Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Димитър Чаръкчиев, Медицински университет - София:

България работи по медицински диктофон без аналог в световната практика

Преди 50 години сме въвели информационни технологии в здравеопазването

Снимката е илюстративна
Снимка: БТА

Създаден е прототип на национална система за архивиране на образите при комуникация между болниците, лекуващи Covid-19. Системата е в тестови период. Това каза в интервю за "Хоризонт" проф. Димитър Чаръкчиев от Медицински университет в София, главен координатор на Националната научна програма „Електронно здравеопазване“.

„Нашите болници партньори имат възможност да поставят тези свои рентгенови образни изследвания, след което други болници от България и чужбина могат да ги консултират с цел провеждане на лечението и обучение на персонала. В момента е практически в тестов период. Ние ще я предоставим на цялата българска лекарска общност за тестово ползване от здравната система“, обясни проф. Чаръкчиев.

Работи се и по медицински диктофон без аналог в световната практика, който да се използва от медицинските лица, облечени в предпазни облекла до болния пациент в интензивния сектор. Прави се набор от 20 милиона думи, който апаратурата да идентифицира, уточни той. „За да разпознава диктовката при болни, да разпознава текста, автоматично да го записва в компютъра, когато вие сте в костюма и сте до болния в интензивното отделение. За първи път в световната практика е направена такава система“, подчерта проф. Димитър Чаръкчиев в предаването "Хоризонт до обед".

Електронното здравеопазване предполага събиране и обработка на големи обеми клинична информация. По-късно те биха могли да се свържат със системи за изкуствен интелект. В тази насока България работи, като създава своята стратегия и учените участват активно в частта за създаването на изкуствен интелект в медицината и здравеопазването, стана ясно от думите на Чаръкчиев. Много страни в Европа вече имат такива стратегии, допълни той.

Страната ни има история в информационните технологии в здравеопазването още отпреди 50 години. Тогава е започнало прилагането на автоматизирана система за управление на профилактичните имунизации, която е обхващала децата от 0 до 7 години. По това време са били изградени и автоматизирани системи за заразните болести. Данните са се събирали на хартия или са се съобщавали по телефона, но са били обобщавани в електронно-изчислителни машини, разказа още проф. Чаръкчиев. 

„В момента системите в България не обменят данни помежду си“, изтъкна той. Преди няколко години, през 2016 г., с наредба на здравния министър са били разписани основните европейски стандарти, които лечебните заведения трябва да спазват при обмена на медицински данни – сред тях са тези за електронен обмен на здравни записи и архитектурата на здравното досие, поясни Димитър Чаръкчиев.

България е единствената страна в Европа, в която ежедневно по електронен път се отчитат болничните заведения. При това отчитане обаче не се спазват общоприети стандарти, каза още Чаръкчиев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Борислав Борисов: 20-30 метра след плажната ивица да не се застрояват

Пространството от 20-30 метра след плажната ивица да бъде изключено от застрояване - това предлага екологът Борислав Борисов, който е и администратор на Фейсбук групата „Да не допуснем село Синеморец да се превърне в Слънчев бряг“. По думите му е необходима промяна в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие в частта за зона А, за която..

публикувано на 03.07.20 в 13:22

Тревожна жътва, ниски добиви и провал на реколтата тази година

Заради коронавируса е отменено насроченото за днес официално откриване на тазгодишната жътвената кампания и зажънването на ръжта по международния проект "Хляб на мира". След сухите есен и зима и поройната пролет зърнопроизводителите посрещат жътвата с тревога.  Много ни е тревожна жътвата тази година, посочи в предаването "Преди всички" Мариела..

публикувано на 03.07.20 в 08:02

Туроператор: Очаква се бум на септемврийски резервации за Гърция

Значително по-малко резервации за летния период отчита един от големите ни туроператори, който работи с Гърция. Спадът е от порядъка на 80 на сто. Интересът на туристите към Беломорието остава традиционно голям , но се резервира в последния момент, посочва управителят на фирмата Анелия Терзиева. Туристите се насочват най-вече към Северна Гърция -..

публикувано на 02.07.20 в 14:04

Спор за продължението на метрото към Симеоновския лифт

Бъдещето разширение на метрото към Околовръстното шосе и Симеоновския лифт бе блокирано за трети път в Комисията по архитектура и градоустройство в Столичния общински съвет. Този път причината бе консултантски договор на Борис Милчев от “Демократична България”, който хем получавал консултантски хонорар от мола, покрай който ще минава подземната..

публикувано на 01.07.20 в 14:22
Илхан Кючюк

Евродепутатът Илхан Кючюк: Пътуването това лято ще е сложно

На 30 юни Съветът на Европейския съюз утвърди незадължителен списък на "сигурните" чужди държави, чиито граждани ще могат да бъдат допускани от 1 юли през външните европейски граници. Пътниците от държавите извън списъка ще бъдат допускани в ЕС, ако са граждани на страна от Общността или семейството на такъв гражданин, ако имат право на..

публикувано на 01.07.20 в 11:58

Намалиха таксите за Лятната академия на НХА

За втора поредна година в Бургас и за 11-и път в София Националната художествена академия организира Лятна академия за деца и ученици. Таксите за участие в Лятната академия ще бъдат намалени. Обучението за 9 астрономически часа ще струва 20 лева. За полудневните занимания ще се плащат 10 лева. В Бургас инициативата ще започне на 12 юли, а..

публикувано на 30.06.20 в 14:53
Руслан Трад и Кирил Аврамов са автори на книгата

Руските частни наемни армии - невидими в сивата зона между войната и мира

Книгата „Руските невидими армии“ с автори Руслан Трад и Кирил Аврамов е продукт на близо две години изследвания, разговори с информатори и проследяване на развитието на онези структури, предизвиквали страх, възхищение и любопитство сред широката общественост. Руската военна мощ е  безспорна, коментира за БНР проф. Кирил Аврамов,..

публикувано на 30.06.20 в 12:59