторите ѝ е Паоло Уудс, който гостува в БНР и предаването "Хоризонт до обед".  Паоло Уудс е световноизвестен..

публикувано на 18.04.24 в 12:23
Петя Банкова

Бившата шефка на Агенция "Митници" с ново обвинение – за принуда

От трети опит Софийският апелативен съд решава да останат ли за постоянно в ареста бившият директор на Агенция "Митници" Петя Банкова и хасковският бизнесмен Стефан Димитров. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група за контрабанда..

публикувано на 18.04.24 в 12:09

"Възраждане" се присъедини към ПП-ДБ по казуса "Боташ"

ПП-ДБ и "Възраждане" настояха докладът със заключенията на временната комисия  по повод споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ" да влезе за обсъждане в пленарната зала.  ПП-ДБ иска извънредно заседание на НС за..

публикувано на 18.04.24 в 12:08

Пеевски с нов призив към президента да одобри смяната на министри в служебния кабинет

Председателят на парламентарната група на ДПС и съпредседател на партията Делян Пеевски отново призова президента да изпълни Конституцията и да одобри предложената смяна на министри. "Съгласно Конституцията той е длъжен да ги разпише, но от..

публикувано на 18.04.24 в 12:02

Даниел Митов: Бавенето на рокадата в МВнР застрашава изборите в чужбина

Номинираният за външен министър Даниел Митов, който е заместник-председател на ГЕРБ, коментира в кулоарите на парламента, че забавянето на рокадата в кабинета застрашава организацията на изборите в чужбина. Пред журналисти Митов беше категоричен,..

публикувано на 18.04.24 в 11:54