Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Двама инженери за бъдещата Национална детска болница

Пред Министерския съвет на 17 май се проведе протестна акция с подписка за изцяло нова Национална детска болница.
Снимка: БГНЕС

Няма физическа възможност сградата, която се планираше за Национална детска болница, да бъде съборена чрез взрив. Това ще се случи по механичен начин, ще отнеме около 2 години и ще струва между 3 и 5 милиона лева. Това обясни в предаването „Хоризонт до обед“ инж. Десислав Мераков от фирмата, правила обследването на скелето в карето на Александровска болница в София. Няма опасност за метрото заради дейностите по събарянето, увери той.

След събарянето на сегашното скеле парцелът физически няма да може да събере това, което искат протестиращите за истинска детска болница, подчерта Десислав Мераков.

Сградата е проектирана в края на 80-те години, завършена е в началото на 90-те години и е проектирана е съгласно нормите за сеизмичност от 1987 г., които могат да се определят като сравнително съвременни, върху тях стъпват и новите норми от 2012 година, уточни инж. Мераков. Проектната документация за сградата е запазена изцяло, допълни той.

През 2007 година е направено инструментално обследване. Тогава експертите са дали препоръки за саниране на сградата, за да не е изложена пряко на атмосферните влияния, но нищо не е било направено, разказа още Десислав Мераков.  

Снимка: БГНЕС

През 2019 година са били картирани всички дефекти, възникнали през годините, с прецизна и детайлна документация за всеки от тях.

Експертите са изчислили, че за възстановяването на тези дефекти ще бъдат достатъчни 6 милиона лева, така че конструкцията да бъде приведена във вид, отговарящ на нормите, по които е била построена. Спрямо действащите към момента български норми завишението на сеизмичните сили за този тип сгради е с 30% и самата конструкция има нужда от усилване в първите си 4 нива, отчитат специалистите. Това укрепване би струвало още 2 милиона лева. Така общо за около 8 милиона лева тази конструкция би била приведена във вид, съответстващ на заложените съвременни изисквания към нея.

Десислав Мераков изтъкна, че в тръжната документация Министерството на здравеопазването е заложило изисквания сградата да отговаря на изискванията на Еврокод 8 за усилване и възстановяване на съществуващи сгради.

Решението да се прави изцяло нова детска болница с ново проектиране и нова конструкция е положително, смята инж. Методи Андреев от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, който е и преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Съществуващата сграда за времето си е била добра. Сега тя може да бъде използвана с друга цел, не за болница – може да бъде например бизнес сграда, каза Андреев.

Методи Андреев е на мнение, че по-бързо, по-лесно и по-изгодно за държавата ще бъде изграждането на бъдещата национална детска болница да стане на изцяло нов терен.

Според Андреев карето на Александровска болница не е комуникативно и е с труден достъп. В близост има и инсинератор. 

Аргументът за близост на останалите клиники и болници според Методи Андреев е несъстоятелен. Една многопрофилна национална педиатрична болница трябва да бъде самодостатъчна, в нея да има абсолютно всичко за лечението на деца, посочи той. Напълно снаряжена по всички съвременни изисквания на медицината, а не да разчитаме на съседната клиника. Ние искаме това да не се случва повече.“

Строежът на бъдещата детска болница трябва да се случи при нов проект и „много сериозно задание“, смята Андреев, според когото сегашната обществена поръчка събужда „съмнения за корупционни практики“. Целта е да създадем сграда, която да е полезна в следващите 50 години, допълни специалистът.

„Представяте ли си две години да тракат машините за разрушаване на бетон“, коментира още Андреев по повод вероятността сегашният скелет да бъде разрушен по механичен път.

Двете гледни точки чуйте в звуковите файлове.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Миряна Сирийски

Миряна Сирийски: Социалните услуги трябва да развиват трудови умения

От каква подкрепа се нуждаят хората с интелектуални затруднения, за да се реализират на пазара на труда - темата е във фокуса на семинар, организиран от Фондация „Светът на Мария“ и Българския център за нестопанско право. Фондацията от 8 години работи в подкрепа на хора със затруднения . „ Подходът на подкрепа към хората с интелектуални..

публикувано на 09.07.20 в 10:55

Да се даде шанс на малките оператори да предоставят мобилни услуги

„Пазарът на телеком услуги в България винаги е бил гордост за нас“, каза в предаването „Преди всички“ на „Хоризонт“ Невен Дилков, заместник-председател на Управителния съвет на Европейската асоциация за конкурентни телекомуникации (ECTA) преди онлайн конференция за състоянието на пазара на телекомуникационните услуги у нас. Същевременно Дилков..

публикувано на 09.07.20 в 10:30
Д-р Стойчо Кацаров

Стойчо Кацаров: Мерките трябва да се затегнат при 300-400 новозаразени на ден

„ Не трябва да драматизираме ситуацията с рекордния брой заразени на ден у нас ", категорично заяви в предаването „Пред всички“ по „Хоризонт“ д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването. „Нормално е при отпускане на мерките броят на новозаразените да расте. Нормално е при увеличаване на броя на тестваните, да..

публикувано на 09.07.20 в 09:29
Доц. д-р Албена Танева

Какъв е проблемът за политиците, когато гражданите мислят, че правилата нямат значение

Не мисля, че обществото е политически апатично! Има една умора от усещането, че каквото и да се случва няма значение. Това не е властови модел. В последните 30 години едно много уродливо явление са настрани, но то може да си отиде! Не изведнъж, но може да започне да си отива в този момент, в който някой, от когото зависи, няма да си каже: „Е, и?“...

публикувано на 08.07.20 в 18:23

Творчески организации настояват за чиста от пиратство онлайн среда

При доскоро затворени киносалони и зали особено натоварени станаха стрийминг платформите и торентите, от които се теглят филми. Филмови дейци, обединени от каузата за защита на авторските им права, се обръщат с поредно писмо до институциите. Над 240 български режисьори, сценаристи, оператори и продуценти и техните творчески организации..

публикувано на 08.07.20 в 16:04
Румяна Вакарелска

Пациентите на Острова с Covid-19 - в Бермудски триъгълник

„Според мен в България здравната система, въпреки затрудненията, се справя много добре по отношение на проследяването и лечението на пациентите, заразени с коронавирус , още повече, че пациенти не се връщат, което във Великобритания го няма", коментира пред БНР от Лондон журналистът Румяна Вакарелска. „Ние нямаме тази връзка с личния си лекар,..

публикувано на 08.07.20 в 15:25
Стефан Попов

След плажа, утре и площад "Народно събрание" може да стане частна собственост

"Вчера Христо Иванов с една лодка отива на плажа и с това невинно действие показва пред цялата страна какво всъщност става зад завесата . Тя, ако се смъкне, ще се разкрият десетки, стотици случаи в цялата история на България в последните 25-30 години. Плажната ивица няма как да е частна собственост, тъй като конституционно тези зони са..

публикувано на 08.07.20 в 11:17