Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За заровените в мангановата мина "Оброчище" неизплатени заплати

Проблемите в мина "Оброчище" тлееха години наред. Сега бившите вече работници имат да получават неизплатени заплати.
Снимка: БГНЕС

Миньорите от мангановата мина „Оброчище“ разполагат с 11 дни, за да кандидатстват пред Фонда за гарантиране на вземанията. Повече от 18 месеца те не са получавали заплати.

Мината не работи от месеци, концесионерът на рудника - „Евроманган“ е обявен през март в несъстоятелностРаботниците от години сигнализират за нередности и организират протести. „Оброчище“ е една от най-големите манганови мини в света и най-голямата в Европа.

Работниците имат две възможности да получат забавените си възнаграждения. Единият е да кандидатстват пред Фонда за гарантиране на вземанията. Другият – пътят на индивидуалните дела, каквито част от тях вече са завели.

Концесионерът и до момента не е представил ведомости, които като документи да послужат пред институциите.

Павел Костадинов е завел индивидуално дело. Той е работил за „Евроманган“ 10 години, бил е освободен от длъжност през март 2019 г. Има да получава 9 заплати.

„Заведох дело за незаконно съкращение и го спечелих. Също така съм завел дело и за неизплатени заплати, което също съм спечелил. Най-интересното е, че в НОИ, където се подават документи за кандидатстване към Фонда за гарантиране на вземанията, изглежда, че една справка, която чакат всички работници, за да вземат заплати от фонда, е с по-голяма стойност от съдебно решение, което е някаква аномалия за мен. Съдебен акт да е с по-малка стойност от някаква справка от някоя си фирма, независимо коя фирма“, коментира Костадинов пред БНР.

Димитър Андреев е бил заварчик в мината 8 години. Дължат му 6 заплати. Той няма навършени години за пенсия, не успява да се намери работа и разчита на доходите на съпругата си. „Съпругата каквото изкара, това е. Няма откъде. Ходих да търся работа. Аз съм на 57 години. Казват – ние търсим млади. И няма“, споделя той.

Над 24 хиляди лева неизплатени заплати има да получава и Йоан Димитров. Той е работил като началник участък „Добив“. „Аз горе-долу му загубих края, но някъде около 15-16 заплати имам да вземам.“ Казва, че всички в неговото положение разчитат на Фонда за гарантиране на вземанията. „Не могат да накарат един работодател да даде ведомостите. Това не е ли смешно? Хората седят гладни“, отбелязва Димитров, който вече е пенсионер с 30-годишен трудов стаж под земята. „И благодарение на туй, че съм взел пенсия, имам с какво да живея“, изтъква той.

Йоан Димитров разказва, че е работил почти в цяла България, но по думите му „това е една от най-добрите, най-хубавите мини“ у нас, сравнима като богатство със златното находище в Челопеч. 

Долу има манган за 500 години напред. Това е четвъртото по големина находище в света, най-голямото в Европа. От Бяла до Шабла е манганът, тук до Добрич, а под морето колко има само руснаците знаят. Това е огромно море от манган.“


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На мисия в океана в подкрепа на донорството

В средата на юни Стефан Иванов и 16-годишния му син Максим се отправиха на мисия "Неверест". Те потеглиха от бреговете на Португалия с идеята да прекосят Атлантическия океан с лодка – пътуване с кауза, посветено на донорството. Стефан и Максим са замислили да изминат 6 хиляди километра по вода с построена от тях гребна лодка, за да..

публикувано на 03.07.20 в 11:51

Янина Богданова: Covid поставя дилеми пред егото на всеки от нас

„Няма как в една наситена атмосфера с вируса ние да не се сблъскаме с Covid-19.“ Това каза в предаването „Хоризонт до обед“ Янина Богданова, музикален редактор от програма „Христо Ботев“. Богданова е сред заразените с коронавирус в БНР. След като почувствала „леки грипоподобни симптоми, малко гърлобол и температура“, тя доброволно си..

публикувано на 02.07.20 в 11:38

Лекуван от бронхопневмония пациент е записан като болен от Covid-19

Лекуван от бронхопневмония пациент е записан като болен от Covid-19. 44-годишният Атанас от Хасково, който живее и работи във Франция от 22 години, се е завърнал в България на 11 юни. Почувствал неразположение, което продължило 10 дни и след като лечението с витамини и антигрипни препарати не дало желания резултат, п ри преглед бил посъветван..

публикувано на 01.07.20 в 17:11
Общинският младежки съвет в Шумен

Общинският младежки съвет в Шумен реновира счупени пейки

Тази седмица в Шумен започна кампания за реновирането на пейките, жертва на вандализъм в парк "Кьошковете". "Кьошковете" е местност в Природен парк "Шуменско плато". "Пейки срещу вандализма" е проект на Общински младежки съвет - Шумен и фондация "Подобри". Целта е да се реновират пейките в парк "Кьошковете" и да се привлече вниманието на..

публикувано на 01.07.20 в 10:13
Лятна академия на „Заедно в час“

Безплатна лятна академия за ученици в София

За десета поредна година "Заедно в час" организира безплатна Лятна академия за ученици. Инициативата се провежда от 28 юли до 13 август в три столични училища - 90 СУ “Ген. Хосе де сан Мартин” в квартал "Люлин", в 125 СУ “Боян Пенев” в столичния квартал "Младост" и в 75 ОУ “Тодор Каблешков” в квартал "Факултета". Заради разпространението..

публикувано на 30.06.20 в 13:57
Стефания Георгиева и Иван-Александър Иванов

Стефания Георгиева и Иван-Александър Иванов намериха нови предизвикателства

Стефания Георгиева и Иван-Александър Иванов избраха да прекарват по-често в село Воден, на 70 километра от Ямбол. Двамата живеят там постоянно от три месеца. Стефания е хореограф, има своя танцова група. "Като малка съм израснала сред природата, след това отидох в града и връщайки се на село заедно с Иван-Александър, това много ме..

публикувано на 30.06.20 в 10:03
Йерусалим

Летните занимания за деца в Израел

Настъпи лятото, сезонът на приятните приключения , когато деца и родители могат да отдъхнат заедно на прекрасни места. Така е било винаги, но не и тази година. Мнозина почиваха от работа принудително през март и април заради пандемията и сега нямат отпуски. През юни започна работа новото правителство на Израел. Първото, с което се..

публикувано на 30.06.20 в 09:11