Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Кр. Антонов: Хепатит С е 100% лечим, трябва ни масов скрининг

Диагностиката у нас е на световно ниво, но не се откриват достатъчно пациенти

Проф. Красимир Антонов
Снимка: Лилия Герчева

Всеки четвърти, който се е изследвал за хепатит С в кампанията за безплатен скрийнинг на столичната болница "Св. Иван Рилски", показва положителен резултат. Заради големия интерес от лечебното заведение удължават кампанията до края на месеца. 

Хората, които в момента се изследват за хепатит С, са предварително подбрани и за тях се предполага, че са с много висок риск да са инфектирани. Затова е толкова висок броят на инфектираните, обясни пред "Хоризонт" проф. д-р Красимир Антонов, началник на Референтния център по вирусни хепатити към УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

„Обикновено той е много по-малък. Но специално в тази група, която идва към нас, в момента действително всеки четвърти е инфектиран. В тази последна кампания до момента са минали към 50 човека. Идеята ни е до края на месеца поне да бъдат 200.“

Кампанията е ежегодна – прави се през пролетта и есента. Различното сега е, че се използва по-чувствителен метод за изследване. Пациентите идват по линия на Сдружение "ХепАктив". Изследването струва 20 лева, но много хора не могат да си го позволят, уточни проф. Антонов. Ако го заплаща НЗОК, може да излезе и 4 лева, допълни той.

Профилът на пациента, който очертават в „Св. Иван Рилски“ – възраст над 56 години, тоест 80% са възрастни хора, инфектирани в миналото. „Много малко са, 20%, тези, които идват от рисковите групи – венозни наркомани, пациенти, инфектирани с ХИВ, от диализа и т.н.“, коментира проф. Красимир Антонов. Татуировките също могат да се считат за риск, ако са направени без спазване на санитарните изисквания.

Класическата картина на инфекцията от хепатит С изглежда така: десетилетия без никаква симптоматика и дори с нормални чернодробни показатели, в един момент се появяват например необяснима умора, отклонения в кръвните показатели. „Тогава вече ние установяваме напреднала чернодробна болест, обикновено цироза и дори рак на черния дроб", заяви специалистът. 

Проф. Антонов припомни, че диагностиката у нас е на световно ниво. 15 центъра в страната разполагат с апаратура, която позволява много точно установяване на инфекцията. Налице са и всички регистрирани в света медикаменти за лечение на хепатит С. „Това, което нямаме – достатъчен брой пациенти, които да бъдат диагностицирани. Причината е това, че ние на практика изследваме само рисковите групи и тези, които желаят. Нямаме масов скрининг на населението, за да може да открием и тези 75 хиляди българи, които са инфектирани с хепатит С.“

По предписания на Световната здравна организация до 2030 година 90 на сто от заразените с хепатит С следва да бъдат диагностицирани и 80% от тях да бъдат лекувани. Какво показват сметките за страната ни? Ако приемем, че има 75 хиляди инфектирани, то 50 хиляди от тях трябва да бъдат лекувани, което означава 5 хиляди пациенти годишно.

„Ние 2017 година имаме най-голям брой изследвани – 1400-1500. Миналата година те са под 1000. Тоест вместо ние да отиваме към реалните цифри, за да можем да изпълним тези критерии от СЗО, ние отиваме надолу и това и причината така да тръбим, че масовият скрининг, изследването на населението е много важно, защото просто не можем да открием нашите пациенти и да им помогнем. А лечението е 100% ефективност“, коментира Антонов.

Има медикамент за лечение на хепатит С, който блокира РНК на короновируса, причиняващ Covid-19, който не е регистриран за лечение, но намалява нивото на вируса, уточни още Красимир Антонов.

„Дали е така, ще видим, тъй като се оказва, че такива наблюдения още не са направени, а в България сме от водещите центрове и има такъв опит, можем да проверим каква е честотата на коронавирусна инфекция сред тази група пациенти, които са на терапия – било то за хепатит B или за хепатит С.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Томов

Александър Томов: Старите идеологии отиват в миналото. В навечерието на нов идеен синтез сме

Главната задача е да направим нов тип коалиция . Това обяви пред БНР проф. Александър Томов от Българска социалдемокрация – Евролевица. На 31 март, от 12 часа, в НДК се свиква инициативен комитет за обсъждане на Принципно нова програма за развитието на България.  "Най-важното  е да върнем доверието на хората. Предстоят избори и ако..

публикувано на 28.03.24 в 14:03
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев

Адм. Емил Ефтимов поиска 2,5% от БВП за отбрана

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поиска 2,5% от БВП да отиват за отбрана. Така, по думите му, ще бъде наваксано изоставането в инвестициите за отбрана.  "2,5% от БВП не са много на фона на всичко, което се случва в света и региона. Не само България е в такава ситуация, много страни виждат нуждата от инвестиции в отбраната си. Сега трябва да..

публикувано на 28.03.24 в 14:03

Кенет Мертен: Приоритет на САЩ - разширяване на инвестиционните връзки с България

Американският посланик у нас Кенет Мертен заяви, че сред приоритетите на САЩ е задълбочаване и разширяване на инвестиционните връзки с България. На дискусия за икономическата сигурност на капиталите, които постъпват от трети страни, посланик Мертен посочи, че приетото от България законодателство за скрининг на инвестициите е пример за общите цели..

публикувано на 28.03.24 в 13:54
Костадин Костадинов в НС.

"Възраждане" се съмняват, че служебният кабинет няма да бъде контролиран от никого

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че ситуацията за съставяне на служебно правителство е безпрецедентна и е плод изцяло на конституционните промени. От "Възраждане" изразиха съмнение, че служебният кабинет няма да бъде контролиран от никого, а президентът Румен Радев е изправен пред много труден избор. Костадинов също е на..

публикувано на 28.03.24 в 13:50
Корнелия Нинова

Нинова: Не очаквам конституционна криза

Председателят на БСП Корнелия Нинова очаква избори 2 в 1.  Тя коментира, че до конституционна криза едва ли ще се стигне, но припомни, че с промените в Конституцията, гласувани от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, има предпоставки за проблеми. Нинова не се ангажира дали служебният кабинет ще бъде от политически лица:  ИТН върна мандата. Наред е президентът – избор..

публикувано на 28.03.24 в 13:32
Александър Симов

Александър Симов: Не е рано да се говори за конституционна криза, вече я виждаме

Не е рано да се говори за конституционна криза, тя ни предстои, вече я виждаме . Това каза пред БНР Александър Симов от БСП. "Виждаме, че ще бъде тежко и в политическия смисъл има и друг елемент - кой носи отговорност за този служебен кабинет? За мен това е много важно. Парламентът ще работи и ще има парламентарен контрол, но политическата..

публикувано на 28.03.24 в 13:24

EVN не може да каже с колко ще поскъпне токът за бита от 1-ви юли

За първи път от стъпването си на българския пазар EVN,  които снабдяват с електроенергия Югоизточна България,  не могат да кажат на своите потребители с колко ще поскъпне токът за бита от 1-ви юли. Според действащите нормативни документи всички енергийни дружества трябва до края на този месец да внесат в енергийния регулатор..

публикувано на 28.03.24 в 13:17