Стефан Попов: Изпълнителната власт не може да ограничава права

Генерално и изобщо извънредно положение не бива да се обявява

Стефан Попов
Снимка: БГНЕС

Извън чисто политическия контекст и конституционно погледнато, не е редно днес да подпишеш един закон, а утре да изпратиш искане за противоконституционност. Този коментар направи пред "Хоризонт" Стефан Попов, професор по политическа философия в Нов български университет и изпълнителен директор на "Риск Монитор".

В интервю в предаването "Преди всички" преди заседанието на Конституционния съд по искането на президента да бъдат обявени за противоконституционни текстове от Закона за здравето (свързани с преминаването от извънредно положение в извънредна епидемична обстановка), Попов отбеляза, че само парламентът може да ограничава права.

„Думите дали е обстановка, дали е положение, ситуация – можем да отворим тълковния речник, да видим някакво синонимно гнездо и да си подбираме удобна дума. Това не е действителният конституционен проблем. Действителните конституционни проблеми са два-три. Този, с който се занимава президентът, са правата. В случая той е генерално прав в искането си. Конституционен проблем има. Не е възможно според българската конституция или според която и да е друга конституция на демократична държава права да се ограничават, било с обстановка, ситуация, положение или каквото и да било, от изпълнителната власт. Те са гарантирани като фундаментални права, като основни и ограничаването им не само става по определен ред, определени процедурни стъпки, но има орган, който може да извършва това, може да ограничава само определен род права. Това е само парламентът. Той не може да делегира тази власт със закон на Министерския съвет, на изпълнителната власт. И второ – всичко това става временно, винаги с определени срокове, които трябва да се гласуват в парламента.“

Цялата тази интрига и история с промените в Закона за здравето говори за правната култура на това правителство, на това управление и за това „колко досадно, неприятно му е цялата тази работа с правата“, подчерта Стефан Попов. „Или – не стига тук, че ви спасяваме живота ден по ден, а сега и за правата сте се загрижили. Така звучи отстрани посланието на тази власт.“  

„Народното събрание обяви извънредно положение изобщо и чак десет дни след това Закон за мерките по време на (извънредното положение – бел. ред.) Такова нещо в българската конституция – извънредно положение изобщо, няма. Има четири текста, в които се казва "военно или друго извънредно положение". Винаги, когато се обявява извънредно положение и винаги само от Народното събрание, трябва да се каже какво е това „друго“. То може да бъде наречено епидемично, санитарно, но генерално, изобщо, извънредно положение не бива да се обявява“, подчерта Стефан Попов.

Цялото интервю е в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Конституционният съд допусна искането на Румен Радев по текстове в Закона за здравето

Конституционните съдии единодушно допуснаха искането на президента Румен Радев за установяване на противоконституционност на два текста в Закона за здравето, свързани с въведената на 14 май извънредна епидемична обстановка. Съдия-докладчик по делото е..

обновено на 22.05.20 в 14:51
ВИЖТЕ ОЩЕ

МФ отговори на президента за бюджета

Законопроектът за държавния бюджет за 2021 е съгласуван без забележки от Администрацията на президента, съобщиха от Министерството на финансите. Позицията дойде в отговор на критиките на държавния глава Румен Радев. Малко по-късно от..

публикувано на 27.10.20 в 17:37
“Мини Марица-Изток“

43 случая на Covid-19 в “Мини Марица-изток” от началото на пандемията

Общо 43 са установените от началото на пандемията до момента заразени работници с коронавирус в най-голямото въгледобивно дружество у нас – “Мини Марица-изток”. В него работят около 7 200 души.   Със заповед на изпълнителния директор се..

обновено на 27.10.20 в 17:32

Откриха ранновизантийски некропол при разкопки на Царевец

Археологическите проучвания под крепостта „Царевец“ във Велико Търново приключиха с разкриване на ранновизантийски некропол със златнотъкан текстил от 6-и век, което коренно променя представите за Търновград в тази епоха. Намерени са и останки на висш..

публикувано на 27.10.20 в 17:30
Иван Гешев

Гешев официално в карантина

Столичната регионална здравна инспекция е поставила главния прокурор под карантина като контактен на позитивен за Covid-19 член на неговото семейство. Това съобщи самият Иван Гешев в профила си в “Туитър“. Вчера обвинител номер едно..

обновено на 27.10.20 в 17:29

БСП: Всички здравни разходи от кризата да се поемат от държавата

Изпълнителното бюро на БСП заявява, че всички разходи за кризата, които се отнасят до здравето на хората, трябва да се поемат от държавата. Лидерът на БСП Корнелия Нинова е коментирала на днешното заседание на ръководния орган на социалистите,..

публикувано на 27.10.20 в 17:23

Заразена с коронавирус жена роди здраво бебе в Хасково

Жена, заразена с коронавирус, е родила здраво момиченце вчера в Хасковската многопрофилна болница. Новороденото е тествано и е с отрицателен резултат за Covid-19. Раждането е протекло нормално, като майката и детето се чувстват добре. Бащата е..

публикувано на 27.10.20 в 17:18

И Ловеч е в червената зона

Област Ловеч вече е в червената зона след като заболeваемостта там от коронавирус достигна 142 на 100 хил. население за   последните 14 дни, заради което със заповед на РЗИ – Ловеч, се въвеждат по-строги противоепидемични мерки. Затварят за..

публикувано на 27.10.20 в 17:15