Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Доротея Табакова: Онлайн обучението е възможно само като допълващо

Доротея Табакова
Снимка: Личен архив
Доротея Табакова е преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски", автор е на песни и преводач на пиеси. 

В дните на извънредно положение тя преподава руски език и френски език онлайн на най-малките. Уроците й са събудили интереса и на родителите, които с нетърпение очакват да се запознаят с нейните "асистенти" - кукли, измайсторени специално за учениците й. Учителката е част от екипа на "Фабрика за идеи", която реализира проекта "Домашен културен календар".

Идеята е да се запазим свързани и да продължаваме да имаме общностен живот, казва Доротея Табакова.

"Общуването има много компоненти. То не се свежда само до наливане на информация и получаване на обратна връзка от наученото. То е едно многомерно общуване, при което само онлайн връзката е крайно недостатъчна. Надеждите ми са, че с изтичане на екстремната ситуация, или това което беше определено като екстремна ситуация, всички тези ограничения, които ни принудиха да не общуваме с цялата пълноценна гама на човешкото общуване, всички тези неща се надявам да отминат и да можем да се върнем към онова, което всъщност е истинското преподаване", изтъква Табакова. 

"Това е едно многомерно общуване, в което обмяната на слово, обмяната на информация не е единственият и може би дори не е най-същественият компонент. Защото с лекота човек може да изпее една лекция, но в такъв случай може би едно клипче в YouTube върши същата работа. Не, не върши. Истинското общуване е очи в очи, с жива обратна връзка. Онлайн обучението е възможно само като допълващо, отделно средство, отделен елемент в цялостното обучение и по никакъв начин не смятам, че може да бъде равнозначно на живото общуване", подчертава Доротея Табакова.

Интервюто чуйте в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В търсене на правилни подходи за образование на ромите

Ромите в района на Варна преди 2000 година са били 15 хиляди, след това броят им намалява рязко. Според последното преброяване на населението в област Варна живеят 3500 роми. Тези данни представи пред БНР Николай Николов, председател на Центъра за стратегии по проблемите на малцинствата във Варна. "За мен много голяма част от ромите..

публикувано на 28.10.20 в 13:15

Има ли новости при парите за земеделие за следващия програмен период

Кои са акцентите в общата селскостопанска политика на Европейския съюз за следващия седемгодишен период? Какво реши Европейският парламент за парите за земеделие и как това ще се отрази в България коментира в предаването „Преди всички" Светлана Боянова от Института за агростратегии и иновации. Това е една от най-богатите политики, с много..

публикувано на 28.10.20 в 10:14
Ваня Григорова

Ваня Григорова: Поправките за извънредния труд легализират незаконни практики

КТ „Подкрепа“ организира тази сутрин протест срещу  промените в Кодекса на труда, с които се дава възможност за увеличение на извънредния труд от 150 на 300 часа годишно . Според синдиката законовите поправки са израз на  поредното ерозиране на трудовите права в България. Към момента според Кодекса на труда извънредният труд е..

публикувано на 28.10.20 в 08:12

Ще изчезне ли заливът Болата

Заливът Болата край каварненското село Българево е в риск заради разрушаването на брегоукрепителните съоръжения.  От години заливът е обект на медийно внимание - не само заради изключителната му природа, която го нареди сред стоте най-красиви заливи в света, но и заради  непрестанните проблеми около статута му на защитена зона, по-късно на..

публикувано на 27.10.20 в 15:04

Казусът със заграбените от Червената армия трофейни архиви е в застой

Неотдавна въпросът за достъп до т.нар. трофейни архиви бе поставен в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) от новоизбрания ръководител на българската делегация Димитър Главчев. Главчев внесе питане до Комитета на министрите, като такова питане се внася за втори път в комитета. Предишното бе внесено от Лъчезар Тошев, бивш депутат и..

публикувано на 27.10.20 в 12:26

Жана Цонева: Европейска агенция да разпределя медицинските ресурси в ЕС

“Сред много кризи, които се оголиха покрай Covid-19,  кризата с медицинските екипи е най-голяма “, каза в „Хоризонт до обед“ Жана Цонева, доктор по социална антропология от Будапеща. Жана Цонева и Росица Кратункова излязоха с отворено писмо до европейските институции с призив за общо европейски отговор на пандемията. В Чехия получиха 30..

публикувано на 27.10.20 в 12:03
Общинската полиция в София засили контрола за носене на маски в градския транспорт на столицата.

Три организации искат среща със здравния министър за маските и хората с увреждания

Три правозащитни организации, които работят в сферата на защитата на правата на хората с увреждания – Българският хелзинкски комитет, Екип Лайкучка и Общност МОСТОВЕ искат среща с министъра на здравеопазването по повод специфичните потребности на хората с увреждания при въвеждането на противоепидемичните мерки. Трите организации  огласиха апел, в..

публикувано на 27.10.20 в 11:06