Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската ритейл асоциация с писмо до собствениците на молове

Снимка: БТА

"Вече две седмици след отварянето на моловете проблемите се задълбочават, вместо да се решават". Това каза пред БНР Тодор Тодоров от Българската ритейл асоциация във връзка с писмото им до собственици на големи търговски центрове с искания за облекчения. Той посочи, че диалогът е много труден и бавен и се води от наемодателите с всеки наемател, за да бъде разделена общността им и да се постигнат условия, които да са изгодни за наемодателите.

По думите му много от собствениците не са отворили, защото искат да са решени неяснотите с условията за миналия и за бъдещия период, а тези, които са отворили в аванс, са в процес на преговори, но вече са отворили и това усложнява преговорите.

"Собствениците на молове в България са собственици на молове и в други страни от ЕС и там има облекчения и то още в ден 5-и след пандемията. Тук се случва нещо, което е прецедент в ЕС", коментира в предаването "Преди всички" Тодоров. 

Според него от Българската ритейл асоциация не са оптимисти, че ще бъде постигната справедлива договореност със собствениците на големите търговски центрове, за да могат да работят спокойно напред и затова ще потърсят и намесата на властта:

"Това е последната и единствената стъпка, която следва да предприемем. Ще искаме правителството да се намеси с налагане на промени в Търговския закон. Ако договорите бъдат изменени, наемодателите ще бъдат много по-сговорчиви", заяви Тодоров и посочи, че срокът, който си дават за това, е до края на месец юни, след което са готови да излязат и на протест

В момента магазините в моловете работят с намалени обороти, акцентира той.  

Цялото интервю на Лора Търколева с Тодор Тодоров в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

30 000 лв. за проект за собствен бизнес за хората с увреждания

Хора с трайни увреждания могат да получат 30 000 лева, за да започнат собствен бизнес. Проектите се подават до 23-ти април в Агенцията за хората с увреждания. Със средствата ще могат да се финансират учредяването на новото предприятие, строително-ремонтни работи, закупуване на оборудване и обучение на собственика. Кандидатите трябва..

публикувано на 19.03.24 в 13:20
Полина Паунова

Полина Паунова: В споразумението има 2 ключови момента - Законът за Съдебната власт и регулаторите

Същественото и важно е дали ще се подпише въпросното споразумение между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за съвместно управлението на страната. В него има два ключови момента. Първият е конкретните текстове и ангажименти за Закона за Съдебната власт. Така коментира ситуацията с ротацията журналистката Поли Паунова в интервю пред БНР. „Вторият ключов..

публикувано на 19.03.24 в 13:12
Калин Тодоров

Калин Тодоров: Мазна канадска борба, но съвсем не съм сигурен, че няма да се разберат

Извиват си ръцете в мазна канадска борба, но съвсем не съм сигурен, че няма да се разберат. Това мнение изказа пред БНР журналистът и писател Калин Тодоров. Неофициално: Провал на преговорите, отиваме на избори Президентът ще информира за промяна на програмата си за среща с Габриел "В България всичко е възможно, но не ми се струва..

публикувано на 19.03.24 в 13:09

Министърът на околната среда е одобрил Насоки за опазване на дюните

Министърът на околната среда и водите в оставка Юлиян Попов е одобрил снощи Насоки за правомощията на контролните органи, свързани с опазване на дюните по Черноморието и в националните паркове. Административнонаказателната дейност на отделните контролни органи, съобразно правомощията им, обхваща установяването на нарушения като незаконна сеч, навлизане..

публикувано на 19.03.24 в 12:46
Протест пред руското посолство в Катманду срещу вербуването на непалци за войната на Русия в Украйна.

Хиляди непалци воюват на страната на Русия в Украйна

Около 2000 непалци са били вербувани от Русия да се бият във войната срещу Украйна, разкрива Скай нюз в ексклузивен материал.  Принудени да правят това от бедност, много от непалските наемници сега отчаяно искат да се върнат. Скай нюз разказва историята на 35-годишния Ганеш – един от малкото доброволци, имали късмет да се приберат..

публикувано на 19.03.24 в 12:43

Доклад: Пътищата в Англия и Уелс са в критично състояние

Пътищата в Англия и Уелс са в критично състояние поради многото дупки по тях. Ремонтните работи по пътната настилка са на най-високото си ниво за последните осем години, според нов доклад. Алиансът на асфалтовата промишленост обяви, че се очаква общините да поправят два милиона дупки през текущата финансова година. Това е ръст от 43% спрямо..

публикувано на 19.03.24 в 12:37

Неофициално: Провал на преговорите, отиваме на избори

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не са постигнали съгласие по време на удължения срок на преговорите за съставяне на правителство, мандатът ще бъде върнат с празна папка, и България отива на избори. Това съобщиха неофициално високопоставени източници от двете партийни централи на коалициите, цитирани от БГНЕС...

публикувано на 19.03.24 в 12:30