Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Танева: Политическа интрига застрашава субсидиите за хиляди земеделци

Проверки спрели парите на 25% от земеделците, искащи субсидии за обвързана подкрепа

| обновено на 08.06.20 в 19:18
Министърът на земеделието Десислава Танева.
Снимка: БГНЕС

Политическа интрига застрашава субсидиите за хиляди земеделци по схемата за обвързана подкрепа през следващия програмен период. Това каза земеделският министър Десислава Танева в коментар на публикуван аудиозапис, в който тя съветва да не се говори за измами по тази схема, защото Брюксел може да спре парите.

„Ако даден бранш постоянно говори и темата за дадено производство е само измама, той няма как да получи обществена подкрепа най-малкото, за това, че пари на данъкоплатците трябва да се дават за подкрепа на това производство при условие, че самите те смятат, че в тяхното производство има само измама“. Това каза Танева на извънреден брифинг в отговор на публикувания запис от нейна среща с производителите на плодове и зеленчуци.

Публикацията доведе до искане на оставка от страна на политически опоненти на Танева, но и до подкрепа от браншови организации. 

Според Танева политически интереси стоят зад тази атака. Тя бе категорична, че репликата ѝ е изведена извън контекста и че на практика няма никаква възможност Брюксел да не е уведомен за проверките и нарушенията. Едва след като Европейската комисия получи тази информация, тя разрешава на фонд "Земеделие" плащанията по схемата.

По повод твърденията за укриване на факти при получаване на евросредства Танева обясни, че завишената подкрепа при някои от зеленчукопроизводителите е дошла именно вследствие на повечето проверки, при които нередовните производители са били санкционирани.

Директорът на фонд „Земеделие“ Васил Грудев и министър Десислава Танева на извънреден брифинг в министерството на земеделието.

Твърденията за неподаване на информация към Еврокомисията са пълен абсурд, заяви на брифинга и изпълнителният директор на фонд „Земеделие“ Васил Грудев.

Той съобщи, че почти една четвърт от земеделците, които миналата година са подали заявление за субсидии по схемата за обвързана подкрепа, не са получили парите заради опити за измами, установени при проверки. И уточни, че е отказана помощ на 4500 от 20 000 потенциални бенефициента.

Европравилата изискват държавата да провери 5% от заявените за субсидирани площи, България проверява 50 на сто.

По-рано днес пресцентърът на агроведомството разпространи съобщение, в което се подчертава, че министерството на земеделието е информирало редовно Европейската комисия за резултатите от всички извършвани проверки по европейските схеми, които се финансират с национални и европейски средства.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

В селското стопанство се крадат 50-60% от европарите

Организационният секретар на Асоциация „Български пипер“ Георги Василев е категоричен , че по европейските схемите за подпомагане на селското стопанство се злоупотребява с голяма част от средствата и за това са информирани всички институции...

публикувано на 08.06.20 в 17:25
ВИЖТЕ ОЩЕ
Росен Желязков

Желязков свиква извънредно заседание на НС за доклада по сделката "Булгаргаз" - "Боташ"

Председателят на НС Росен Желязков съобщи, че свиква извънредно заседание на НС от 14 ч днес.  Първа точка в дневния ред е обсъждане и приемане на доклада на Временната комисия, разследваща споразумението, сключено между "Булгаргаз" и турската..

публикувано на 19.04.24 в 11:08

Проверки на великденски стоки и фойерверки в Кипър

В Кипър започват две кампании за безопасност преди великденските празници. Проверки в търговската мрежа за стоки, свързани с Великден, стартира Службата за защита на потребителите към търговското министерство. Полицията засилва контрола върху вноса и..

публикувано на 19.04.24 в 11:07
Атанас Запрянов

Единодушно парламентът вдигна заплатите на военнослужещите

С единодушие от 195 гласа "за" депутатите приеха да увеличат заплатите на военнослужещите, одобрявайки на първо четене промените в Закона за въоръжените сили. С измененията се въвежда нова система, според която заплатите растат от началото на 2025..

публикувано на 19.04.24 в 11:02

Фестивалът на детското театрално творчество започва във Велико Търново

Над 300 млади артисти от цяла България се събират във Велико Търново за 18-то издание на фестивала на детско-юношеското театрално творчество "Малкият принц". От днес до неделя те ще се изявят на сцената на Музикално-драматичния театър "Константин..

публикувано на 19.04.24 в 10:16

Борисов: Дали ще работим с ПП-ДБ след изборите зависи от тяхното поведение

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира в кулоарите на парламента възможността след изборите да работят заедно с ПП-ДБ.  Той подчерта, че това зависи изцяло от тяхното поведение.  Борислав не коментира казуса с предложението Даниел Митов да заеме..

публикувано на 19.04.24 в 10:15
Димитър Главчев

След срещата на Димитър Главчев и Радев: Няма новини, няма и указ

Остават предложенията на служебния премиер Димитър Главчев за рокади в Министерство на външните работи и в това на земеделието, но все още не е известно дали и кога президентът ще подпише указ за персоналните промени в състава на кабинета...

публикувано на 19.04.24 в 10:04

Д-р Николай Христов: 93% морбилна ваксинация на българските деца е топ резултат

93% за морбилна ваксинация е върхово постижение , заяви пред БНР д-р Николай Христов, който е общопрактикуващ лекар от Варна.  "За морбили имаме 1 единствен докладван случай, което на фона на вълната от морбили в цяла Европа, особено в Румъния, е..

публикувано на 19.04.24 в 09:53