Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неофициално: Зам.-министър Красимир Живков вече има обвинение

Красимир Живков
Снимка: БГНЕС

Заместник-министърът на околната среда Красимир Живков е вече с обвинение за аферата с вноса на опасни отпадъци. Официално съобщение за това от прокуратурата няма, откъде казаха само, че информация за разследването ще бъде дадена утре на специална пресконференция. 

С обвинения са и бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови, както и бивш шеф на РИОСВ - Плевен. И в този час прокурорите работили по делото, така че - дали и останалите задържани вчера са станали обвиняеми, ще стане ясно утре.  

По информация на БНР Красимир Живков и братя Бобокови са с прокурорско задържане за 72 часа.

Разследването, в центъра на което е заместник-екоминистърът, е за организирана престъпна група, занимавала се с нелегален внос и преработка на опасни отпадъци в България. Според казаното вчера от прокуратурата Красимир Живков указвал на своите подчинени на кои фирми да бъде разрешено да внасят и преработват вносни отпадъци и на кои да са се отказва, дори и когато са изрядни. 

От схемата се облагоделствали братя Бобокови, които имали бизнес с производство и рециклиране на акумулатори и батерии в Монтана.

Вчера говорителят на главния прокурор Сийка Милева обясни, че са събрани доказателства, че от началото на годината Красимир Живков е принуждавал свои подчинени да издават разрешителни за внос и износ на отпадъци на определени фирми, а тези, които отказвали, били уволнявани или напускали сами.

Днес обаче екоминистърът Емил Димитров съобщи за само една служителка през последните месеци. Тя работела по линия на отпадъците, но имала слаби резултати.

Заради разследването, от Министерството били иззети компютри, включително и на министъра, а атмосферата била лоша: "Цялото министерство седят в коридора и чакат да ги арестуват. Ти им казваш: "Отивайте да работите" - те викат: "Няма да подписвам". Ако мислите, че е много приятно, изобщо не е приятно. Елате, разходете се. Ще ви оставя насаме да си говорите с тях", каза пред репортери Емил Димитров, който замени на поста Нено Димов, заради когото през януари в Министерството на околната среда отново имаше спецакция.

Вицепремиерът Томислав Дончев пък заяви пред БНР, че не мисли, че заместник-министър Красимир Живков ще остане на поста си.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съдът в Монтана не даде ход на делото срещу отказа на ОбИК във Вълчедръм да прекрати правомощията на кмета на общината

Административен съд-Монтана не даде ход на делото срещу отказа на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм да прекрати предсрочно правомощията на кмета на общината заради конфликт на интереси. На свое заседание на 6 април Общинската избирателна комисия във Вълчедръм отказа да прекрати предсрочно правата на кмета Иван Барзин, съгласно..

публикувано на 18.04.24 в 14:34
Президентите на България и Румен Радев (вляво) и на Италия Серджо Матарела на полигон

Президентът отказа да коментира политически теми по време на посещението си на полигон "Ново село"

Президентът Румен Радев отказа да коментира политически теми по време на посещението на учебния полигон „Ново село“ заедно с италианския си колега Серджо Матарела. Двамата направиха инспекция на Многонационалната бойна група, чиято рамкова държава е Италия и се срещнаха с военнослужещи от двете държави. Пред българските военнослужещи..

публикувано на 18.04.24 в 14:17
проф. Даниел Вълчев

Правната ни система прилича на човек с предписани силни лекарства, нямащи нищо общо с оплакванията му

" След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те   са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а лекарите взаимно се обвиняват в шарлатанство ".  Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на..

публикувано на 18.04.24 в 14:10
Слави Василев

Слави Василев: Ако Радев се съобрази с исканите промени, ще отрази волята на Пеевски и Борисов

В държавата се води борба за преразпределение на лостовете за влияние между партньорите, които управляваха държавата. Надявам се на изборите да се даде подкрепа на опозиционните партии . Това коментира политическият анализатор Слави Василев в интервю пред БНР, визирайки оставката на директора на НЗОК, "Булгаргаз",..

публикувано на 18.04.24 в 14:08
Петя Банкова и Стефан Димитров в съда

Оставиха в ареста бившата шефка на Агенция "Митници" и бизнесмена Стефан Димитров

Бившият директор на Агенция "Митници" Петя Банкова и хасковският бизнесмен Стефан Димитров остават за постоянно в ареста. От трети опит Софийският апелативен съд успя да се произнесе по мерките за неотклонение на двамата.  Определението е окончателно. Бившата шефка на Агенция "Митници" с ново обвинение – за принуда Почти без..

публикувано на 18.04.24 в 13:57

Даниел Лорер: Прокуратурата използва случая с Живко Коцев с предизборна цел

Според депутата от ПП-ДБ Даниел Лорер случаят с доскорошния главен секретар на МВР Живко Коцев бива използван от прокуратурата с предизборна цел. "Българската прокуратура продължава да работи като предизборна платформа. Единственото, което се случва, е тя да се активизира, когато има избори у нас, за да бъдат шокирани българските граждани,..

публикувано на 18.04.24 в 13:52
Корнелия Нинова

Корнелия Нинова дава договора с "Боташ" на КПКОНПИ и европрокуратурата

Отговорните за подписване на договора с турската компания "Боташ" трябва да понесат отговорност. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. От левицата планират докладът да бъде представен утре пред медиите от двамата представители на БСП във Временната комисия за  споразумението  между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ" –..

публикувано на 18.04.24 в 13:42