Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екскурзоводите - забравени, без работа и перспектива

Снимка: БГНЕС

Как ще работят екскурзоводите в постпандемичната ситуация? 

В момента няма никакви групи. Екскурзоводите се надяват от началото на юли и през август да се появи работа и за тях, каза пред "Хоризонт" Николай Миндов, председател на Асоциацията на екскурзоводите в България„Има голям страх сред хората да пътуват. На този етап не може да се каже дали ще тръгне туризмът и кога ще тръгне. Надяваме се все пак в края на лятото да има нещо.“

Над 1400 са екскурзоводите у нас според туристическия регистър. 80 на сто от тях работят с пристигащи туристи, 20% се занимават с изходящи туристи. Много малко от тези 80% работят с българи в България, уточни Миндов.

Пролетта и есента са най-натоварени за екскурзоводите. Настоящата година обаче е различна. 

Екскурзоводите бяхме свикнали на големи групи – между 48 и 52 човека. Миналата година имаше бум именно на организирани туристически пътувания. Оттук нататък в близката една, две до три години лично аз не ги виждам“, казва Митко Йонков, млад екскурзовод, който работи с испаноговорящи туристи. Той предполага, че пътуванията занапред ще бъдат в малки групи - до 10-15 души максимум, което ще доведе до оскъпяване за туроператора. „Ако трябва да бъда откровен, съм в процес на търсене на работа“, споделя Йонков. Всички групи, за които той е бил резервиран водач, са анулирани до края на октомври.

„Аз започнах с огромна любов тази професия – осем години я работих на пълни обороти. Бих се върнал“, допълва младият екскурзовод.

Някои мерки звучат като пародия, смята Бранимир Белчев, пенсионер, който обаче продължава да работи като екскурзовод. Белчев дава пример с мярката 60/40, която е неприложима за професията на екскурзоводите, тъй като те са на хонорар.

В Италия им дават еднократна помощ – 600 евро, в Хърватска, в Малта – по 500, по 800. В България – нула лева. Много хора просто нямат никакви доходи“, подчертава Бранимир Белчев.  

Екскурзоводите трябва да получат някакви компенсации, както в други туристически държави, коментира Николай Миндов. По думите му, един екскурзовод не се създава лесно и се учи цял живот. Има и екскурзоводи с редки езици – например японски и китайски. Ако те напуснат, не могат да бъдат заместени толкова лесно, отбелязва той.

За съжаление в момента сме забравени“, обобщава Николай Миндов. „Ние сме като артистите. Артистите получиха от Министерството на културата. Нашето министерство няма никакви възможности да даде нещо на нашите екскурзоводи. Повечето от нашите колеги са самоосигуряващи се или работят на граждански договори и не са се осигурявали за фонд „Безработица“. Единствено могат да получат кредити от 4500 лева, но ако няма работа, ще бъде много трудно да се върнат“, обясни Миндов.

Самолетите не са тръгнали още да пътуват, има още неотворени хотели и ресторанти. Много от групите са обиколни, преминават през няколко държави и ако някои от тези държави са затворени, тези групи няма да дойдат, допълни Миндов.

С по-малки групи разходите на туроператорите ще се увеличат, те ще гледат да наемат по-евтино екскурзоводи и хонорарите ще паднат, прогнозира Николай Миндов. 

Различните гледни точки можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Любомир Кючуков: Докато има опасност за Русия, обществото се консолидира, за да не дестабилизира държавата

Би било изненадващо, ако има изненадани от резултатите от изборите в Русия. Те бяха с предизвестен край . Това коментира Любомир Кючуков, дипломат и международен анализатор, в интервю пред БНР. "Има два елемента, които предопределиха резултатите.  Първо, това е системата, която облагодетелства сегашния президент  и ще е елементарно,..

публикувано на 18.03.24 в 13:55
Велислава Дърева

Велислава Дърева: Много е трудно някой да бъде патриарх след Дядо Неофит

"И патриарх Максим, и патриарх Неофит бяха наистина много ярки обединителни фигури . Българската православна църква съхранява българския дух, обединява българския народ, дава му надежда и упование. Това са личности, които имат невероятни заслуги за развитието на православната вяра в България." Това каза пред БНР журналистът Велислава Дърева и..

публикувано на 16.03.24 в 13:40
проф. Атанас Семов

Проф. Атанас Семов: Мисията на патриарх Неофит по опазване на православието трябва да продължи!

"Това е много голяма загуба за България. Освен предводител на Светата ни православна църква, патриарх Неофит беше от много малкото останали обединителни фигури . Той беше не просто благ, дълбоко човечен, но и свещеник в най-свещения смисъл на думата, изразител на особено дълбока ценностна система . Той беше, и в личното общуване, както и в..

публикувано на 16.03.24 в 11:59
В първия ден на национален траур - 15 март, опашките от вярващи, отдаващи последна почит на патриарх Неофит, не секнаха до късно вечерта

Стотици миряни изпращат патриарх Неофит в небесния му път

Стотици миряни си вземат последно сбогом с патриарх Неофит.  "Беше свята личност. За него могат да се кажат само най-добри неща. Беше помирител. Беше свят човек ", казва д-р Станчева, която е била 20 години личен лекар на патриарха. България си взема последно сбогом с патриарх Неофит   "Имах честта да познавам патриарх Неофит и да работя..

публикувано на 16.03.24 в 10:37

Сигнали за липсваща ваксина срещу вирусите на хепатит А и B

За липсваща ваксина срещу вирусите на хепатит А и B сигнализираха слушатели на "Хоризонт" . Ваксината не е част от имунизационния календар и се намира трудно в аптечната мрежа у нас от години, потвърди Силвана Лесидренска от сдружение "Хепактив". Наша проверка показа, че вносителят на този препарат е подал уведомление за временно преустановяване на..

публикувано на 15.03.24 в 11:41

Доц. д-р Боян Хаджиев: Изборните резултати в Русия ще послужат за аргумент да продължи войната

Изборните резултати в Русия ще послужат за аргумент да бъде продължена войната в Украйна . Това заяви пред БНР доц. д-р Боян Хаджиев - преподавател по международни отношения в УНСС. Започва тридневното гласуване на президентските избори в Русия Той прогнозира нова мобилизация след изборите на базата на резултата . Очаква се и промяна в..

публикувано на 15.03.24 в 09:56
Цветелина Пенкова

Цветелина Пенкова за новите мощности в "Козлодуй": Геополитическо натегачество или финансови интереси

Представители на българския енергиен и индустриален сектор ще се включат в конференцията "Енергийна сигурност – основа за развитие на европейската индустрия. Ролята на България", която ще се проведе в Брюксел идния вторник. Ако искаме да имаме сигурност в енергийната система, на първо място трябва да идентифицираме силните страни на всяка..

публикувано на 15.03.24 в 09:14