Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как партиите и институциите излизат от кризата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Като цяло институциите повишиха доверието си, а българите започнаха малко повече да вярват на институциите и на управляващите. Това отчитат социолозите от „Маркет линкс“ в края на сегашния етап от кризата с коронавируса.

„Още в началото на кризата, когато и мерките тепърва влизаха в действие, започна процес на повишаване на доверието в управляващите. Не само в България, видяхме го и в други страни.

Това е инстинктът, когато сме изправени пред опасност ние като общност се сплотяваме около лидера, независимо дали го харесваме или не, защото той води в момента нашата общност напред и най-вече битката за оцеляване, в каквато бяхме поставени в една или друга степен“, отбеляза социологът Добромир Живков в предаването „Преди всички“.

В България, когато някой получи популярност, винаги се появяват съмнения и слухове, че ще гради политически проект, посочи още Живков относно доверието към оглавяващия Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски, което и през април, и през май е било високо. 

Политическите сили и дейци, които не са присъствали активно на сцената през този период, логично са загубили част от подкрепата и популярността си и това няма как да бъде избегнато, допълни социологът.

Готви ли Цветан Цветанов нов проект?

Публично не е афиширано подобно намерение, но от това, което наблюдаваме и в ГЕРБ, всички по някакъв начин привиждаме фигурата на Цветанов отзад, коментира социологът.

След напускането на Цветанов, оставането му в публичното пространство със заявка за аналитична работа, все пак оставя отворена вратата, смята Добромир Живков.

Той очаква в следващите месеци да бъде огласено и „официално заявление за стартиране на такъв политически проект“.

Имайки предвид историческия опит, трябва да се съмняваме, че подобен проект би постигнал по-сериозен политически успех. От друга страна обаче трябва да се имат предвид и организаторските качества на Цветан Цветанов, което му дава предимство, коментира още Живков.

Ситуацията в БСП по думите му е сложна. Преди карантината партията е била с изравнени електорални позиции с ГЕРБ.

Сега обаче БСП „не излиза в никак добра форма от тези три месеца, подкрепата на партията пада сериозно“, отчита Добромир Живков:

„Усещането е, че в БСП нещата не вървят добре, отлагане, забавяне на процесите. Малко или много усещане за липса на посока.“

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Явор Нотев

Явор Нотев за изборите: Обезверен съм!

49-ото НС ще остане в историята с това безобразно действие и решение, което беше наложено и огласено с гръмкото наименование "поправка на Конституцията" . Това заяви пред БНР Явор Нотев - юрист, бивш депутат от партия "Атака" и зам.-председател на 43-ото Народно събрание. " По друг начин очаквахме да бъде изпълнено със съдържание..

публикувано на 26.04.24 в 13:22
Кметът на Ловеч Страцимир Петков

Кметът на Ловеч уволни свой заместник заради липса на подкрепа от БСП

Кметът на Ловеч Страцимир Петков уволни един от заместниците си - Петър Маринов.  Петков поясни, че това е политическо уволнение, тъй като не получава подкрепа от коалиционния партньор БСП, от чиято квота беше назначен Маринов.  Петър Маринов беше назначен за заместник-кмет на общината след коалиционно споразумение между кмета и коалиционните..

публикувано на 26.04.24 в 13:20
Атанас Запрянов

Окончателно депутатите увеличиха заплатите на военните средно с 30%

Увеличение на заплатите на военните от догодина - със специфичен коефициент и в зависимост от заеманата длъжност, одобри окончателно и единодушно Народното събрание. Ръстът на възнагражденията се очаква да е средно с 30%. В края на дебатите служебният министър на отбраната Атанас Запрянов изрази задоволство от подкрепата на парламента...

публикувано на 26.04.24 в 12:55

Въведоха мерки срещу птичия грип в Габровско

В Габровска област въведоха мерки срещу разпространението на птичи грип. Заради усложнената епизоотична ситуация се забранява провеждането на пазари и изложби на птици. В Габровска област няма огнище на птици грип, но здравните власти предприемат превантивни мерки срещу разпространението на заразата. Освен забраната за провеждане на..

публикувано на 26.04.24 в 12:54
Кирил Петков

Петков вижда нормално управление при прекъсната зависимост на Борисов от Пеевски

България не може да има нормално управление, ако зависимостта на Бойко Борисов от Делян Пеевски не бъде прекъсната. Така съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира думите на лидера на ГЕРБ, че след изборите няма шанс да бъдат заедно в управлението след вчерашното отстраняване на Росен Желязков от поста председателя на НС. "Това,..

публикувано на 26.04.24 в 12:17
Микола Солски

Съд разпореди арест на украинския агроминистър Микола Солски

Министърът на аграрната политика и прехраната Микола Солски да бъде задържан по обвинения в съучастие в незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара. Това разпореди украински съд.  Солски отхвърля обвиненията, които се отнасят за събития от 2017-2021 г. - преди той да стане министър на земеделието през март 2022..

публикувано на 26.04.24 в 12:07

НС отмени патентния данък за бране на билки, горски плодове, гъби и трюфели

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът се е оказал непосилен, тъй като заплащането му е авансово, без да се знае дали събирането им няма..

публикувано на 26.04.24 в 11:50