Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Михаил Неделчев: Ние сме в най-добрата част на демократичния свят

Днес в по-голяма степен живеем в света - България е член на НАТО и ЕС

Проф. Михаил Неделчев
Снимка: БГНЕС

"След огромния празник на митинга на "Орлов мост" преживяхме грандиозно разочарование на изборите на 10 юни 1990-а". Това каза пред БНР проф. Михаил Неделчев, литературен теоретик и историк, но и политик от първите години на демокрацията в България. Той уточни, че тогава е имало огромни колебания дали да се признаят изборите заради сигнали и съобщения за фалшификации и подмяна на вота.

В предаването "12+3" проф. Неделчев коментира, че демократичната общност в България я има, но голяма част от нея е разпръсната по света:

"Масово хората се разочароваха от изборния резултат през юни 90-а г., обезсърчиха се и заминаха в чужбина. Но след тях имаше вълна от акции и събития", каза той и посочи записъа на Петър Младенов с репликата "Да дойдат танковете" и по-късно беше принуден да си подаде оставката, както и студентските протести и Градът на истината.

Професорът не споделя твърдението, че обществената енергия от онези години вече се е загубила. Той беше категоричен, че енергията я има, но тя е изразена в съпреживяване на това, което се случва по света:

"В много по-голяма степен ние днес живеем в света - България е член на НАТО и ЕС. Ние сме в най-добрата част на демократичния свят".

По думите му наследството на комунизма и пораженията от него рефлектират по различен начин в различните бивши социалистически страни.

Цялото интервю на Даниела Якова с проф. Михаил Неделчев и репортаж на Виолета Ашикова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Навършват се 30 години от митинга на „Орлов мост“ - най-големият в България

Днес се навършват 30 години от най-големия митинг в България. Той е свикан предизборно от Съюза на демократичните сили и е останал в политическата история на страната като митинга на „Орлов мост“, събрал един милион българи. На 7 юни преди 30..

публикувано на 07.06.20 в 04:11
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът Володимир Зеленски.

Мъж е арестуван в Полша за заговор за убийство на Зеленски

В Полша е арестуван мъж, който е обвинен, че е планирал да сътрудничи с руските разузнавателни служби, за да помогне за евентуалното убийство на президента на Украйна Володимир Зеленски. Това обявиха полските власти, цитирани от Би Би Си.  Според..

публикувано на 19.04.24 в 05:15

В Англия се увеличават заможните жени, които пушат, сочи изследване

В Англия се наблюдава увеличение на броя на жените от средната класа и по-богатите жени под 45-годишна възраст, които пушат, сочи изследване на Лондонския университетски колеж. Процентът на жените в посочената група, които пушат, е нараснал от 12% на 15%..

публикувано на 19.04.24 в 03:54

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Съединените щати са наложили вето на искането на Палестина пред Съвета за сигурност на ООН да стане пълноправен член на организацията, предадоха Франс прес и "Гардиън". По този начин Вашингтон блокира признаването на палестинската държава от ООН. 12..

публикувано на 19.04.24 в 03:43
Андрей Пленкович

ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила има шанс за кабинет

Според най-новите данни на Държавната избирателна комисия в Хърватия управляващата дясноцентристка Хърватска демократична общност печели 61 мандата в 151-местния парламент на проведените вчера избори. Това означава, че тя няма да може да управлява..

публикувано на 18.04.24 в 23:05
Милорад Додик

Босненски сърби протестираха срещу проекторезолюция за геноцида в Сребреница

Десетки хиляди босненски сърби се отзоваха днес на призива на лидера си - президента на Република Сръбска - Милорад Додик да протестират срещу проект на резолюция на Общото събрание на ООН, с която от идната година 11 юли може да бъде обявен за..

публикувано на 18.04.24 в 23:00
Избори в РСМ

Започна кампанията за парламентарните избори в Северна Македония

В Република Северна Македония днес официално започна кампанията за парламентарните избори на 8 май.  БТА предава от Скопие, че на стената на коритото на река Вардар в центъра на града с големи червени букви на бял фон е изписано "Българите в..

публикувано на 18.04.24 в 22:57
Иранският първи дипломат Хосейн Амир Абдолахиан.

Иранският външен министър: Ще накараме Израел да съжалява, ако ни нападне

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан се зарече днес пред Съвета за сигурност на ООН, че страната му ще "накара Израел да съжалява" за всяко нападение срещу нея, предаде БТА като се позова на Франс прес. "Действията за самозащита и..

публикувано на 18.04.24 в 22:47