Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деница Делвил: За децата със специални потребности изолацията е ежедневие

УНИЦЕФ изгражда образователна платформа за деца с увреждания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-новата кампания на УНИЦЕФ - „Образование за всяко дете“, ще бъде един от дългосрочните инструменти на организацията за подкрепа на децата с увреждания в България.

Необходимостта от подкрепа за тези деца още по-ясно и остро се видя по време на кризата и дистанционната форма на обучение, към която преминаха всички ученици“, каза пред "Хоризонт" Деница Делвил, директор „Комуникации“ на УНИЦЕФ - България.

„Всеки един от нас може да стане по-чувствителен. Ние всички преживяхме този период на физическа изолация. За много от тези деца обаче това не е просто период, това е тяхното ежедневие. И ние не трябва да допускаме това да продължава да бъде така. Те трябва да бъдат свързани, да бъдат подкрепени качествено. В момента в България не съществува такова пространство или платформа, в която да има обучителни материали, които са адаптирани за техните нужди и потребности“, подчерта тя. 

Партньори на УНИЦЕФ при разработването на специализираната образователна платформа за деца със специални потребности са МОН и Регионалният център за приобщаващо образование София – град. Платформата ще бъде активна през есента.

„Нашата цел е да се улесни обучението и тя да бъде допълнителен ресурс и за в бъдеще. Когато е необходимо дистанционно обучение, тя да бъде основен ресурс, а когато образователният процес тече нормално, в училище, тя да бъде като допълнителна подкрепа за деца със специални потребности и техните родители и учители.“

Над 10 тона помощи в над 40 общини са били раздадени от УНИЦЕФ - България по време на кризата заради Covid-19. Санитарни материали и пособия са достигнали до над 2600 семейства с близо 7250 деца. 40 образователни медиатори в над 20 общини също са били подкрепени от световната организация по време на дистанционното обучение, каза Деница Делвил в предаването "Хоризонт до обед".

„Подкрепихме инициативата на „Амалипе“ - „Стара техника за ново начало“, като дарихме таблети на над 400 деца и по този начин им помогнахме да продължат своето образование.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Градския площад в Старе место - Братислава

"Пътуване без куфар" - разходка из малко познати места край Братислава

"Пътуване без куфар" - разходка из малко познати места край Братислава ни предлагат Гавраил Гавраилов , създател на рубриката "Има ли мегдан" в "Графити по въздуха" и съпругата му, журналистката Весела Николаева . Весела е и познавач и на керамиката и изключителна кулинарна специалистка. "Ние посетихме Братислава, като си отделихме време да..

публикувано на 26.08.24 в 11:54
Тома Белев

Тома Белев: Половината от добива на вода за питейни цели не се измерва!

410 населени места у нас официално имат издадена заповед от кмета за воден режим . Има още 140, които по сигнали на граждани и медийни публикации също имат проблеми с водоснабдяването. Това съобщи пред БНР Тома Белев, бивш заместник-министър на околната среда и водите, съпредседател на "Зелено движение", природозащитник. Той е изготвил карта..

публикувано на 26.08.24 в 08:32

В село Люти брод се проведе празникът на врачанския мискет

Наскоро в мездренското село Люти брод се проведе четвъртото издание на празника на врачанския мискет. Уникалният местен винен сорт бяло грозде и произведените от него вина и ракии събраха на десния бряг на река Искър срещу скалния феномен "Ритлите" десетки любители на бутиковите напитки и регионалните деликатеси. Свои продукти..

публикувано на 25.08.24 в 07:46

Дейността на Областния информационен център в Плевен е гарантирана до 2029 година

Областният информационен център в Плевен продължава своята работа след подписан договор между Общината и Управляващия орган на Програма "Техническа помощ". Той е за срок от шест години. Размерът на безвъзмездната помощ възлиза на 1 290 754 лева. Основните цели, от които четиричленният екип се ръководи, са повишаване нивото на..

публикувано на 25.08.24 в 07:34

Нов еврорегламент за екодизайн може да оскъпи мебелите след 2028 г.

ЕС върви към осъществяване на идеята за кръгова икономика. Вследствие на това от 18 юли е въведен регламент с нови правила за екодизайн на устойчиви продукти , в който мебелите са отбелязани като приоритетен продукт. Регламентът ще започне да се изпълнява не по-рано от 2028 г. Това посочи в интервю за БНР проф. Васил Живков, председател на..

публикувано на 21.08.24 в 10:09
Ангел Стойков

Ангел Стойков: Връзката между висшето образование и бизнеса се скъсява все повече

В процес на публично обсъждане е промяна, която ще позволи на студентите да се обучават дуално, като паралелно работят във фирми под ръководството на ментори и получават възнаграждение за практиката си. Това обясни пред БНР Ангел Стойков, председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС). НПСС от много време..

публикувано на 20.08.24 в 10:39
Проф. Вили Лилков

Проф. Вили Лилков предлага да бъде изграден паметник на инж. Иван Иванов в София

Да бъде издигнат паметник на инженер Иван Иванов в София, предлага общинският съветник от "Синя София" проф. Вили Лилков. Решение за това има още преди 13 години, което до този момент не е изпълнено. Инж. Иванов е кмет на столицата в периода май 1934- 9 септември 1944 година. "Решението е преди повече от 10 години. Паметникът да се..

обновено на 18.08.24 в 07:36