Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Вени Марковски: Предлага се не закон срещу дезинформацията, а за цензурата

Има опит за контрол върху публикуваната информация

Вени Марковски
Снимка: Ани Петрова

ВМРО внесе втори проектозакон за регулиране на разпространението на фалшиви новини - този път с предвидени допълнителни функции и правомощия за Комисията за защита на лични данни. Предишното предложение Съветът за електронни медии да регулира сайтовете в Интернет бе отхвърлено.

Текстовете звучат странно, авторите на законопроекта нямат идея какво е дезинформация или фалшиви новини, смята Вени Марковски, един от основателите на „Интернет общество“. Управителният съвет на организацията огласи своя позиция по темата

Марковски има опит като участник в експертна група на високо равнище към Европейската комисия. Терминът „дезинформация“, даден от експертната група, няма нищо общо с визираното в законопроекта, изтъкна той в предаването „Хоризонт до обед“.

Вени Марковски критикува предложението собствениците на сайтове да дават информация онлайн, която представлява лични данни и не би трябвало такива да бъдат публикувани.

Текстовете според него съдържат вътрешни противоречия, а освен това в законопроекта се слага знак на равенство между дезинформация и невярна информация. Чак „министерство на истината“ не прозира, но е очевидно, че има опит за контрол върху публикуваната информация, коментира Вени Марковски.

Според него под ударите на закона освен журналистически материали, може да попадне например и разказването на виц.

„Ние не виждаме изобщо това решение да е работещо. Това е по-скоро проблем, а не решение. Това е начин да се създаде вътрешна цензура“, заяви Марковски пред БНР и нарече това нова, по-висша форма на цензура спрямо тази от времето на комунизма.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Евгения Александрова: Надявам се онкоболниците да не разкриват Covid отделения

„ Тревожно е да се мисли, че в специализираните болници за онкологични заболявания може да се разкриват Covid отделения“ . Това каза в предаването „Хоризонт до обед“ Евгения Александрова, председател е на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания. „Като се има предвид тежестта на злокачествените заболявания и нарушения имунитет на..

публикувано на 28.10.20 в 12:11
Весела Чернева

Анекс към договора със Северна Македония е врата за излизане от задънената улица

Анекс към договора за приятелство и добросъседство със Северна Македония би означавал препотвърждаване на намеренията, заложени в този договор. Това каза пред БНР  Весела Чернева, директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика. „Има нужда от излизане от тази задънена ситуация, в която се намират двустранните отношения“,..

публикувано на 27.10.20 в 10:03
Д-р Димитър Петров

Димитър Петров: Ако това е пандемия, трябва да започне да се финансира директно от държавата

„Най-вероятно няма да разберем причините за оставката на началника на СРЗИ д-р Данчо Пенчев , но това, което се направи няколко дена по-рано от министерство на здравеопазването - да се изиска всички болници да разкрият Covid отделения породи голямо напрежение “. Това каза в предаването „Преди всички“ д-р Димитър Петров, бивш подуправител..

публикувано на 27.10.20 в 08:30

До края на годината представят модел за обновяване на сградите за енергийна ефективност

До края на годината ще бъде представен модел за обновяване на сградите за енергийна ефективност . Това съобщи пред БНР Цвета Наньова от екипа, който подготвя новия модел на съфинансиране при обновяването на сградите, след призива на Европейската комисия страните членки на Европейския съюз да наблегнат на подобряването на енергийната ефективност като..

публикувано на 26.10.20 в 11:38

Д-р Кирил Еленски: Ограничителните мерки звучат като репресия, не като грижа

„Ограничителните мерки вече звучат като репресия, а не като грижа за хората . Това означава, че начинът, по който се въвеждат, е непопулярен“. Това каза пред БНР д-р Кирил Еленски, общопрактикуващ лекар от Пловдив, бивш зам.-председател на Българския лекарски съюз. По думите му проява на грижа е, когато търпеливо се обяснява как просто..

публикувано на 23.10.20 в 13:24

Социалният сектор е длъжник на хората, които имат нужда от дългосрочна грижа

Десетки хиляди български семейства полагат грижи за зависими членове на семействата им, основно възрастни хора, но са лишени от подкрепа както от страна на държавата и общините, така и от страна на програми и мерки, които биха били от полза за тях. Това обясни пред БНР Иван Кръстев от фондация „Солидарно общество“. "Системата за медицинска..

публикувано на 23.10.20 в 10:30

Да вземаш по-малка от минималната пенсия – възможно е

Може ли нещо да е по-минимално от минималното?  Как гледат на новината за 300 лева минимална пенсия догодина хората, които получават по-малко от най малкото и защо се оказва, че има няколко вида минимални пенсии – темата е във фокуса на предаването „Хоризонт до обед“. Слушателка на БНР от малък град сигнализира, че получава пенсия за..

публикувано на 22.10.20 в 12:20