Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

17 нови случая на Covid-19 за денонощието у нас, под 200 хоспитализирани

| обновено на 28.05.20 в 09:18
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За последното денонощие у нас са регистрирани 17 нови случая на коронавирусна инфекция при изследвани 1273 проби. Увеличението е с 0,7 процента в сравнение с вчерашния ден.

Това съобщи проф. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг на Националния оперативен щаб за Covid-19.

Към момента активни за коронавирусна инфекция са шест области у нас.

Общият брой на регистрираните случаи на Covid-19 до момента е 2477, а активните случаи са 1378.

Разпределение на новите случаи

От новорегистрираните пациенти седем са настанени в болница.

Шест от новите случаи са в София  - в „Пирогов“ е настанен един пациент, а амбулаторните са пет. В област Пазарджик има 4 нови случая, в област Видин  - 2, в област Шумен - 2 и в областите Сливен, Хасково и Ямбол – по един.

Няма регистрирани случаи на зараза при деца за денонощието. При медицинските работници има един нов случай  - на медицинска сестра от Ямбол.

Общо 255 са случаите на Covid-19 при медицински лица у нас, което е 10,3 процента от общия брой на регистрираните заразени.

Оздравели са още 53 души. 965 са общо досега  - 39% от регистрираните случаи на инфекцията. Средната възраст на излекуваните лица е 46,7 години.

От новоизлекуваните пациенти четирима са изписани от „Пирогов“, двама – от ВМА, 15, които са били на домашно лечение са обявени от РЗИ – София. Във Видин има 12 нови оздравели, в  Сливен и в Ямбол – по пет, в Пловдив – четирима, а в Габрово, Кюстендил и в Плевен – по двама. Оздравелите деца са 10 общо досега.

Има един смъртен случай на пациент с доказан Covid-19 – починал е мъж на 75 години в Пловдив: „Знаете, че няколко болни бяха преведени от Пазарджик в Пловдив и това е един от случаите“, уточни проф. Мутафчийски.

Средната възраст на починалите е 65,6 години.

Хоспитализираните пациенти с коронавирусна инфекция вече са под 200.

„Има една много добра тенденция, че под 200 са вече хоспитализираните пациенти  - 198 случая. 20 са в интензивни отделения“, посочи Мутафчийски.

Здравните власти проучват възможността за премахването на задължителната 14 дневна карантина за влизащите у нас български и чужди граждани, съобщи на брифинга главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той допълни, че на този етап не се обсъжда отпадане на задължението за носене на предпазни маски на закрити обществени места.

Динамика на случаите по света

"В света Бразилия дава най-голям прираст, на първо място за изминалото денонощия с 22 301 случая. Иначе общо са 414 661.

САЩ иначе е на първо място по брой на заразени случаи - 1, 745 милиона За денонощието са 20 500.

Испания трайно под 1000 – 510 са новите случаи, 283 хил. общо. В Русия са  8 338 новорегистрираните, задържа добрата тенденция - 370 680 са общо случаите. Великобритания е на четвърто място – 267 240 случая – 2013 за последното денонощие.

От балканските държави Турция е с 1035 нови случая, до предишните дни бяха под 1000, сега са малко над 1000", информира Мутафчийски.

Всички данни и информация за посещение на медици от ВМА в Италия във връзка с терапията при коронавирусна инфекция чуйте от проф. Венцислав Мутафчийски  - от звуковия файл.


Графика на диагностицираните с Covid-19 в България




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще започне в 9 часа и е под мотото: „Който обича гората/водата - слага боклука в торбата!“ ...

публикувано на 27.04.24 в 05:28
15 години българско училище

15 години празнува българското училище в град Паралимни

Празнично шествие и голям концерт днес в град Паралимни, в югоизточната част на Кипър, са кулминацията на събитията, с които българското училище „Народни будители“ в Паралимни отбелязва 15-тата годишнина от основаването си.  Тържественото честване на 15-ия рожден ден на българското училище ще почетат кипърски и български официални гости, много наши..

публикувано на 27.04.24 в 04:22

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на паркинга на голям хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“.  В продължение на 5 часа - от 9.00 до 14.00 ч.,..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39