Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Стойчо Кацаров: Повечето от реакциите и прогнозите на щаба бяха погрешни

Има вероятност общинските и държавни болници да изчезнат, по-добре да се приватизират, смята той

Д-р Стойчо Кацаров
Снимка: БГНЕС

"Самохвалството в този случай е неуместно, защото повечето от реакциите и прогнозите на щаба бяха погрешни". Това каза пред БНР д-р Стойчо Кацаров - председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, бивш зам.-министър на здравеопазването. Коментарът му в предаването "Преди всички" беше във връзка с обявеното прекратяване на ежедневните брифинги на Националния оперативен щаб и заявеното от премиера Бойко Борисов: "Справихме се прекрасно в една много тежка зараза и пандемия". 

Д-р Кацаров припомни първите оценки на епидемията, заявени от щаба, са били, че грип Б е по-страшен от този коронавирус, а след това се е стигнало до твърдение, че това е най-страшната болест, с която човечеството някога се е сблъсквало.

"Отмяната на брифингите на НОЩ и отмяната на извънредните мерки идва на фона на 25 новозаразени, а обявяването на извънредното положение на 13-и март беше при 10 нови заразени", коментира още той.

По думите му и досега липсва оценка на епидемичната обстановка в страната:

"Организацията от самото начало беше лоша - липсваше план и оценка". Според него това показва необходимостта от реформа и промяна в здравните институции и въобще в здравната система.

По думите на експерта медицинските центрове и ДКЦ са с моного ниски приходи, защото не са имали работа по време на извънредното положение, дори лекари се е налагало да излизат в отпуска:

"Този проблем трябва да се свърже с последиците от него, защото липсата на прегледи и изследвания ще се отрази негативно на хората с други заболявания. Когато оценяваме действията срещу коронавируса, не трябва да забравяме, че в резултат на тази водена политика много хора не се изследваха и не се диагностицираха, което може да има лоши последици за тях в бъдеще, от гледна точка на тяхното здраве".

Той прогнозира увеличаване на прегледите и хоспитализациите в следващите месеци, но отбеляза, че и след отмяната на извънредното положение в страната все още има страх у хората да ходят в болница, за да не се заразят с Covid-19.

Доплащанията в болниците

До 9-и юни ще продължи общественото обсъждане на стратегията, която да намали доплащането от страна на пациента от 50% на 33%:

"За да бъде постигната тази цел, трябва да се предприемат подходящите мерки. В тази стратегия не виждам разписани подходящи мерки за това". 

Той обясни, че цената на медицинските услуги не зависи от правителството и от Здравната каса, а зависи от себестойността им, търсенето и предлагането: 

"Колкото по-малко плаща Здравната каса, толкова повече ще плаща пациентът. Първото нещо, което трябва да се планира, ако искаш да ограничиш разходите на пациентите, е да увеличиш бюджета на НЗОК. В стратегията такова увеличение не е предвидено, тогава как можем да постигнем по-малко плащане от страна на пациента".  

Д-р Кацаров посочи, че в обсъжданата стратегия няма и намек за мерки, които да водят до засилване на конкуренцията между лечебните заведения, която би довела до по-добро качество и по-ниски цени за пациентите.

Медицинските сестри и акушерките ще могат да откриват свои практики

"Това е добре. Трябва по закон да им се позволи да сключват договори със Здравната каса", категорично заяви анализаторът и като добра мярка в Закона за лечебните заведения, който ще се гледа днес в парламента, посочи и това, че средствата от продажбата на части от общински и държавни болници ще могат да бъдат използвани като инвестиция и за погасяване на дългове:

"Още по-добре ще е, ако им позволят да се приватизират изцяло", добави той и уточни, че има вероятност да изчезнат общинските и държавни болници, ако започнат да се разпродават на части, за да си погасят дълговете:

"Най-вероятно така ще се случи, затова е по-добре да се приватизират дружествата, тогава шансът им да оцелеят и да останат на пазара е по-голям. Но това няма да стане по разбираеми причини, защото това е добро място за назначаване на партийни другари - в бордовете на тези болници", заяви д-р Кацаров и добави, че другата причина е, че са добро място за източване на държавен ресурс.

Цялото интервю на Ирина Недева с д-р Стойчо Кацаров в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година бяха събрани над 2200 лева, с които бяха закупени проходилки, инвалидни столове и други необходими..

публикувано на 26.04.24 в 22:38