Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дариха апаратура за учебна практика на бъдещи терапевти и рехабилитатори

Снимка: Здравка Маслянкова

Единствената училищна паралелка за терапевти и рехабилитатори в област Велико Търново получи дарение от апаратура, с която нормално да се провеждат практическите занятия по рехабилитация и кинезитерапия. Граждани дариха три медицински апарата на Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ във Велико Търново. 

Учебното студио по терапия и рехабилитация в Хуманитарната гимназия вече ще провежда нормално учебните практики и обучението на бъдещите рехабилитатори и кинезитерапевти. Дарението включва уреди за магнитотерапия, ултразвукова и електротерапия. „Досега децата само гледаха, а от новата учебна година реално ще могат да работят с тези уреди“, обясни учителката Силвия Петрова.

„С тези три апарата ще се учим. Всяка изминала година идват все нови и нови ученици, на които им е необходимо наистина да видят на живо как стават процедурите, как се изпълняват и какъв е ефектът. Досега нямахме такива апарати. С помощта на болниците, където посещаваме и караме учебната практика – децата виждат, запознават се с апаратите, но само се запознават. На тях не им е разрешено да работят с пациенти. Мисля, че не беше достатъчно, а сега тук, в кабинета, ще можем наистина да покажем.“

Повече от 30 ученици ще ползват новите апарати за терапевтични процедури чрез магнитно поле, с ултразвук и чрез електричество.

Инициатор на дарителската кампания за трите апарата е застрахователят от Велико Търново Венелин Иванов. Директорът на училището разказал на дарителя за новите специалности и споделил, че не е по силите на училищния бюджет да отдели малко над 2000 лева за медицинската апаратура, която е нужна за качественото обучението на децата.

„Както в стари времена хората в градовете и селата на България не са чакали от някъде да дойдат средства. Едно време Първа гимназия, сегашната Хуманитарна гимназия така се е издържала - от градския еснаф и от църквата. Реших, че сумата, която видях и получих като оферти от различни фирми, не е много голяма. Потърсих помощ от приятели“, разказва той.

Един от отзовалите се в дарителската кампания за новата апаратура за бъдещите терапевти и рехабилитатори е и Венцислав Спирдонов, председател на Великотърновския общински съвет.

„Аз винаги гледам гимназията да върви нагоре, а единият от начините е освен чрез добрите учители, които се събраха тук, е да имат и добра база. За добрата база не е хубаво само да разчитаме на общинските пари. Въз основа на няколко приятелства сега направихме това дарение, преди няколко месеца – друго. Надявам се, че скоро ще оборудваме всички ученици с таблети. Ще има повече уреди за тази паралелка. Гимназията да си върне своето място в учебната зона на Велико Търново“.

Голяма част от завършилите паралелка от специалността „Извършване на термални процедури в балнеологични и други възстановителни центрове“ вече работят в спа хотели, други са продължили образованието си. Директорът на Хуманитарната гимназия във Велико Търново Павлин Витанов посочи, че успешно приключват втория срок с дистанционното обучение. Само четирима ученици не са имали устройства, но са получили от училището таблетите, дарени за паралелката по журналистика.

Някои от децата са по-активни в дигиталната среда, отколкото в училище и обратното, но всички деца искат на училище, физически. Готови сме от новата учебна година да преподаваме, това е нашето желание. Заявяваме като план прием традиционната ни паралелка по журналистика за 26 деца и една професионална паралелка с две професии. Половината е с направление „Терапия, рехабилитация и изпълнител на термални процедури“, а втората половинка от 13 деца е заявена от бизнеса. Тя е „Лаборант за хранително-вкусовата промишленост“ – също една много необходима и много високо заплатена професия, както се оказа“.

Снимки: Здравка Маслянкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възстановиха Пиклата в Червена вода

В дните на суша и воден режим в десетски селища на страната, една чешма потече отново, а майстори възстановиха красивия й каменен дом. "За нас не е срамно да кажем, че чешмата се казва Пикла." Да, така хората в село Червена вода наричат чешмата, която след десетилетна почивка отново разхлажда хората по стария римски път...

обновено на 01.09.24 в 08:39

В село Крушовица възстановиха паметната плоча на гроба на поп Минко

През това лято във врачанското село Крушовица се проведе голяма родова среща на наследниците на местния свещеник от периода на Възраждането - поп Минко Цалов.   Със средства на фамилията беше възстановена паметната плоча на гроба на поп Минко, който се намира в двора на селската църква. Неговите наследници са и сред дарителите за..

публикувано на 01.09.24 в 07:00

В Тел Авив представиха шоуто "Четири стихии"

"Четири стихии" е названието на необикновено шоу, при което любителите на приключения станаха свидетели на „магическо превъплъщение“, изиграно от циркови артисти на изключително необичайно място - Експо центъра на Тел Авив, където обикновено се показват изложби на иновации или има спортни състезания.  Всъщност това са четири части на цирков..

публикувано на 01.09.24 в 04:51

Таханджията Димо Каракехайов с труд, желание и любов продължава поминъка на дедите си

Тази среща носи аромат на прясно изпечен сусам. В Ивайловград Ива Георгиева и Мерим Тенев се запознаха с младия Димо Каракехайов – потомствен таханджия, който с усилен труд, желание и любов продължава поминъка на своите предци. Зрънцето сусам се превръща във вкусната паста, която можем да съчетаваме с плодове, за да подсили..

публикувано на 01.09.24 в 06:10

За седма година в с. Бръшлен се проведе фестивал на рибата

За седма година в село Бръшлен, община Сливо поле, се проведе "Рибен фест", който събра кулинарни майстори на менюто с основа дунавска риба и традиционната за този край ракия. „На Дунава като уловиш риба, слагаш сол, пържиш я и ядеш.“ Това е най-кратката и проста рецепта за приготвяне на риба. Само че в село Бръшлен, където рибата от..

публикувано на 25.08.24 в 06:42
Басейнът в античната вила Армира до Ивайловград

Над 1200 души са посетили античната вила "Армира" край Ивайловград в първите две седмици на август

Ивайловградското село Свирачи отбелязва 110 години от завръщането на малоазиийските българи - събитие, което се провежда през пет години. "Рано в неделя" с Ивелина Георгиева и Мерим Тенев ще бъдам на гости на ивайлоградския регион и с музиката, създадена от композитора Явор Русинов, вдъхновена от красотата на ивайловградско. Първата ни спирка е в..

публикувано на 25.08.24 в 06:18

Екшън героите и класическите актьори като Делон - всички са герои, но последните са естествени!

Много френска музика в този брой на Нощен Хоризонт -  емблематични и разпознаваеми песни, изпълнени от звездата на френското, европейското и световното кино Ален Делон , който напусна нашия свят миналата неделя на 88 годишна възраст. Един харизматичен Скорпион, с много чар и подкупващи сини очи . Спечелил доверието на зрителя към ролите, които е..

публикувано на 21.08.24 в 11:49