Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Люис Хамилтън: 2020 може да бъде най-важната година в борбата срещу расизма

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Люис Хамилтън изрази надежда, че „2020 може да бъде най-важната година в животите ни“ в световната борба срещу расизма.

Шесткратният шампион във Формула 1 е сподвижник на борбата за равенство между чернокожите и белите, като на няколко пъти се включи с емоционални постове в социалните мрежи тази седмица в подкрепа на кампанията Black Lives Matter след смъртта на Джордж Флойд в САЩ. В последния си пост в Инстаграм, британецът написа: „Трябва да се обединим. Чудех се защо 2020 изглеждаше толкова обречена от началото, но започвам да вярвам, че 2020 може да бъде най-важната година в нашите животи, когато може най-накрая да започнем промяната на систематичната и социална несправедливост спрямо малцинствата. Просто искаме да живеем, да имаме същите възможности в образованието, в живота и да не се страхуваме, когато се разхождаме по улиците, или когато отиваме на училище, или когато влизаме в даден магазин. Ние заслужаваме това толкова, колкото и всички останали. Равенството е фундаментално за нашето бъдеще, не може да спрем да се борим – аз, със сигурност, няма никога да се откажа!“.

Хамилтън рефлектира и върху расистките обиди, които получавал като млад състезател по картинг и как събитията от последните дни са „върнали обратно толкова много болезнени спомени от моето детство“. Пилотът на Мерцедес, който е на път да стане най-успешният състезател във Ф1 на всички времена в следващите сезони, заяви, че „все още се бори“ и кара с мотивация.

„Появиха се отново спомени от предизвикателствата, пред които бях изправен като малък – подобни спомени, които съм сигурен, че немалко от вас са изпитвали също като деца. Говорих толкова малко за личните си преживявания, защото бях възпитан да го държа вътре в себе си, да не показвам слабост, да убивам с любов и да побеждавам съперниците си на пистата. Но когато бях далеч от пистата, аз бях заплашван, бит и единственият начин да се боря с това, беше да се науча да се защитавам, така че започнах да ходя на уроци по карате. Негативните психологически ефекти не могат да бъдат измерени. Точно поради това се състезавам по този начин – далеч повече е от това да практикувам спорт, аз продължавам да се боря. Благодаря на Господ, че баща ми беше до мен – силна чернокожа фигура, на която се възхищавах и за която знаех, че ще бъде до мен каквото и да става. Не всички от нас имаха подобна опора, но е необходимо да сме сме задружни с онези, които може да нямат този герой до себе си, този човек, който да ги защити“, завърши Хамилтън.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ландо Норис

Ландо Норис спечели Гран при на Нидерландия във Формула 1

Британският пилот на Макларън Ландо Норис спечели убедително Гран при на Нидерландия във Формула 1. Той показа изключително доминация като финишира с повече от 22 секунди аванс пред световния шампион и актуален лидер Макс Верстапен (Нидерландия, Ред Бул). Норис спечели и точка бонус за най-бърза обиколка на пистата в Зандвоорт, като я направи за..

публикувано на 25.08.24 в 17:55

Злато и сребро за България при девойките на Световното по летен биатлон

Валентина Димитрова стана шампионка, а Лора Христова взе сребърното отличие в преследването на 7.5 километра при девойките на Световното първенство по летен биатлон в Отепя (Естония). Димитрова финишира за 23:27.5 минути с четири грешки в четирите стрелби, а Христова остана на 23.9 секунди с пет пропуснати мишени. Трета се нареди Илона Плехачова..

публикувано на 25.08.24 в 16:11
Георги Глушков

Министърът на спорта Георги Глушков даде старт на 71-вата колоездачна обиколка на България

Министърът на младежта и спорта Георги Глушков даде старт на първия етап на 71-вата колоездачна обиколка на България. Общо 22 отбора, от които четири български и осемнадесет чуждестранни, стартираха в състезанието. Надпреварата отбелязва сто години от първото си провеждане, което е през 1924 година и прави Обиколката на България четвъртата най-стара в..

публикувано на 25.08.24 в 16:06
Карлос Алкарас

Алкарас ще е готов на 100 процента за първенство на САЩ

Испанският тенисист Карлос Алкарас каза, че ще бъде "на 100 процента" готов за Откритото първенство на САЩ, въпреки че прекъсна тренировката в Ню Йорк в събота като предпазна мярка, след като изкълчи глезена си. Четирикратният шампион от Големия шлем Алкарас има редица контузии в последно време, включително на глезена, която го принуди да се..

публикувано на 25.08.24 в 10:57
Новак Джокович

Джокович: Има много проблеми със системата за допинг контрол в тениса

Рекордьорът по титли в турнирите от Големия шлем и олимпийски шампион от Париж 2024 Новак Джокович е на мнение, че има доста проблеми в системата за допинг контрол в тениса. Сърбинът каза това, коментирайки случая с първата ракета на света Яник Синер, на пресконференция преди старта на Откритото първенство на САЩ. Както е известно,..

публикувано на 25.08.24 в 10:54
Кристоф Даум

Треньорът Кристоф Даум почина на 70-годишна възраст

Бившият германски футболен треньор Кристоф Даум почина на 70 години след дълга битка с рака, съобщават световните агенции, цитирайки семейството му. Близките на Даум казаха, че той е издъхнал в събота "заобиколен от семейството си". След като беше диагностициран с рак през 2022-а, Даум първоначално се оттегли от обществения живот, но..

публикувано на 25.08.24 в 10:11
Лоренцо Сонего

Лоренцо Сонего стана шампион в Уинстън-Сейлъм

Италианецът Лоренцо Сонего спечели титлата на турнира по тенис на твърда настилка в Уинстън-Сейлъм (САЩ) от сериите АТП 250 с награден фонд 779 780 долара. На финала поставеният под номер 10 в схемата Сонего победи представителя на домакините Алекс Микелсен с 6:0, 6:3 за 64 минути. "Това е невероятна седмица за мен, за моя отбор и за..

публикувано на 25.08.24 в 09:38