Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи: Да се разследва общинското участие в строежа на Алепу

| обновено на 05.06.20 в 15:00
Снимка: БГНЕС

Близо 30 жители на община Созопол се събраха на протест пред недовършения строеж в защитената местност Алепу.

Протестиращите изразиха възмущението си от действията на контролните органи, които по думите им представят строежа като подпорна стена на свлачище, а има видими белези за строителството на хотел.

Не одобряваме изливането на бетон в защитена местност на метри от морето, казаха протестиращите:

"Изразявам възмущението, не само моето, но и на тези, които не успяха да дойдат. Ние не сме съгласни по този начин да се отнасяме към природата".

"Това не е стена, свлачището във Варна го решиха с подпорна стена. Защо не си построиха хотели там. И, наистина, това ли е идеята за нашето Черноморие?! Стана повече бетон от хората. Просто да ни се обясни - каква е тази стена? Виждам стаи, дори виждам апартаменти, студиа, виждам място за стълбище, виждам терасите".

Прокуратурата да разследва не издаденото разрешение за строителство, а опорочените процедури по прехвърлянето и закупуването на общинска земя от частни дружества, каза Аспасия Порожанова, бивш представител на общинската администрация:

"Да проверят детайлно процедурата от 2004 г. до днес за прехвърляне на акции, за промяна на общия устройствен план на Созопол. Затова, че е издадено строително разрешение, одобрявайки проекта с параметри, които не отговарят на зона А".

Според Аспасия Порожанова, поредица от опорочени процедури е довела до прехвърлянето на общинска земя в частни дружества.

От ДНСК днес започнаха повторна проверка на обекта
Върховната административна прокуратура разпореди проверка на укрепването на свлачището на плажа Алепу край Созопол, съобщи за БНР началникът на ДНСК арх. Иван Несторов. Той обясни, че в правомощията на строителния контрол е да установи дали има отклонения от одобрения проект. 

Конструкцията по укрепването е одобрена от Община Созопол, припомни Несторов. От февруари 2019 година има издадена заповед, с която е регламентиран първи и втори етап от реализирането на ваканционния комплекс. Първият етап е реализиран като брегоукрепване и е въведен с държавна приемателна комисия, посочи Иван Несторов. „Вторият етап, тъй като има издадена заповед за спиране на строителството, той още не е разрешен. Не строят нищо. Това, което представлява като стаи - това е конструкцията, която е одобрена от Община Созопол и ние като контрол нямаме отношение по одобрените строителни книжа“, коментира архитект Несторов в предаването "Хоризонт до обед".

В проекта е записано, че това са кухи обеми, които касаят конструкцията и те не засягат бъдещото пристрояване към тази конструкция на нови обеми, които ще бъдат за обществено обслужване, ваканционен комплекс. Ще си останат кухи, защото е записано в проекта, че те са неизползваеми. Има един единствен асансьор, който от морско ниво до уличната регулация ще обслужва именно тези нива, които ще се реализират в бъдеще“, поясни оглавяващият ДНСК.

Височината от улицата до морското ниво е около 15 метра.

За втория етап - на строителството на хотелския комплекс, трябва да се направят геодезични замервания дали се спазва съответният подробен устройствен план за отстоянията от плажа като публична държавна собственост. „Той трябва да е на 6 метра от плажната ивица.“

Върховната административна прокуратура изисква от ДНСК в 7-дневен срок да представи доклад от проверката. „Поради тази причина, когато прецени прокуратурата, тогава вече ще дам и повече разяснения по проверката“, допълни Иван Несторов. 

Преди дни за разследване на издаденото разрешително за строеж призова лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който посочи, че на мястото, където се изгражда бетоновата конструкция, според него свлачище няма и никога не е имало.
Гледните точки по темата чуйте и в звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

30 000 лв. за проект за собствен бизнес за хората с увреждания

Хора с трайни увреждания могат да получат 30 000 лева, за да започнат собствен бизнес. Проектите се подават до 23-ти април в Агенцията за хората с увреждания. Със средствата ще могат да се финансират учредяването на новото предприятие, строително-ремонтни работи, закупуване на оборудване и обучение на собственика. Кандидатите трябва..

публикувано на 19.03.24 в 13:20
Полина Паунова

Полина Паунова: В споразумението има 2 ключови момента - Закона за Съдебната власт и регулаторите

Същественото и важно е дали ще се подпише въпросното споразумение между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за съвместно управлението на страната. В него има два ключови момента. Първият е конкретните текстове и ангажименти за Закона за Съдебната власт. Така коментира ситуацията с ротацията журналистката Поли Паунова в интервю пред БНР. „Вторият ключов..

публикувано на 19.03.24 в 13:12
Калин Тодоров

Калин Тодоров: Мазна канадска борба, но съвсем не съм сигурен, че няма да се разберат

Извиват си ръцете в мазна канадска борба, но съвсем не съм сигурен, че няма да се разберат. Това мнение изказа пред БНР журналистът и писател Калин Тодоров. Неофициално: Провал на преговорите, отиваме на избори Президентът ще информира за промяна на програмата си за среща с Габриел "В България всичко е възможно, но не ми се струва..

публикувано на 19.03.24 в 13:09

Министърът на околната среда е одобрил Насоки за опазване на дюните

Министърът на околната среда и водите в оставка Юлиян Попов е одобрил снощи Насоки за правомощията на контролните органи, свързани с опазване на дюните по Черноморието и в националните паркове. Административнонаказателната дейност на отделните контролни органи, съобразно правомощията им, обхваща установяването на нарушения като незаконна сеч, навлизане..

публикувано на 19.03.24 в 12:46
Протест пред руското посолство в Катманду срещу вербуването на непалци за войната на Русия в Украйна.

Хиляди непалци воюват на страната на Русия в Украйна

Около 2000 непалци са били вербувани от Русия да се бият във войната срещу Украйна, разкрива Скай нюз в ексклузивен материал.  Принудени да правят това от бедност, много от непалските наемници сега отчаяно искат да се върнат. Скай нюз разказва историята на 35-годишния Ганеш – един от малкото доброволци, имали късмет да се приберат..

публикувано на 19.03.24 в 12:43

Доклад: Пътищата в Англия и Уелс са в критично състояние

Пътищата в Англия и Уелс са в критично състояние поради многото дупки по тях. Ремонтните работи по пътната настилка са на най-високото си ниво за последните осем години, според нов доклад. Алиансът на асфалтовата промишленост обяви, че се очаква общините да поправят два милиона дупки през текущата финансова година. Това е ръст от 43% спрямо..

публикувано на 19.03.24 в 12:37

Неофициално: Провал на преговорите, отиваме на избори

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не са постигнали съгласие по време на удължения срок на преговорите за съставяне на правителство, мандатът ще бъде върнат с празна папка, и България отива на избори. Това съобщиха неофициално високопоставени източници от двете партийни централи на коалициите, цитирани от БГНЕС...

публикувано на 19.03.24 в 12:30