Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания намали с 2000 души броя на смъртни случаи от Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите в Испания намалиха с близо 2000 броя на регистрираните до този момент смъртни случаи вследствие от коронавируса. Намалението е за сметка на случаи, които погрешка са били регистрирани два пъти или такива, за които е била установена друга причина.

Според коригираните данни починалите от Covid-19  испанци са малко под 27 000. Броят на заразените испанци и според новата статистика остава над 235 000. Така, въпреки корекцията, Испания остава една от най-силно засегнатите държави след Съединените щати, Великобритания, Италия и Франция.

Премахват някои от противоепидемичните мерки по Европа

Испания е сред държавите в Европа, които продължават да премахват някои от противоепидемичните мерки, въведени заради пандемията от Covid-19 . Облекчения са в сила от вчера за Барселона и Мадрид, където за първи път от 10 седмици отвори паркът "Ел Ретиро". В останалата част на страната хората вече могат да ходят на плаж, да посещават старческите домове и да организират сватби.

От вчера в страната, както и в Италия, и в Германия, отвориха врати и  басейните, спортните зали и фитнес клубовете, допълват от Франс прес.

Премиерът на Черна гора заяви, че тя е първата държава на Стария континент без коронавирус, както и обяви, че страната ще отвори границите си за граждани на държави, където са регистрирани не повече от 25 инфектирани на 100 хиляди жители, предаде Ройтерс.

А властите в Чехия оповестиха, че от днесотварят всичките пропускателни пунктове по границите си с Германия и Австрия. Остава обаче, изискването към пътуващите да представят при проверка отрицателен тест за Covid-19, уточняват от агенцията. Остава задължението и за носене на предпазни маски в обществения транспорт и магазините в Чехия, но се разрешават събития с до 300 души, както и подновяват работата ресторанти, барове, басейни и фитнес зали.

В Гърция пък отвориха външните части на кафенета и ресторанти при спазване на дистанция, а фериботи подновиха пътуванията си до островите, но само за местни до 15 юни.

От вчера заработи и метрото в Киев, както и всички детски градини в Украйна. Разрешени са и църковните служби, но при спазване на дистанция. Хотелите също отварят, но ресторантите - все още не. А в столицата на Исландия Рейкявик от тази вечер ще заработят нощни клубове и барове. 

Вирусът обаче продължава да се разпространява с бясна скорост в Латинска Америка, където заради рязкото покачване на заразените, броят на случаите в света надхвръли пет милиона и 400 хиляди. Въпреки това президентът на Бразилия категорично отказва да въведе ограничения за разпространението на коронавируса, с аргумента, че пречат на икономиката. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

В Рим отварят басейни и спортни центрове.

Падат ограничения заради Covid-19 в редица страни в Европа

Различни европейски страни продължават да облекчават ограниченията заради пандемията от коронавирус и на някои места заработиха нощни заведения, музеи и плажове. Междувременно САЩ забраниха влизането в страната на пътници от Бразилия , която е втора в..

обновено на 25.05.20 в 20:14
ВИЖТЕ ОЩЕ

Частично бедствено положение в Елин Пелин, не е ясно колко са хората в запалените складове

Аварийните служби оградиха нов район в периметъра на горящите складове за пиротехника край Елин Пелин, където продължават да избухват фойерверки. Подготвя се специализиран модул за действие при промишлени аварии от състава на военното формирование в..

публикувано на 25.07.24 в 23:56
Зам.-министърът на здравеопазването Петко Стефановски.

Жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си

Министерството на здравеопазването съветва жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си, след експлозията в складовете за фойерверки. Пожар в складове за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има пострадали..

публикувано на 25.07.24 в 21:39

Николай Николов: Необходимо е време фойерверките да се самоунищожат

Повече от три часа продължават да гърмят фойерверките в складове край Елин Пелин, където тази вечер възникна пожар и започнаха взривове. Има информация за двама пострадали с изгаряния, които са в болница "Пирогов". Те  остават за интензивно лечение..

публикувано на 25.07.24 в 21:26

"Пирогов": Жена, пострадала в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние със 70% изгаряния

Жена, пострадала от взривовете в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние. Тя е със 70% изгаряния, какъв ще бъде изходът за нея, не мога да прогнозирам. Това каза директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров. Мъжът, приет заедно с жената, е с..

публикувано на 25.07.24 в 20:43

Армията праща брониран джип, за да влезе и да види има ли хора в складовете в Елин Пелин

Всичко е под контрол, няма нужда да се всява паника, каза служебният премиер Димитър Главчев, който дойде на мястото на пожара в складовете за фойерверки между Елин Пелин и Гара Елин Пелин. Според него нуждата от евакуация се преценява на място, но е..

публикувано на 25.07.24 в 20:35

Четирима следователи от НСлС поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин

По разпореждане на изпълняващия длъжността на главен прокурор Борислав Сарафов четирима следователи от Национална следствена служба и дежурен следовател от Окръжна следствена служба - София поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин...

публикувано на 25.07.24 в 20:27

МВР за Елин Пелин: Двама тежко пострадали, още двама може да са в горящия склад

Ситуацията е тежка, става въпрос за фирма, която се занимава с пиротехнически изделия. Има шест склада, които са пълни с такива изделия.  Това каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на място в Елин Пелин, където по-рано днес в складове за..

публикувано на 25.07.24 в 20:16