Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Ковачев: България да инвестира антикризисно в най-засегнатите отрасли

Андрей Ковачев
Снимка: БГНЕС

България трябва да инвестира в най-засегнатите отрасли "свежите пари", които ще дойдат от Европейския съюз за справяне с кризата заради коронавируса. Това мнение изрази в интервю за "Хоризонт" евродепутатът Андрей Ковачев, който анализира новообявения европейски спасителен план "Следващо поколение".

Точната сума за момента не е ясна, тъй като не е ясно дали тези 750 милиарда евро, които предлага ЕК, ще бъдат запазени, посочи Ковачев. Трудният момент идва сега, когато страните-членки трябва да одобрят предложението на ЕК и никой не може да каже дали ще го одобрят 1:1, допълни той в предаването "Преди всички".

Ясно е, че България ще получи много повече, отколкото ще дадем в бюджета на ЕС като вноска, коментира Андрей Ковачев. Той определя предложението на Европейската комисия като "много добро за България", включително съотношението между безвъзмездна помощ и дългосрочен заем в така предложения финансов механизъм. 

"Съотношението между безвъзмездна помощ, което означава свежи пари за България, и дългосрочния заем - говорим тук за десетилетия, период, в който ще бъдат връщани тези средства, ще осигури на България възможност за много по-бърза подкрепа на икономиката."

Частта, която ще бъде приета като дългосрочен заем, няма да утежни финансовата ситуация на България, категоричен е Андрей Ковачев.

Според Ковачев средствата трябва да бъдат влагани в индустриите на бъдещето, в иновативни технологии, в приоритетите на целия ЕС, в здравеопазване. И защо не в създаване на нови болници? В България в момента говорим за новата детска болница. Също може една част да бъде финансирана с тези средства.“

За първи път Европейският съюз поема такъв огромен дълг. Ще доведе ли това до разногласия сред страните от съюза?

„Не, защото ние сме всички в една лодка. Ние сме в общ пазар и нашите икономики са взаимно зависими, така че се спасяваме заедно, а не поединично. Това не е заем, за да погасяваме стари дългове на Италия, Испания или Гърция. Това е заем за бъдещето. Старите дългове са си отговорност на националните правителства“, отбеляза Ковачев. 

Това финансиране се явява допълнително спрямо средствата от европейските фондове, които продължават да се отделят, уточни евродепутатът.

Оптимистичните очаквания са до края на годината тези средства да започнат да бъдат на разположение. Европейската комисия се надява до лятото отделните страни да се разберат, каза още Андрей Ковачев. По думите му по-реалистично е средствата от спасителния фонд да бъдат на разположение в началото на следващата година.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Борисов излиза на плюс. Всички се борят за любовта му

Епизод от предизборната надпревара и демонстрация на сила – така политологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан" разчита отстраняването на председателя на парламента Росен Желязков и с гласовете на ПП-ДБ. "Това е демонстрация на сила. ПП-ДБ са в отбранителна позиция и това е проява на сила , в която е малко спорно получава ли..

публикувано на 26.04.24 в 09:11

Обследват щетите от градушката в Пловдив, Стара Загора и Сливен

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата вчера градушка, съобщават от Министерството на земеделието. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Експертите напомнят на..

публикувано на 26.04.24 в 09:03

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия. В престижната надпревара ще се включат 96 ученици, а победителите ще станат част от националния отбор за международни състезания. Най-добрите астрономи пристигат и ще бъдат до неделя в Плевен. "Тя е 27-ма по ред, с организатори Регионално управление на образованието - Плевен,..

публикувано на 26.04.24 в 08:33
Надежда Йорданова

Надежда Йорданова: ПП-ДБ не търси участие в управлението на всяка цена!

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации не може да бъде свикано и да проведе заседание. Когато служебното правителство залитне в някаква посока, да има възможност да се реагира ". Този коментар направи в интервю за БНР Надежда Йорданова от..

публикувано на 26.04.24 в 08:26
Изложение на Чипровски килими

Започва фестивалът на Чипровския килим, представят обичая "Доткавалник"

Обичаят "Доткавалник" ще бъде представен за първи път на традиционния фестивал на Чипровския килим. Фестът стартира днес и ще продължи до неделя. Деветото издание на фестивала на Чипровския килим ще се проведе на площад "Чипровско въстание". Освен че ще има изобилие от изложени Чипровски килими на алеята към историческия хълм, за първи..

публикувано на 26.04.24 в 08:07

Илияна Йотова открива форума "Овластяване на новото поколение"

Първият по рода си глобален доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици ще бъде представен днес. Събитието ще бъде излъчено на живо в над 20 държави, членки на ОИСР, взели участие в проучването. То е осъществено в държави от четири континента, а фондацията..

публикувано на 26.04.24 в 08:07
д-р Христо Стоянов

Д-р Христо Стоянов: Необходими са поне 2-3 мандата, за да се успокои системата на здравеопазването

Системата на здравеопазването е една от най-консервативните. Неминуемо е всички бури и катаклизми в политиката да не се отразяват на тази консервативна система . Това заяви в интервю за БНР д-р Христо Стоянов, изпълнителен директор на Университетската болница "Лозенец". Устойчивите практики в системата не са за един мандат. За да има..

публикувано на 26.04.24 в 07:59