Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Труден и интересен сезон предстои на столичния Театър София"

Ириней Константинов: Политиците още са в процес на репетиция и чакам премиерата

Преди две седмици завършиха снимките на филма "Денят, в който тя ще се роди"

| Интервю
Ириней Константинов
Снимка: БГНЕС

Труден и интересен сезон предстои на столичния Театър София. Въпреки че обикаляме сцените трябва да имаме добро производство и да покажем заглавия, които ще бъдат любопитни, интересни и смислени в това време, сподели директорът на театъра Ириней Константинов в интервю пред БНР.

"На 4 септември продължаваме репетиции на „Котка върху горещ ламаринен покрив“ на Тенеси Уилямс на режисьора Стайко Мурджев. След 2 седмици започваме с Шекспир – „Комедия от грешки“. Ако към първото, човек изпитва сантимент и е висока бариера, която човек трябва да се доближи и да я прескочи, в комедия желанието ми беше да работят всички млади хора, които взимам в театъра на работа", издаде част от новия сезон Константинов, които има над 150 роли в киното, театъра, български и чужди филмови продукции.

Той похвали младите Ангела Кънева и Дениза Павлова за добрата им реализация и великолепните роли през изминалия сезон.

"Сега взимам младите, тази година завършили, Димитър Стойнов и Даниел Кукушев от класа на Пенко Господинов и техния по-голям колега Богдан Григоров", допълни Ириней Константинов.

Именитият актьор се надява, че за следващия театрален сезон „да влезнем в новата къща“, тоест дотогава да приключи грандиозният ремонт на Театър София.

"Не бих казал, че имаме трудности, които да спъват работата. Имаме разговори  и спорове и се чуват всички заинтересовани страни - от Столична община, строители, архитекти, имаме консенсус в края на краищата. Всички разбират смисъла и огромното значение на тази сграда в София, като вид и душа, и като същност отвътре", коментира актьорът.

В момента той почива край морето, където преди две седмица са приключили снимките на "Денят, в който тя ще се роди".

"Това е една много прекрасна история и емоционална история, изследва се периода на едно семейство, в което започват щастливо, а жената завършва в старчески дом с нарушение на паметта. Ценностното и приятното, което измъкнахме с режисьора Емил Спахийски, показва, че няма случайни неща, че нещо което е започнало хубаво винаги остава хубаво, независимо от лошия край", издаде част от историята на филма Константинов.

Той коментира и политическата криза у нас и призна, че се интересува и следи случващото се.

"Мисля си, че още са в процес на репетиция и чакам премиерата, когато ще кажем „това трябваше да се случи или „това е компромисен вариант“. Да си седнат на мястото момчетата и момичета в НС, за да имаме стабилно правителство, защото много неща се изплъзват в безвремието, в което плуваме", препоръча Ириней Константинов, изиграл ролята на Иван Рилски в спектакъла на Софийската опера и балет Рилският пустинник“ пред катедралата „св. Александър Невски“.

Според него случващото се в политиката "емоционално се отразява, ако всеки го преживява лично":

"Но никой не пречи на културните институции да си гледат и вършат работата. Ние нямаме никакво притеснение поне театрите към Столична община. Имаме бюджет, получаваме си траншовете редовно и когато си планирал знаеш с какво разполагаш. Каквото и правителство да дойде не ни се отразява на работата, нито на самочувствието. Ние знаем какво вършим."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Гори пожар в планината Рила над дупнишкото село Бистрица

Избухнал е пожар в планината Рила над дупнишкото село Бистрица. Огънят гори в трудно достъпен терен на около 2300 метра надморска височина, казаха за БНР от Областната дирекция на полицията в Кюстендил. Мястото на пожар е под Рилски Черни връх и попада на територията на НП "Рила". Поради непристъпността на района при пожара, който засега е..

публикувано на 23.08.24 в 20:14
Джером Пауъл, председател на Федералния резерв

Пауъл, Фед: Дойде времето за намаляване на лихвените проценти в САЩ

В петък председателят на Федералния резерв Джером Пауъл даде ясен сигнал за скорошно намаляване на лихвените проценти, като каза, че по-нататъшното охлаждане на пазара на труда би било нежелано и изрази увереност, че инфлацията е в обсега на целевото ниво на Фед от 2 на сто, съобщава Ройтерс. "Рисковете за повишаване на инфлацията намаляха,..

публикувано на 23.08.24 в 19:58

САЩ налагат санкции на още 400 субекта заради подкрепата им за руската война в Украйна

В петък Съединените щати наложиха санкции на повече от 400 юридически и физически лица за подкрепа на военните усилия на Русия в Украйна, включително китайски компании, за които американски служители смятат, че помагат на Москва да заобиколи западните санкции, съобщи Държавният департамент, предаде Ройтерс. Вашингтон многократно е..

публикувано на 23.08.24 в 19:45

ГД БОЕЦ с позиция до Димитър Главчев за отстраняване на Калин Стоянов като шеф на МВР

Гражданското сдружение "БОЕЦ" заедно с други неправителствени организации са внесли до служебния премиер Димитър Главчев позиция, в която настояват да бъде отстранен Калин Стоянов от поста министър на вътрешните работи. Те настояват Главчев да огласи своята номинация за вътрешен министър, която да бъде поставена за публично обсъждане, преди..

публикувано на 23.08.24 в 19:29

Голям пожар гори в района на Кавала

Голям пожар гори в района на Кавала. Взети са мерки за ограничаване на движението до огъня. За утре отново прогнозите са за висок риск от пожари. Продължава борбата с голям горски пожар до град Кавала. Непрекъснато се увеличават силите на пожарната и доброволци, които се опитват да спрат движението на огъня. По въздух гасят четири самолета и..

публикувано на 23.08.24 в 19:20

Прокуратурата ще проверява дали има престъпление в съставянето и публикуването на списъка с учители

Прокуратурата във Варна ще проверява дали има престъпление в съставянето и публикуването на списък с учители, които не са съгласни с последните промени в Закона за предучилищното и училищното образование. С тези промени по предложение на партия "Възраждане", Народното събрание записа дефиниция за така наречената "нетрадиционна сексуална..

публикувано на 23.08.24 в 18:25

В Кайро израелската делегация предаде обновено предложение за постигане на споразумение

Израелската делегация, начело с ръководителите на Мосад (външното разузнаване) - Давид Барнеа и на Шин Бет - агенцията за вътрешна сигурност - Ронен Бар се е завърнала от Кайро, след като е предала обновено предложение за постигане на споразумение. Редакторът Ивайло Василев с подробностите. Става дума за присъствието на израелски военни части в..

публикувано на 23.08.24 в 18:04