Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Луджев: Позабогателите около ГЕРБ се опитват да изтласкат първата вълна бизнесмени

Разкритата от Васил Божков информация е вярна, смята той

Димитър Луджев
Снимка: Ани Петрова

"Извършва се поредната саморазправа между вътрешните властови и богати групировки. Новата вълна на позабогатели около ГЕРБ се опитва да изтласка и да се справи с първата вълна на българския бизнес и използва традиционните средства, които винаги са използвани - прокуратура, администрация и т.н.". Това каза пред БНР проф. Димитър Луджев, учен, политик, депутат, вицепремиер (1990 – 1991 година). По думите му държавата винаги участва в тези процеси:

"Основното съдържание на нашия преход към пазарна икономика е непознато по мащаби и разнообразие на формите преразпределение на националния капитал. Сърцевината на този процес беше декапитализацията на държавата".

В предаването "12+3" проф. Луджев коментира, че всички по-големи банки, бизнеси и силови групировки - всичко това възникна върху руините на държавната собственост. То беше в две фази - 96-97 г., когато беше стихиен процес на декапитализация на държавата, а втората - голямата приватизация, извършена от правителството на Виденов и преди всичко на Костов".

По думите му в годините на прехода се е наблюдавало и присвояване или подаряване на държавна собственост на бизнесмени, на принципа "Сделка - власт - пари". 

Според Луджев информацията, която обвиняемият бизнесмен Васил Божков разкрива, е вярна:

"Лидерът на ГЕРБ (Бойко Борисов - бел.ред.) е плод на подземието. Неговата фирма "Ипон" е създадена изцяло под покровителството на Държавна сигурност и на влиятелни партийни лидери. Първата и цел е била да охранява Тодор Живков". 

Проф Димитър Луджев заяви: "ГЕРБ създаде цяла мафиотска схема. Тя контролира всички видове бизнеси и не можеш да участваш в държавния бизнес, да получиш по-голяма държавна поръчка или да получиш някакви облекчения, както Божков, ако не си платиш комисионни, които варират от 20 до 40%".

"Прокуратурата винаги е била основен чадър на експанзията на новия български бизнес", заяви Луджев и изказа предположение, че няма да се задейства по сигналите на Божков.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Димитър Луджев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Васил Божков

Васил Божков публикува „паметна записка от среща с Кирил Домусчиев“

Обвиняемият бизнесмен Васил Божков , който се укрива от българските власти в Дубай, публикува днес в профила си във Фейсбук бележка, за която твърди, че е „паметна записка от среща в кабинета на г-н Кирил Домусчиев, проведена на 10 юли 2019 г.“...

обновено на 18.05.20 в 11:59
Васил Божков

Още две обвинения срещу Васил Божков, общо са 11

Прокуратурата съобщи днес, че към обвиненията на бизнесмена Васил Божков, който е задържан в Обединените арабски емирства, са добавени още две. „За търговия с влияние и за държане и отчуждаване на културни ценности, които не са регистрирани по..

обновено на 13.02.20 в 19:20
Васил Божков

Още 7 обвинения за тежки престъпления са повдигнати на Божков

Намиращият се в Обединените арабски емирства бизнесмен Васил Божков вече е обвиняем и като поръчител на четири убийства и опит за изнасилване. Така обвиненията срещу него стават общо 18. Новите обвинения Специализираната прокуратура повдигна..

обновено на 27.05.20 в 19:14
ВИЖТЕ ОЩЕ

28-годишен мъж от Монтана с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш. Мъжът живее и работи в София. Мъжът е на 28 години, по лична карта се води жител на Монтана, но живее и работи в столицата. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е..

публикувано на 26.04.24 в 10:01
Димитър Божилов

Районен кмет предлага "квартал на обезщетените", за да се съхранят зелените площи

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи,..

публикувано на 26.04.24 в 10:00
Бойко Борисов

Борисов: ГЕРБ и ДПС няма да правят коалиция! Предрече поне 5 служебни правителства

Очаква се във вторник да се проведе извънредно заседание на парламента, заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Борисов подчерта, че ГЕРБ и ДПС няма да правят коалиция, но предрече, че ще има поне още пет служебни..

публикувано на 26.04.24 в 09:55
Снимката е илюстративна

Фермер: Няма недостиг на мляко в България, целта е внос на евтино сухо мляко от Украйна

От правителството и депутатите зависи докога ще продължава този нерегламентиран внос на сухо мляко най-вече от страни, които не са членки на ЕС . Това заяви пред БНР Димитър Шопов, председател на Асоциацията за развъждане на черношарена порода..

публикувано на 26.04.24 в 09:55
Асен Василев

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отхвърлиха дебата за корупция в Митниците и участието на Асен Василев

С гласовете на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ по време на заседанието на Народното събрание беше отхвърлено искането за разисквания по доклада на временната комисия за разследване на корупционните практики в агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в..

публикувано на 26.04.24 в 09:45
Кириакос Мицотакис

Гърция отказа отбрана на Украйна, дава за Олимпиадата зенитни ракети

Гърция няма да предостави на Украйна системи за противовъздушна отбрана, заяви пред телевизионните медии премиерът Кириакос Мицотакис. Така той даде отговор на изявления на лидери на опозицията, че премиерът няма право да изпраща оръжия без..

публикувано на 26.04.24 в 09:29
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Борисов излиза на плюс. Всички се борят за любовта му

Епизод от предизборната надпревара и демонстрация на сила – така политологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан" разчита отстраняването на председателя на парламента Росен Желязков и с гласовете на ПП-ДБ. "Това е демонстрация на сила...

публикувано на 26.04.24 в 09:11