Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

14 млн. за църкви и манастири по програма за развитие на селските райони

Снимка: БГНЕС

През втората половина на юни църквите и манастирите в страната ще могат да кандидатстват за 14 милиона евро по Програмата за развитие на селските райони.

С парите ще може да се извършва реставрация, обяви министърът на земеделието Десислава Танева:

“От първия прием, който беше за 25 млн. евро, 33 манастира и 56 църкви, на практика, вече са разплатени. Сега, юни месец, в съгласие с работната група към Синода, сме консултирали отварянето и тавана от 300 000 евро на проект“.

По рано днес правителството отпусна от държавния бюджет близо 2 млн. лева на Рилския манастир и по 200 000 лева на Бачковския и на Троянския манастир.

За манастира "Света Троица" на Кръстова се отпускат 300 000 лева за ремонт, а 500 000 лева се дават за църквата в двора на Духовната семинария в София.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Глоби за 9 депутати за неспазване на противоепидемичните мерки

РЗИ наложи глоби на депутатите заради неспазването на противоепидемичните мерки. Представители на здравните органи влязоха с констативни протоколи в Народното събрание и наложиха санкции на отделните парламентарни групи. От Обединени патриоти глобените са 3-ма, от ГЕРБ - 6.  Заместник-председателят на партията Красимир Велчев обясни:..

публикувано на 02.07.20 в 11:05

Километрична опашка за влизане в Гърция на „Кулата-Промахон“

Близо 15 километра е опашката от чакащи камиони, автобуси и леки автомобили на граничния пункт „Кулата-Промахон“. Само за два часа трафикът за Гърция се е увеличил няколко пъти, съобщават от Гранична полиция. Причината за  изключително натовареното движение  е заради затварянето на три от граничните пунктове за преминаване на туристи. Освен..

публикувано на 02.07.20 в 10:51

Нови правила за предлагането на кандидат за зам.-председател на КФН

Без дебати и единодушно депутатите приеха процедурните правила за условията и реда за предлагане на кандидат за заместник-председател на Комисията за финансов надзор, който да ръководи управление "Застрахователен надзор", и на кандидат за член на комисията, подпомагащ политиката ѝ по анализ и оценка на рисковете на финансовите пазари.  Претендентите ще..

публикувано на 02.07.20 в 10:49

Депутатите ратифицираха споразумението за газова връзка с Гърция

Парламентът ратифицира Междуправителственото споразумение между Република България и Република Гърция относно междусистемна газова връзка Гърция - България, подписано в София на 10 октомври миналата година.  Със споразумението се предвижда разпределение на приходите от проекта на териториален принцип, при който общата печалба от преноса на природен газ..

публикувано на 02.07.20 в 10:47

Прокуратурата пусна нов чат на Бобоков, бизнесменът показа SMS до Борисов

Прокуратурата публикува съобщение, което бизнесменът Пламен Бобоков е изпратил в края на миналия септември до потребител, записан като "Prezident - Rumen Radev ". От спецобвинението уточняват, че разпространяват поредното доказателство по разследването за търговия с влияние заради множеството запитвания от медии, високия обществен интерес и с цел..

публикувано на 02.07.20 в 10:45
Венелин Стойчев

Фондация "Ида" представя проучване за влиянието на Covid-19 върху качеството на живот

Над 90% от хората, включили се в онлайн анкетата на Фондацията за палиативна грижа за деца "Ида", смятат, че качеството на живот на социално уязвимите, хронично болните и хората с увреждания е най-силно засегнато от епидемията от Covid-19. "По време на тази пандемия голяма част от нас успяхме да се поставим в обувките на тези хора, за които това е..

публикувано на 02.07.20 в 10:42

Десет от Спешна помощ в Русе под карантина, контактни са на заразена колежка

Десет служители на Спешна помощ в Русе са поставени под карантина като контактни лица, след като е потвърден случай на Covid-19 за тяхна колежка.  В момента Центърът за спешна и неотложна медицинска помощ в Русе трябва да работи с 11 човека по-малко, което затруднява графика на смените.  "Това е предписание на РЗИ. Не са със симптоми...

публикувано на 02.07.20 в 10:39