Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Минчев: Божков би могъл да участва в политиката, но едва ли лично

Божков е пример за непубличен човек през последните 30 години, каза политологът

Снимка: БГНЕС

"Божков би могъл да участва в политиката, но едва ли лично - като политически лидер, а би подкрепил или би създал политическа формация. Ако има пример за непубличен човек, който не обича да се появява публично, това е бизнесменът Васил Божков през последните 30 години поне. Той е дълбоко ешелониран и скрит". Това каза пред БНР политологът доц. Огнян Минчев.

Той анализира информациите и комиксите, които обвиняемият бизнесмен публикува във фейсбук профила си, като елементи от едно състезание между Божков и структурите на властта:

"И на изпълнителната власт, и на прокуратурата. Състезание кой кого ще надхитри. По какъв начин ще могат да се изиграят аргументите на едната и на другата страна - като в публична партия покер".

По думите на доц. Минчев "малките порции" с информация, които изнася намиращият се в Дубай бизнесмен, не са травмиращи за властимащите, но показват, че той може да отиде и по-далеч:

"Въпросът е кой ще надиграе другата страна с тези блъфове, защото ако Божков извади по-сериозни аргументи или компромати?". Политологът коментира, че характерното за компромата е, че може да се извади само веднъж. 

Прогнозата на доц. Огнян Минчев за политическото бъдеще в България е по-вероятно да няма предстоящи избори, но той добави, че ако се появи криза, която "да размести картите достатъчно драматично", тази прогноза може и да се окаже невалидна.

В предаването "Нещо повече" политологът коментира протестите в САЩ и Европа, породени от смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд при арестуването му в Минеаполис.

"Има три предпоставки за продължителността и драматизма на събитията. Първата е изключително напрегнатите отношения между двата политически лагера в САЩ - на републиканците на Тръмп и на демократите, който в годините на управление на Доналд Тръмп е във все по-леви позиции. Това е не само политическа поляризация, това е културна поляризация - сблъсък на ценностни системи, на идейни представи за устройството на самата държава"

По думите му вторият фактор е епидемията от Covid-19 и високата безработица в Америка.

"Третата предпоставка е свързана с това, че предходните расови вълнения, каквито на 10 години по веднъж, са локални и по една седмица, не по-продължителни. Сега са масови, национални и продължителни в САЩ, а се преместиха и в Европа. Това е благодарение на една много добра организация на протестиращите". Той посочи "Антифа" и "Черният живот има значение" като национални мрежи, които имат съществен принос в организирането на тези протести. 

"Очевидно се е намерил и някой, който да финансира протестите", добави политологът.

Цялото интервю на Людмила Железова с доц. Огнян Минчев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Хиляди се простиха с Джордж Флойд в Хюстън

Хиляди отдадоха последна почит на убития при полицейски арест афромериканец Джордж Флойд. Последната траурна церемония преди погребението му днес в родния му град Хюстън се проведе на фона на съдебно заседание, с което беше определена гаранция от 1..

обновено на 09.06.20 в 09:09
ВИЖТЕ ОЩЕ

Все още има необезопасени места в района на взривовете край Гара Елин Пелин

Все още има необезопасени места в района на взривовете край Гара Елин Пелин. Това стана ясно на среща при управителя на София област Силвия Арнаутска с представители на държавните институции и общинските власти. При управителя на София област..

публикувано на 29.07.24 в 12:26

Взрив в завода за целулоза край Свищов

Взрив е избухнал около обед в завода за целулоза "Свилоза" край Свищов.  Имаше запалване в инсталацията за хлорен диоксид, която е част от инсталацията за производство на целулоза, след което има възникнал взрив, потушен е пожарът, тепърва ще се..

публикувано на 29.07.24 в 12:14

ИТН получи третия мандат: Ще разговаряме с всички, за кабинет е нужна широка подкрепа

Това е последният шанс 50-ото НС да излъчи правителство и да не отлети скоропостижно и без съществени постижения в историята. От самото начало на този процес вие застъпвате тезата за необходимостта за редовно правителство и отстоявате формулата за..

публикувано на 29.07.24 в 12:10

Правителството следи с тревога изявления в РСМ, насочени към нарушаване на международни ангажименти

Правителството на Република България следи с нарастваща тревожност изявления и декларации на официални представители на Република Северна Македония, насочени към нарушаване на международни ангажименти в областта на инфраструктурната свързаност вкл...

публикувано на 29.07.24 в 11:41
Николас Мадуро и Едмундо Гонсалес

Президентът на Венецуела Мадуро и опозиционният лидер Гонсалес се обявиха за победители на изборите

И президентът на Венецуела Николас Мадуро, и съперникът му от опозицията Едмундо Гонсалес обявиха победа в президентските избори, които протекоха на фона на взаимни обвинения, както и на съмнения в чужбина за честността на вота. Избирателната..

публикувано на 29.07.24 в 11:36
Миконос, Гърция, 18 юли 2021 г.

Ръст на международната престъпност по гръцките острови

Пренатоварените от туристи гръцки острови станаха цел на международни престъпни банди. Днес започва масирана полицейска акция на остров Миконос срещу обири и разпространение на наркотици. Организирани банди пристигат от чужбина и действат на..

публикувано на 29.07.24 в 11:30

Очакваният френски противопожарен самолет може да черпи вода от 4 наши язовира

От 4 язовира може да черпи вода френският самолет, който ще се включи в гасенето на пожара на българо-гръцката граница. Директорът на териториалното поделение към Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовирите Харизан..

публикувано на 29.07.24 в 11:15