Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Арх. Бакалова: "Александровска" има терен за детска болница и без този строеж

Протестът на инициативата „За истинска детска болница“ не се отменя

Снимка: БГНЕС

Архитект Петкана Бакалова - част от инициативата „За истинска детска болница“ коментира пред БНР вчерашното решение да не се строи върху изоставеното от десетилетия скеле в двора на "Александровска" болница, а теренът да се използва за изцяло нов строеж на Национална детска болница. Според нея решението е „просто първата стъпка в правилната посока“:
     

„Това е само една стъпка, макар и в правилната посока, от целия път, който трябва да бъде извървян, за да имаме истинска детска болница. Това означава анализ на нуждите, нова структура, промени в законодателството, промени в нормативната база, качествено задание, архитектурен конкурс - всичко това трябва да се случи, за да имаме истинска детска болница“.

Конструкторът на старата сграда заяви, че събарянето на настоящия строеж и започването на нов ще отнеме минимум 2 години. Бакалова от своя страна посочи, че само укрепването на стария строеж, по данни на голям немски концерн, би струвало около 500 лева на квадратен метър и би отнело над година:

На тази цена спокойно се строи нова сграда на груб строеж. Категорично укрепването на този строеж, с всички компромиси, които трябваше да търпим, ако бяха настанили националната педиатрия вътре, щеше да излезе по-дълго като срок и много по-скъпо“.

От инициативата „За истинска детска болница“ не са искали събарянето на стария строеж, допълни тя:

В нашето искане не е заложено събарянето на този строеж. Теренът на "Александровска" болница е достатъчно голям, за да бъде намерено архитектурно решение, което да удоволетвори нуждите на националната педиатрия и без да се занимаваме с този строеж. Вчера коментирахме възможностите и за други терени, които са подходящи. Премиерът "затвори" разговора до карето на "Александровска" болница, но това не означава, че ние няма още веднъж да изкоментираме други възможни решения, които може да се окажат и по-удачни. Колкото до терена на "Александровска" - той е достатъчно голям! Трябва преосмисляне на всички изоставени постройки там и съответно на терен, за да се намери най-доброто решение, но именно това е целта на един архитектурен конкурс“.

Дори и да бъде премахнат строежът, инсинераторът за биологични отпадъци остава на 20 метра, а това означава, че и той би трябвало да бъде премахнат, ако бъдещата болница се строи там, подчерта Бакалова. 

Снимка: БГНЕС

От инициативата са категорични, че съвременна нова болница може да има до 4 години – само 6 месеца повече, отколкото бе предвидено за завършване на строежа.

Новата болница не трябва да бъде търговско дружество, убедена е арх. Бакалова. Необходими са и специални промени в Закона за здравето. От инициативата са обсъдили с премиера по-редовни срещи в името на децата:

„На няколко пъти – 5-6 пъти в рамките на този час, в който беше срещата, поставяхме въпроса (за граждански борд върху процесите), а може би и повече. Не беше даден категоричен отговор. Беше приета принципно идеята, но виждам със задоволство, че МС са отговорили на вестник „Капитал“, че ще има такъв борд – обществен съвет - ние ще сме част от него“.

Инициативата „За истинска детска болница“ обаче не отменя насрочения за днес протест пред сградата на Министерски съвет въпреки вчерашната среща:

Протестът и подписката продължават, защото ние искаме да сме сигурни и да имаме гаранция за нашите искания. Докато не видим черно на бяло всички обещания, съответно правна форма, легитимни, няма как да спрем. Нашите искания са много и да - искаме да бъдат удовлетворени докрай! Още нещо - Камарата на архитектите в България взе решение да сезира Съда за правата на човека в Страсбург, защото Камарата не получи справедлив съдебен процес. Вчера коментирахме и това с премиера.

Няма нищо лично в това, което правим. Тази порочна практика на инженеринга - когато строителят решава какъв ще бъде проектът, той поръчва музиката, той я плаща и съответно никой не може да гарантира качеството и контрола на строителството - трябва да бъде прекратена в България, защото наистина я няма няма никъде другаде", изтъкна Петкана Бакалова.

"Приемаме факта, че в довършителните работи, детайлите, строителят може да има свобода, но всички трябва да сме наясно за какво си даваме парите - предварително и това става на база на проект. Никой не си поръчва къщата на инженеринг! Никой не дава на строителя 1 милион и да каже: „Направи ми някаква къща, както решиш, с 5 спални и нищо повече като изисквания“, защото в момента това представлява тази поръчка", коментира Бакалова.

За да получим качествена архитектурна среда, за която ние да носим отговорност и да не сме обвинявани, че градовете ни приличат на гета, трябва да има съответните процедури, с които да бъдат събирани качествени проекти и това е само конкурсът състезанието. Вчера казах на премиера: „Един архитект, дори и гениален, не може да направи 200 проекта, а един конкурс събира 200 варианта на едно решение“. 

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Асена Стоименова

Аптечната карта ще коригира струпването на аптеки в градовете

Националната аптечна карта трябва да коригира струпването на аптеки в големите градове. Мнението е на проф. Асена Стоименова, председател на Българския фармацевтичен съюз. „Най-важното до което трябва да доведе Националната аптечна карта е как ще се използват данните в нея занапред. Информацията къде има аптеки я има и сега, въпросът е тази..

публикувано на 03.07.20 в 10:12
Храмът-музей

До 15 дни става ясно решението за статута на храма „Света София“ в Истанбул

Турският Държавен съвет – най-висшата административна инстанция в страната, приключи разглеждането на делото за статута на „Св. София“. Решението дали храмът-музей ще остане в сегашния си вид, или ще бъде превърнат в джамия, ще бъде оповестено в 15-дневен срок в писмен вид. Делото е по жалба от 2016 г. на сдружение, което иска отмяна на..

обновено на 02.07.20 в 17:03

Неравенствата при дигиталното образование са отвъд устройствата

Част от образованието може да тече в дигитална среда, но по-голямата част трябва да се случва лице в лице, особено ако искаме да има „меки умения“ (soft skills – бел. ред.), защото те няма как да се научат отвъд личното общуване. Това мнение изрази пред „Хоризонт“ Мила Минева, преподавател по социология в СУ „Св. Климент Охридски“...

публикувано на 02.07.20 в 14:35

Предметът "Религия" е предпочитан от учениците от първи до четвърти клас

От следващата 2020/2021 учебна година предметът "Религия" в училищата ще се изучава с  одобрени от Министерство на образованието учебници, а не само с учебни помагала.  85 на сто от учениците от първи до четвърти клас са изучавали досега като свободно избираем предмета "Религия" от всички проявили интерес към него, заяви  пред "Хоризонт"..

публикувано на 01.07.20 в 15:44
Ан Идалго спечели втори мандат като кмет на Париж

Ан Идалго печели втори кметски мандат в Париж

Социалистката Ан Идалго печели втори мандат на кметския пост в Париж, показват първи прогнозни резултати, цитирани от "Франс прес". Тя събира над 50 процента от гласовете и е с голяма преднина пред кандидатката на десницата Рашида Дати и тази на президентската партия Анес Бюзен. Безпрецедентни санитарни мерки и рекордно ниска..

обновено на 29.06.20 в 07:14
Говорителят на главния прокурор Сийка Милева

Задържаните от ГДБОП са рекетирали престъпници поне от 3 години

Поне три години е  действала групата за подкупи в ГДБОП , обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.  Според директора на Дирекция "Вътрешна сигурност на МВР Стефан Банков обаче сигнали, че шефът на отдел "Наркотици" в ГДБОП Цветан Панков и ръководителят на сектора за борба с наркотиците Кирил Ванков са искали подкуп, има още от..

обновено на 28.06.20 в 14:51
Д-р Хасан Адемов

Хасан Адемов: Кодексът за социална подкрепа е възможност за повече ефективност и контрол

„ Въпросите, свързани с подкрепата на българските граждани от страна на държавата, са разпръснати в различни закони . Това създава усещането за фрагментираност и неефктивност на разходите... В шестмесечен срок Министерството на труда и социалната политика трябва да предложи концепция за изготвянето на кодекс за социална подкрепа, който да обедини..

публикувано на 28.06.20 в 12:21