Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Поетът Росен Желязков: Цял живот се борим с вятърни мелници

Творецът трябва да бъде искрен, иначе рано или късно губи таланта си

Росен Желязков
Снимка: Личен архив

Колкото повече удари получаваш, в един момент или ще се умъртвиш, или всяко нещо трябва да го приемеш като за добро. Това е философията на Росен Желязков. „Раните провокират да бъдеш по-осъзнат. Осъзнатост, за да може да живееш неглупаво и нахалост, безлично“, твърди той в интервю в предаването "Графити по въздуха".

„Благодарен на живота“ се нарича неговата стихосбирка, чието заглавие обобщава неговото верую - благодарен и за ударите, и за раните. 

Росен Желязков започнал да пише преди 8 години, след самоубийството на брат си, който имал психично заболяване. „Има гробове, които винаги остават отворени. Това е нещо, което ме разкъса и после по някакъв начин започна да ме сглобява в друга форма.“

"Не съм търсил да стана поет, стана без да искам. В началото пишех стихотворения от тъгата. Като се отприщи отвътре нещо, което дълго е било таено в теб… Това е дарба, която се е отключила вследствие на трагедията ми, при която човек изпада в гранично състояние и събужда неподозирани в себе си сили, които са били в латентно състояние“, споделя Желязков. 

Когато се случи такова нещо, то те съпътства цял живот – не можеш да го отхвърлиш като загуба, вярва Росен, според когото подобна загуба те „преобразува“, за да търсиш по-задълбочено смисъла на живота. „Това е поетът. Поетът търси смисъла в нашия, метафорично казано илюзорен свят, защото човек винаги се бори с някакви вятърни мелници. От вятърна мелница на вятърна мелница и накрая животът е издухан…“

Росен Желязков  Снимка: Личен архив

„Имах някаква наивност в началото като се „открих“ в началото, преди 8 години. Мислех, че всички са като Ботев, като Пейо Яворов. После видях конкуренция, нагаждачество, интриги, кръгове. Мен това вече не ме вълнува, да ви кажа честно. Различният човек винаги ще бъде като „трън в задника“, малко грубо, ще бъде труден за приемане“, смята поетът.

Светът винаги е бил такъв, че не обича онзи, който е не в рамките, а човекът на изкуството винаги се бори със себе си, допълва Росен Желязков. Той самият се бори със собствените си демони, за да чуе своя ангел. „Да казваш – каквото дойде, то по някакъв начин те отваря за нещо по-дълбоко, докъдето ти е пътят, даден от Бога, съдбата, живота и природата.“

Ако ти не се бориш с демоните си, демоните ще те преборят. Демони звучи много средновековно. Да кажем – няма да можеш да си плащаш за психоанализа, но ще прибегнеш до хапчета“, отбелязва Росен Желязков.

Творецът трябва да бъде искрен. Ако не си искрен – рано или късно ти се губи талантът и гласът, откъдето чуваш думите да пишеш.“

Поетът може да бъде конформист, може да бъде всякакъв, за да се хареса, убедил се е Росен Желязков, според когото в писането като стихия можеш да откриеш начин да лекуваш себе си.

„Ако не бъдеш фин инструмент на Бога, на музите, няма да можеш да лекуваш себе си и творчеството ти няма да може да трансформира, да преобразува читателите. За пари можеш да бъдеш всякакъв. Времето е време на парите. Но за всеки влак си има пътници. Надявам се като си вървиш по пътя, да ти се отварят пътищата, да вървиш и да се развиваш като творец.“

Росен Желязков е роден през 1971 година. Завършил е „Културно-историческо наследство“ в Университета по библиотекознание и информационни технологии.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Светла Петрова

Светла Петрова: Програма "Хоризонт" е огромна школа

"За мен радиото и програма „Хоризонт“ си останаха първата ми голяма професионална любов “, това к аза в „Нощен Хоризонт“ известният български журналист Светла Петрова във връзка с 86 годишнината от създаването на БНР . Тя е родена в София. Завършва специалността Радиожурналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. През 1988 - 1995..

публикувано на 26.01.21 в 13:44

Българинът изобретател за 2020 в САЩ: Животът е хубав, ако не си доволен, промени го

„ Животът е хубав, ако не си доволен, направи нещо, за да го промениш “, това каза в „Хоризонт до обед“ българинът Борислав Чакъров,  избран за Изобретател на 2020 година на САЩ . 240 долара, толкова имал в джоба си той, когато заминал за страната на големите мечти – САЩ.  Борислав Чакъров е  сондажен инженер, който от близо 30..

обновено на 26.01.21 в 07:20

Иво Сиромахов: Байганьовщината у нас никога не се променя

„ Байганьовщината е нещото, което у нас никога не се променя . Все същата завист, все същата злоба, омраза към успелите, постоянна и неприкрита враждебност към света“. Това сподели пред БНР сценаристът, драматург и писател Иво Сиромахов. На пазара е новата му книга „Майкини и другите“.  Според него големият проблем, от който произлиза начинът ни на..

публикувано на 22.01.21 в 16:52
Хелия Чавдарова

Музикалният журналист Хелия Чавдарова: Радиото все още държи магията на любопитството

"Опитвам се да не правя компромиси с качеството на работата си, което е много трудно. Аз имам една много лоша черта в себе си, която винаги много ми е пречила, и тя е моят перфекционизъм ". Това сподели пред БНР музикалният журналист и продуцент Хелия Чавдарова. Тя беше водещ на предаването "Тик-так" в продължение на 30 години, а няколко години и..

публикувано на 20.01.21 в 17:18
Камен Калев

Камен Калев: За мен е важно зрителите да имат диалог с филма

Юбилейното 25-о издание на „София филм фест“ ще започне след почти два месеца – на 11 март. Откриването ще е в зала 1 на НДК с българската премиера на филма „Февруари“ на режисьора Камен Калев. Лентата вече има международно признание – беше в официалната селекция на фестивала в Кан миналата година. Това е четвъртият пълнометражен филм на Камен..

публикувано на 14.01.21 в 18:54

Милена Аврамова: Влюбих се в театъра и оставих цигулката

„ Всеки ден, в който се събуждам, си казвам, че ще е по-добър от другия . Ако не вярваме и нямаме надежда, няма да се случат нещата“. Това сподели пред БНР актрисата Милена Аврамова. В момента тя снима филма „Чичо Коледа“. Иначе, играе на сцената на Сатиричния театър.  Актьорската душа, ако не получава душевната си храна, ще загине, признава още..

публикувано на 08.01.21 в 18:34
Проф. д-р Минка Златева

Проф. Минка Златева: БНР и "Хоризонт" показват динамично развитие

Една от характерните черти на програма "Хоризонт" е, че върви в крак с времето и това, което прави, отговаря на обновлението, което става в цялата медийна индустрия и в цялата медийна картина на радиото и на медиите въобще.  "Начинът, по който "Хоризонт" и цялото радио преминаха на вълните на новите информационни технологии, начинът,..

публикувано на 06.01.21 в 11:46