Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подкаст дава съвети за кариерно развитие

Снимка: Дара Цветанова

Дара Цветанова е автор на подкаста на „Кариерен ум“. В него могат да се намерят полезни съвети за кариерно развитие, както и срещи с интересни личности, сбъднали мечтата си да работят онова, което обичат.

Цветанова работи в сферата на човешките ресурси. Вдъхновение за първите епизоди получава от свои лични преживявания.

"Самата аз бях доста объркана, когато завърших университета и започнах да си търся работа и нещата, които търсих в интернет не бяха достатъчно релевантни. Всичко звучеше прекалено хубаво, а пък в реалността не се случваше точно така", споделя Дара Цветанова.

В отделните епизоди тя ни среща с интересни хора, намерили своето призвание в определена професия, която разнообразяват с различни хобита.

"Срещнах се с програмист, който използва това, че умее да играе игри, по някакъв начин да прилага тези неща, които е научил чрез игрите и в комуникацията си с колегите. "Запознах" се със зъболекарката ми, която прилага страхотни модерни методи за своите пациенти. Момиче, което има свой собствен моден бранд и развива дизайнерски неща..."

Един от героите в епизодите за кариерно развитие е софтуерният инженер Вероника Андреева. Едно от нейните хобита е да прави картички. "От 6-годишна танцувам балет, впоследствие започнах да танцувам салса. Прекарвам доста голяма част от свободното ми време в залата за танци. От дете играя шах, състезавам се за един мой много любим клуб - "Спартак Плевен -21", разказва за себе си Вероника.

Всеки един от участниците се чувства пълноценен и щастлив на работното си място, защото е открил призванието си, колкото и трудно да е това понякога.

"Може би най-важното нещо е да разбереш кое наистина те пали и кое наистина ти доставя удоволствие, защото парите рано или късно идват, но ако правиш нещо, което не ти харесва, дори да печелиш пари от него, не е стабилно за дългосрочен план", изтъква създателката на подкаста Дара Цветанова.

Цветанова се занимава с подбор на персонал в софтуерна компания. Какви съвети дава на останалите без работа заради разпространението на Covid-19?

"Да се възползват от ситуацията, да четат книги, да гледат онлайн курсове, да слушат подкастове, да тестват разни идеи не само в главата си, но реално, физически. Вече с дигитализацията човек много по-лесно може да опита, да тества разни неща и да види дали това нещо работи или не".

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МОСВ: Няма замърсяване на въздуха в района на Елин Пелин и опасност за здравето на жителите

Данните за качеството на атмосферния въздух в района на село Гара Елин Пелин и днес показват, че няма замърсяване, съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). На всеки кръгъл час ведомството получава данни от мобилната станция, разположена на километър от пожара в склада за фойерверки. Регионалната инспекция по околната среда и..

публикувано на 28.07.24 в 14:34
Атанас Атанасов

Атанас Атанасов: ПП-ДБ трябва да залага на евроатлантическите ценности и борбата с корупцията в бъдещи съюзи

Винаги съм твърдял, че независимо от различните проблеми, които имаме, коалицията ПП-ДБ трябва да залага на евроатлантическите ценности и борбата с корупцията. На това трябва да почиват нашите бъдещи съюзи. Това каза съпредседателят на ПП-ДБ ген. Атанас Атанасов в интервю пред БНР. „В предната кампания ние се занимавахме с това да..

публикувано на 28.07.24 в 14:30
Италианският министър-председател Джорджа Мелони (вдясно), заедно с дъщеря си Джиневра, на летището в Пекин, където е посрещната от местни служители, 27 юли 2024 г.

Премиерът на Италия Джорджа Мелони на официално посещение в Китай

Премиерът на Италия Джорджа Мелони е на официално посещение в Китай. Днес тя разговаря с китайския си колега Ли Цян. Агенция ANSA цитира Мелони, която п реди разговорите заяви, че е много  щастлива за тази първа официална визита, предшествана от срещи на високо ниво на различни министри, като израз на желанието за започване на нова фаза за..

публикувано на 28.07.24 в 14:07
Военният министър Андрей Белоусов, Владимир Путин и главнокомандващият руските ВМС адм. Александър Мойсеев на годишния Военноморски парад в Санкт Петербург, 28 юли 2024 г.

Путин предупреди за опасност от ракетна криза като през Студената война

Руският президент Владимир Путин предупреди, че ако САЩ разположат ракетни системи с голям обсег в Германия, Москва също ще позиционира оръжия на ударно разстояние от Запада, предаде Ройтерс. "Ако тези планове на Съединените щати се осъществят, ще смятаме, че сме освободени от взетото по-рано решение за едностранен мораториум върху..

публикувано на 28.07.24 в 13:38

Отново пръскат срещу комари в Радомир

В община Радомир планират две пръскания срещу комари - на 29 и 30 юли. Третирането ще обхване град Радомир и още 23 населени места в общината. Авиационна техника ще пръска площите, край канали и водни обекти в часовете от 5 сутринта до 10 преди обед. Препаратите, които ще се използват, са биоцидни и не носят риск за здравето на..

публикувано на 28.07.24 в 13:15
Илхан Кючюк в пленарната зала в Страсбург, 18 април 2023 г.

Илхан Кючюк: В ЕП трябва да се спре произвеждането на закони, които не решават проблемите на гражданите

Новозибраният председател на Правната комисия в ЕП Илхан Кючюк ще работи за антикорупционно и адекватно законодателство, което да решава проблемите на европейските граждани,  обеща той в интервю пред БНР.  В "Неделя 150" евродепутатът от "Обнови Европа" и зам.-председател на ДПС, заяви, че в парламентарната комисия на ЕП няма да се творят..

публикувано на 28.07.24 в 13:07

Дупница получи благословията на патриарх Даниил

Дупничани изпълниха централния храм "Св. Георги" за патриаршеската Света литургия, отслужена от Негово светейшество Даниил и свещеници от духовната околия по повод 5-та Неделя след Петдесетница и за Св. апостоли и дякони Прохор, Никанор, Тимон и Пармен. Пред входа на храма патриархът беше посрещнат с пита, поднесена от момичета в народни носии...

публикувано на 28.07.24 в 13:04