Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продава ли се ритонът на Божков

Снимка: Ани Петрова

В Националния исторически музей не е имало проникване и не е имало изнасяне на каквото и да било. От НИМ е невъзможно да се изнесе дори средновековно копче“. Това подчерта пред БНР директорът на НИМ доц. Бони Петрунова.

Хазартният бос Васил Божков, който се укрива в Дубай от 11 повдигнати обвинения, твърди, че ритон от иззетата му колекция е обявен за продажба на свободния пазар. Във Фейсбук той показва скрийншот от чат с неизвестен човек (името е заличено), който му праща снимка на ритона и пише на английски език: „На пазара е. Интересува ли Ви?“. Кореспонденцията е водена на 19 май.

Доц. Петрунова увери в предаването „Нещо повече“, че всичко, донесено в НИМ, си е на мястото:

„Много ми е неприятно, че трябва да се занимаваме с такъв казус. Покрай него бяха изсипани невероятни обиди върху експертите на НИМ, което дълбоко ме възмущава и няма да го приема по никакъв начин. Ние съхраняваме над 100 000 инвентирани предмета, национално богатство на България“. скрийншот

„Това, което Божков прави с това съобщение, прилича на нещата с „Левски“. Едни писма, обаждания, които предизвикват и се стига до това, че всичко това е един кьорфишек. Затова не мога да допусна, че може да бъде изнесено нещо, което е под защитата на музей и на прокуратурата“. Това допълни в коментар по темата археологът проф. Николай Овчаров.

„През годините Божков използваше пролуки и несъвършенства в Закона за културното наследство. Така той успя да направи и няколко изложби. В начина на придобиване на тези предмети е „заровено кучето“.

Интервюто с доц. Бони Петрунова и с проф. Николай Овчаров можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Васил Божков

Божков обвинява властите, че потулват случая с иззети от фондацията му артефакти

Обвиняемият бизнесмен Васил Божков, който се укрива в Дубай, излезе с твърдения, че българските власти са потулили случая с иззетите от неговата фондация артефакти. Новото си обвинение Божков отправи чрез социалните мрежи. Божков определя като..

публикувано на 25.05.20 в 17:13
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Гешев

Съдът спря делото на Гешев срещу бившия правосъден министър

Софийският районен съд спря делото за клевета срещу бившия правосъден министър Атанас Славов,  което беше заведено от ексглавния прокурор Иван Гешев. Причината - депутатският имунитет на Славов. Делото беше заведено след изказване на Славов по повод..

публикувано на 24.04.24 в 11:12

Санкции за свещеника, отслужил панихида в памет на Навални

Руски православен свещеник, отслужил през март възпоменателна служба в памет на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални, беше отстранен за три години от изпълнение на духовните си задължения, съобщи Московската епархия на Руската православна..

публикувано на 24.04.24 в 11:09
Делян Пеевски

ДПС няма да е партньор с ПП-ДБ "при доказване на схемите им"

Председателят на ДПС Делян Пеевски каза, че ако бъдат доказани корупционните схеми, свързани с ПП-ДБ, ДПС няма да е партньор в евентуален следващ парламент. "Ако се докаже от компетентните органи и се видят обвързаности с контрабанда, пудели,..

публикувано на 24.04.24 в 10:54

ПП-ДБ с обвинения към ГЕРБ – саботирали второто плащане по ПВУ

От ПП-ДБ обвиниха ГЕРБ за това, че саботират съдебната реформа и второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. Депутатът Николай Денков обяви, че ГЕРБ бави четири законопоректа, които са обвързани с второто плащане по плана.  По думите му,..

публикувано на 24.04.24 в 10:52
Радостина Ангелова

Проучване за имунизационния календар регистрира нагласите и страховете на родителите

Повече от половината родители на деца от 0 до 4 години у нас подкрепят задължителните имунизации. 54% от запитаните ваксинират децата си. 3,8% са на мнение, че списъкът със задължителните ваксини следва да се допълни. Това показва национално..

публикувано на 24.04.24 в 10:49
Грант Шапс

Лондон иска увеличаване на разходите за отбрана в НАТО

Британският министър на отбраната Грант Шапс заяви, че иска новата цел на НАТО за разходите за отбрана да бъде 2,5% от брутния вътрешен продукт вместо сегашните 2% и това го налага днешният "по-опасен свят". Грант Шапс каза в интервю за Скай..

публикувано на 24.04.24 в 10:47
Антоанета Цонева

Съвет по координация на политиките за българите в чужбина създаде НС

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС парламентът прие окончателно промените в Закона за българите, живеещи извън България. Той предвижда създаване на Съвет по координация на политиките за българите извън страната, който да организира работата на..

публикувано на 24.04.24 в 10:44