Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

CovidCheck помага за администрирането на данните при изследване за Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българско софтуерно приложение CovidCheck помага при администрирането на данните при вземането на проби за изследване за Covid-19. Това каза пред БНР един от създателите на приложението Владислав Христозов, който уточни, че то е предназначено за лабораториите. Не се инсталира нищо на телефона на изследваното лице, а му се дава парола за достъп до софтуера.  

"Една от целите на нашето приложение е да улесни максимално процеса на администрирането - записването на данните на пациента и привързването им, което отнема повече време от самото вземане на проба за изследване. Показваш си личната карта, чува се звук и данните вече са извлечени. Показваш и баркода на пробата и вече те вървят заедно", обясни Христозов.

По думите му не се събират повече данни, отколкото се събират и в момента при тази процедура. Относно сигурността на данните той посочи:

"Има два аспекта - технически и организационен. За една организация ние даваме достъп само на един администратор, а той решава кого ще упълномощи за отделните роли. Всеки, който работи със системата, има роля - лаборант, администратор, регистратор - и той има само тези права, които предвижда ролята му".

Владислав Христозов беше категоричен, че са взети всички мерки, които са златен стандарт в света, за да се сведе до нула шансът за изтичане на информация. По думите му след адаптиране това приложение може да бъде използвано от всяка държава.

"Предлагаме този софтуер като услуга, т.е. под наем. А наемът би бил по-малък от една минимална заплата, почти наполовина, на месец", каза Христозов.

Цялото интервю на Лора Търколева с Владислав Христозов в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доклад: Пътищата в Англия и Уелс са в критично състояние

Пътищата в Англия и Уелс са в критично състояние поради многото дупки по тях. Ремонтните работи по пътната настилка са на най-високото си ниво за последните осем години, според нов доклад. Алиансът на асфалтовата промишленост обяви, че се очаква общините да поправят два милиона дупки през текущата финансова година. Това е ръст от 43% спрямо..

публикувано на 19.03.24 в 12:37

Неофициално: Провал на преговорите, отиваме на избори

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не са постигнали съгласие по време на удължения срок на преговорите за съставяне на правителство, мандатът ще бъде върнат с празна папка, и България отива на избори. Това съобщиха неофициално високопоставени източници от двете партийни централи на коалициите, цитирани от БГНЕС...

публикувано на 19.03.24 в 12:30
Снимката е илюстративна, архив

ГДБОП разби престъпна група за фалшиви пари и документи, арестувани са петима

ГДБОП разби престъпна група изработвала и разпространявала фалшиви документи и пари.   Задържани да петима души. Очаквайте подробности!

публикувано на 19.03.24 в 12:27
Румен Радев

Президентът ще информира за промяна на програмата си за среща с Габриел

От прессекретариата на президента Румен Радев обясниха пред БНР, че  "имат готовност да приемат кандидата за министър-председател, излъчен от най-голямата парламентарна група в 49-ото Народно събрание, съгласно нейната готовност да обяви резултата от преговорите в рамките на заложения в Конституцията срок от 7 дни". "Съгласно Конституцията,..

публикувано на 19.03.24 в 12:24

Топлофикационното дружество във Велико Търново приключва отоплителния сезон

Топлофикационното дружество във Велико Търново приключва отоплителния сезон и от 1 април започва поетапно спиране на подаването на енергия за отопление. От "Топлофикация - ВТ" напомнят, че само и единствено служителите на дружеството имат право да извършват технически превключвания, спиране, пускане на абонатните станции и всякакви други..

публикувано на 19.03.24 в 12:00

СГС пусна "Червения пират" на свобода

Мъжът, когото прокуратурата обвини, че е изпращал заплашителни имейли до магистрати, политици и други публични личности, излиза на свобода. Според Софийския градски съд, чието определение е окончателно, отправените заплахи от Илко Захариев, наречен от МВР "Червения пират", не могат да възбудят основателен страх да бъдат реално осъществени...

публикувано на 19.03.24 в 11:58

Ревизия установи системни нарушения и пропуски в СРП

Системни нарушения и редица пропуски са установени при проверката на дейността на Софийската районна прокуратура, разпоредена от временно изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов.  В ревизията участваха 21 върховни обвинители, заведени в сградата на прокуратурата лично от Сарафов. Констатирани са нарушения на вътрешните правила..

публикувано на 19.03.24 в 11:51