Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руските невидими армии

Руслан Трад
Снимка: Иван Русланов

„Руските невидими армии“ е книга на Кирил Аврамов и Руслан Трад, продукт на близо две години изследвания, разговори с информатори и проследяване на развитието на онези структури, предизвикали страх, възхищение и любопитство сред широката общественост.

Базирана на множество документи и интервюта, тази книга проследява развитието и механизмите на действие на тази наемническа организация и други подобни „невидими“ армии, а също и тяхната идеология, специфичната им субкултура и бизнес интересите, свързани с тях.

„Руските наемнически компании, които през последните няколко години станаха водещи във военните действия и го правят много скрито. Говорим за руските компании, защото те са интересен модел от икономически и политически аспект. Те тепърва ще бъдат много дискутирани“, поясни Трад в предаването „12+3“.

Законите на войната през последните години се промениха до неузнаваемост. Вместо конвенционални армии, танкове и скъпоструващи кораби и самолети, все по-често се използват дронове, изкуствен интелект, хибридни кампании и частни, „невидими“ и много мобилни групи, чието съществуване и чиито действия великите сили лесно могат да отрекат.

В тази нова надпревара Русия се стреми към водеща роля. През последното десетилетие Москва настъпва все по-осезаемо в Близкия Изток и Африка, възвръщайки позиции от съветската епоха. Тя се стреми да стане незаобиколим глобален фактор, с който „силните на деня“ да са длъжни да се съобразяват. Част от тази политика включва разгръщане на „неофициално“ присъствие от Украйна през Сирия до Либия, Судан и Централноафриканската република. Историята на наемническите компании като „Вагнер“ разкрива смесването на идеология, геополитика и желание за достъп до природни ресурси.

Интервюто с Руслан Трад можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Границата на Израел с Ливан, 21 ноември 2023 г.

Две жертви на атака с дрон в Южен Ливан

Двама души, сред които и дете, са загинали при израелска атака с дрон в Южен Ливан. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на Гражданската защита на Ливан. По-рано Израел заплаши с отговор на ракетното нападение в окупираните Голански възвишения, при което загинаха 12 деца и младежи и обвини "Хизбула" за атаката. Групировката отрече да е..

публикувано на 29.07.24 в 10:21
Людмила Петкова, министър на финансите

МФ: Твърденията на Джевдет Чакъров за "задкулисни политически договори" са манипулативни

Към момента при министъра на финансите не е постъпило писмо от народни представители от ДПС с въпрос дали е имало организирана среща с НАП и анторупционната камисия. Това се казва в позиция на служебния вицепремиер и финансов министър Людмила Петкова. В петък съпредседателя на движението Джевдет Чакъров, който беше изключен от пармантарната..

публикувано на 29.07.24 в 10:21
Димитър Главчев, Калин Стоянов

Премиерът и вътрешният министър ще огледат района на пожара в планината Славянка

Министър-председателят Димитър Главчев и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов ще посетят село Петрово, край което бушува пожарът българо-гръцката граница. По-късно премиерът и вътрешният министър ще посетят и граничния пункт Кулата-Промахон. Военнослужещи със специализирана техника от Благоевград отново се включват в гасенето на..

публикувано на 29.07.24 в 10:12

Гърция: Продължава потушаването на пожара по границата с България

Продължава акцията по гасенето на пожара по границата с България, съобщават гръцките власти. Има предупреждение и за ново покачване на температурите и повишен риск от пожари. Все още не е овладян огънят по билото на планината Славянка на българската граница. Гръцките власти включиха и пожарникари на терен, като досега гасяха само по въздух..

публикувано на 29.07.24 в 09:50

"Търсачи на съкровища" и "Музейни ценности" са сред най-желаните атракции за децата

В Регионалния исторически музей в Плевен организират традиционните летни занимания за деца.  Инициативата "Лято в музея" тази година е от 5 до 9 август в парка и залите на културния институт, разказа Мария Илиева, музеен специалист. "Инициативата е много търсена от децата, те научават за истрията на Плевенския регион, допълни още Мария Илиева,..

публикувано на 29.07.24 в 09:46

Лора Георгиева, АКФ: През 2023 г. КПКОНПИ е спечелила искове само за 12 милиона, а има запори за милиарди

Съдът може да наложи санкция и се надяваме този път да го направи. Ние искахме налагане на такава санкция още в края на 2022 г., когато комисията отказа да изпълни съдебното решение. Това обясни в интервю за БНР Лора Георгиева, правен експерт в Антикорупционния фонд. Неправителствената организация иска от съда да глоби членове на КПКОНПИ..

публикувано на 29.07.24 в 09:25
Художествената галерия

В галерия "Илия Бешков" в Плевен този път децата рисуваха Олимпиада

В Художествената галерия "Илия Бешков" децата рисуват на тема "Олимпийските игри във Франция".  "Музеят е муза" е инициатива на най-голямата градска библиотека в Плевен към ХГ "Илия Бешков" и съвсем естествено темата сега е Олимпиада, в очакване на олимпийски рекорди, нови спортни успехи и защото "Светът е Олимпиада", разказа..

публикувано на 29.07.24 в 09:22