Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ботевите чествания в историята

Паметникът на Христо Ботев във Враца
Снимка: Ива Антонова

Тази година се навършват 144 години от саможертвения поход на Христо Ботев и неговата чета от козлодуйския бряг до Врачанския балкан. Споменът за историческите събития, прераснал в организирани възпоменателни тържества, отдавна е неразделна част от обществения живот в селищата по пътя на Ботевата слава във врачанския край. Тази година обаче заради разпространението на Covid-19 традиционните прояви бяха отложени. Засега е оповестено само, че на 2 юни ще има спортна щафета по маршрута на традиционния поход от Козлодуй до връх Околчица.

Ежегодни Ботеви чествания е имало дори във времето на двете световни войни, а началото им, макар и неформално, е още преди Освобождението.

За първите Ботеви чествания след Освобождението на България се знае много малко. В пресата няма данни, но събитията са факт. Свещеникът на село Мраморен Никола Петров твърди, че е поставил дървения кръст на Милин камък още по времето на Руско-турската война. През 1879 г. учителят Тома Младенов призовава за чествания на козлодуйския бряг и така през 1882 година на брега е поставен комитският оброк.

"През 1884 г. се извършват първите документирани Ботеви чествания на козлодуйския бряг и на Милин камък. По инициатива на черковното настоятелство на 17 май 1884 година в Козлодуй е отслужена панихида за Христо Ботев и неговата чета. През 1885 година във Враца, с участието на Васил Кънчов, е изработен и приет устав за Ботевите чествания, според който те се подготвят от комитет под председателството на кмета на гр. Враца и стават ежегодни. Това са най-искрените и най-безкористните тържества, в които участва населението от Врачанския регион", обяснява Мирослава Топалова, уредник в отдел "Нова история" в Регионалния исторически музей във Враца.

В зората си честванията са еднодневни, а след това стават двудневни и тридневни. Първият ден е тържественото посрещане на Ботевите поклонници, втория ден са тържествата, а на третия ден е изпращането на гостите, извозвани до 1912 година до Мездра с файтони и каруци, а след тази година вече с железопътен транспорт. Изключение във времево отношение представляват юбилейните чествания през 1926 и 1936 година, които са по-продължителни.

"Ежегодна традиция става участието на студенти. За първи път на 20 май 1901 г. се организират възпоменателни тържества във Врачанския балкан и първата официална комисия прави опит да установи Ботевото лобно място. Дотогава до мястото на най-голямото сражение на четата, където загива войводата, Ботевите поклонници не са отивали в труднодостъпните места на Врачанския Балкан", изтъква Топалова.

Към края на Първата световна война над основния камък на Околчица е издигната табела, поддържана от два пилона.

"Над половин век, поради наслоилите се заблуждения и недоразумения, Ботевите поклонници са приканвани за чествания на връх Вола, а всъщност са се провеждали все на връх Околчица. През 1937 г. за увековечаване подвига на Ботев и неговата чета на връх Околчица е издигнат 30-метров железобетонен паметник с опълченски кръст. Този връх е избран за паметника като място с най-голяма видимост отвсякъде", уточнява Мирослава Топалова.

През 1949 г. връхната част на паметника е преустроена в петолъчна звезда, а през 1992 година отново е възстановен първоначалният му вид. От 1946 година се организира и националният туристически поход по пътя на Ботевата чета Козлодуй - Околчица. През 1961 година скаличката, до която Христо Ботев е загинал, е превърната в паметен знак с издълбан на нея текст: ”Сбъдна се пророчеството твое. Жив си ти.” От 1965 година Ботевите чествания във Враца и Врачанския балкан стават десетдневни.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Иванов: Да се захванем с нещата, които можем да променим

Не се учим от грешките си. Набиват се на очи неприятни повторения в историята, на липса на исторческа, соцална, човешка и политическа поука и затова повторенията се натрапват все по-болезнено. Това каза в предаването „Хоризонт за обед“ поетът Стефан Иванов за пиесата си “Същият ден”, която утре ще се играе на живо в пространството на Театрална..

публикувано на 06.07.20 в 16:03

Когато семейните спомени се превърнат в изкуство

Двойки творци далеч от родните им места създадоха общи произведения в рамките на онлайн изложбата „Отвъд различията“ . Проявата е инициатива на Агенцията на ООН за бежанците. От 20 юни се представят общите творби на артисти от България, Сирия, Ирак, Иран и Афганистан. Участват общо 6 двойки, във всяка от които се включва по един българин и..

публикувано на 06.07.20 в 14:48
Близо 2 милиарда души по света употребяват насекомите като храна.

В България вече работи ферма за щурци

В България вече работи ферма за отглеждане на щурци. Тя е регистрирана в Агенцията по храните. Създаването й е по-скоро провокация и излизане от зоната на комфорт, обясни в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ собственикът на фермата Стоян Вълев. „Аз съм инженер по електроника и автоматика. Отглеждам около 350-500 хиляди щурци. Според..

публикувано на 06.07.20 в 11:10

На мисия в океана в подкрепа на донорството

В средата на юни Стефан Иванов и 16-годишния му син Максим се отправиха на мисия "Неверест". Те потеглиха от бреговете на Португалия с идеята да прекосят Атлантическия океан с лодка – пътуване с кауза, посветено на донорството. Стефан и Максим са замислили да изминат 6 хиляди километра по вода с построена от тях гребна лодка, за да..

публикувано на 03.07.20 в 11:51

Янина Богданова: Covid поставя дилеми пред егото на всеки от нас

„Няма как в една наситена атмосфера с вируса ние да не се сблъскаме с Covid-19.“ Това каза в предаването „Хоризонт до обед“ Янина Богданова, музикален редактор от програма „Христо Ботев“. Богданова е сред заразените с коронавирус в БНР. След като почувствала „леки грипоподобни симптоми, малко гърлобол и температура“, тя доброволно си..

публикувано на 02.07.20 в 11:38

Лекуван от бронхопневмония пациент е записан като болен от Covid-19

Лекуван от бронхопневмония пациент е записан като болен от Covid-19. 44-годишният Атанас от Хасково, който живее и работи във Франция от 22 години, се е завърнал в България на 11 юни. Почувствал неразположение, което продължило 10 дни и след като лечението с витамини и антигрипни препарати не дало желания резултат, п ри преглед бил посъветван..

публикувано на 01.07.20 в 17:11
Общинският младежки съвет в Шумен

Общинският младежки съвет в Шумен реновира счупени пейки

Тази седмица в Шумен започна кампания за реновирането на пейките, жертва на вандализъм в парк "Кьошковете". "Кьошковете" е местност в Природен парк "Шуменско плато". "Пейки срещу вандализма" е проект на Общински младежки съвет - Шумен и фондация "Подобри". Целта е да се реновират пейките в парк "Кьошковете" и да се привлече вниманието на..

публикувано на 01.07.20 в 10:13