Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

8 нови случая на Covid-19 у нас, отпада 14-дневната карантина за страни от Европа

| обновено на 29.05.20 в 09:01
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За изминалото денонощие са доказани 8 нови случая на коронавирусна инфекция при 1725 изследвани проби. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. 0,3% е увеличението на случаите в сравнение с вчерашния ден.

Общият брой на доказаните инфекции у нас достига 2485 .

Няма нови случаи при деца и сред медицинските работници.

Броят на излекуваните вече е 1015, като новоизлекуваните са 51.

Вчера има два смъртни случая при пациенти с Covid-19.

На база на данните за заболеваемостта в Европа ще има решение да се премахне 14 дневната карантина за пристигащите от страните от ЕС, Сърбия и Северна Македония. Но ще има и изключение за тези държави, при които има най-висока заболеваемост – това са Великобритания, Ирландия,  Швеция, Белгия, Малта, Испания, Португалия и Италия.

Разпределение на новите случаи

От новорегистрираните с коронавирусна инфекция трима са приети в болница. Активните области, в които има случаи на Covid-19, в момента са три.

От новите случаи 5 са в София, от които един пациент приет в лечебно заведение - медицинския институт на МВР, и има четирима амбулаторни (на домашно лечение).

Освен в столицата, нови случаи са регистрирани с областите Пазарджик -  2 и Видин -1.

Броят на излекуваните вече е над 1000

Хората, които са се преборили с коронавирусната инфекция, у нас вече е 1015  - 41 процента от всички доказани случаи.

Новоизлекувани за последното денонощие са 51 души,  като по региони те се разпределят така – 1 в София, 26 във Видин, 13 в Благоевград, 4 в Смолян, 3 в Пловдив,  2 в Бургас и по един в Габрово и в Плевен.

От общия брой на излекуваните до момента 556 са мъже и 460 са жени, отбеляза .

Починалите за вчерашния ден, при които е доказана коронавирусна инфекция, са двама -  мъж и жена. И двамата на 91-годишна възраст и са починали в болницата Лом. Били са сред обитателите на дома за стари хора в Кула.

Препоръка за отпадане на 14 –дневната карантина за пристигащите от част от европейските страни

„На база на данните, които имаме от Европейския център за контрол на болестите в Стокхолм,  решението е да премахнем въвеждането на 14 дневна карантина за пристигащите български и чуждестранни граждани от страните от Европейския съюз, плюс Сърбия и Северна Македония, но да остане 14-дневната карантина за осемте страни, които имат най-висока заболеваемост за последните две седмици в Европа  - това са Швеция, Великобритания, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта и Италия. За тези страни все още ще остане налагането на 14 дневна карантина при завръщане от тях, разбира се с изключенията, които имахме от предишните заповеди  - за членове на семейства, за екипажи на самолети, за международни шофьори и др.“, обясни доц. Ангел Кунчев, като оповести данни за разпространението на коронавирусната инфекция по света.

Динамика на случаите по света:

Най-вероятно днес броят на  случаите с Covid-19 в световен мащаб ще достигне 6 милиона, посочи доц. Кунчев. Смъртните случаите ще достигнат 365 000.

За вчерашния ден все още е най-голям е броят на новозаразените в две страни  - Съединените щати и Бразилия, като водеща е Бразилия с 24 000 нови случая.

В САЩ новозаразените са 22 000, в Русия - 8371, във Франция – 3300.

„Много е показателно - вие видяхте, че когато говоря за страните, в които ще продължим да налагаме 14-дневна карантина, започнахме с Швеция Това е съвсем оправдано, защото втора седмица Швеция е водеща в Европа по заболяемост, като за вчерашния ден новорегистрираните случаи са 639, а починалите само за 24 часа са 46 души.

В сравнимата с нея Дания новите случаи са 32, а починалите -трима. Разликата е над 15 пъти“ , коментира Ангел Кунчев. Той се спря по-подробно на ситуацията на Балканите

Балканските страни

„При балканските страни също едно интересно явление  - за вчерашния ден 3 балкански страни имат под 10 новорегистрирани случаи. Това са Хърватска с един, Гърция с три и България с осем случая. Останалите са с по-голям брой, като в Северна Македония те са 38, в Албания  - 26, в Босна – 27 в Сърбия – 25, в Румъния -197, и разбира се  - като бройка водеща Турция с 1182 нови случая.

По същия начин стои и броя на смъртните случаи -  те са 30 в Турция, 8 в Румъния и по два в Гърция, Босна и Херцеговина и Северна Македония“.

„Мисля, че тези данни ни дават основание за оптимистични заключения - че наистина разпространението на Covid-19, специално в България и в Балканския регион, определено върви към стабилно намаляване“, изтъкна главният държавен здравен инспектор, като посочи, още, че това развитие „ще даде възможност, вероятно в първата половина на юни да вземем и допълнителни решения в Щаба и да препоръчаме на министерството и допълнително отхлабване на мерките“

„Особено в рамките на Европейския съюз, където очаквам, че ще има общо решение  - може би в средата на месеца, за пълно отваряне на границите и свободно движение на хората“.

Пълен запис на брифинга може да чуете от звуковия файл.

 

Графика на диагностицираните с Covid-19 в България


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три смолянски села ще са с нарушено водоподаване заради авария

Поради авария на довеждащ водопровод до 17:00 часа ще бъде нарушено водоснабдяването на потребителите на смолянските села Търън, Подвис и Ровино. "Водоснабдяване и Канализация“ ЕООД Смолян се извинява за неудобството и благодари за разбирането.

публикувано на 25.04.24 в 12:44

Миньори и енергетици блокираха движението в центъра на София

Миньори и енергетици, членове на КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест пред сградите на Народното събрание и Министерския съвет. Те очакват Парламентът да гласува отлагане на либерализацията на тока с поне още три години. На място са се събрали хиляди миньори и енергетици от цялата страна и обявиха, че очакват още няколко автобуса..

публикувано на 25.04.24 в 12:38

Половината 13-годишни младежи на Острова са употребявали алкохол

Една трета от 11-годишните и повече от половината от 13-годишните в Обединеното кралство са употребявали алкохол, което я поставя на челно място от 44 държави, изследвани в доклад на световни здравни експерти. Притеснителен факт е, че момичетата са по-склонни от момчетата да пият и да се напиват на 15 години в Англия, Уелс и Шотландия. В..

публикувано на 25.04.24 в 12:30

Изчезват флората и фауната в местността "Рупите"

Птиците, влечугите и уникалните лековити водорасли в местността "Рупите", които ѝ даваха статут на защитена зона, изчезват. За това алармира пред БНР дългогодишният орнитолог и природолюбител Димитър Кантарджиев, който заради изследователската си дейност там е много по-известен като Димитър Рупски.     Климатичните промени и безконтролната..

публикувано на 25.04.24 в 12:12
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: Украйна ще положи усилия да компенсира закъснението на американската помощ

Президентът на Володимир Зеленски каза, че Украйна ще направи всичко възможно, за да компенсира шестмесечното закъснение на новия пакет американска помощ в размер на 61 милиарда долара. Зеленски заяви това, след като американският държавен глава Джо Байдън одобри първоначални доставки на оръжия за Киев на стойност 1 млрд. долара, след като..

публикувано на 25.04.24 в 12:06
Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков

Кирил Петков отговори: ГЕРБ ще трябва да се отърват от зависимостта си към ДПС

В кулоарите на парламента съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори на обвиненията, дошли от ГЕРБ-СДС и ДПС.  "Първо искам да поздравя колегите от "Възраждане", колегите от ПП-ДБ и БСП за новата коалиция, заедно с ИТН. Те ме улесняват много, че повече няма да има въпроси – нито за ДПС, нито за ПП, нито за сглобки", каза лидерът на ГЕРБ..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Гордана Силяновска и Стево Пендаровски на президентски балотаж в РСМ

Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, и Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ, са двамата кандидати за президент на Северна Македония, които отиват на втори тур на изборите на 8 май, показват резултатите от 98,18 процента обработени протоколи от Държавната избирателна комисия в Северна Македония. Разликата между двамата е 176 446..

публикувано на 25.04.24 в 12:00