Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестите в САЩ през погледа на двама българи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американската столица се превърна в център на протестите в борбата за решаване на съществуващи от десетилетия проблеми, свързани с расизма.

Смъртта на Джордж Флойд при полицейско задържане предизвика турбуленция в обществото, отекнала на хиляди километри по света. Десетки хиляди души се включиха в мирни демонстрации през уикенда, а участието на хора от различни етноси се възприема като индикация за обществените нагласи.

Според ново проучване на „Вашингтон Поуст“ и Факултета по политика и управление „Шар“ към университета „Джордж Мейсън“, мнозинството американци подкрепят протестите, като за 69% от допитаните убийството на Джордж Флойд е част от по-широк кръг от проблеми, касаещи органите на реда.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според същото проучване едва 35 на сто подкрепят действията на президента Доналд Тръмп в отговор на протестите. Администрацията бе остро критикувана за изпращането на военна полиция срещу мирни демонстрации.

Как изглеждат протестите за Теодор Христов – доцент по история в Университета „Джордж Вашингтон“ и за Митко Григоров от екипа на Световната Банка - предаването „Хоризонт до обед“ дава трибуна за техните коментари.

Има много добър дух, много добро настроение, въпреки че се вижда, че има гняв. Демографската група беше между 18 и 30 години“, казва Теодор Христов. Според него надхвърлянето на американските граници и превръщането на протестите в глобални ги отличава от предишни подобни събития. Самият мащаб на протестите е необичаен, както и ходът на администрацията да им отвърне милитаризирано, изтъква той. Според Христов, 60-те години са най-добрата сравнителна база за това, което виждаме в момента.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако продължи да управлява сегашната администрация и след президентските избори в САЩ наесен, Теодор Христов не намира повод за оптимизъм. „Но от друга страна смятам, че тези протести ще продължават, докато не видим някаква по-осезаема разлика в това как полицията се отнася към гражданското общество. Не смятам, че бруталността на полицията е проблемът, смятам, че това е симптом на много по-дълбок проблем. И тези проблеми трябва да бъдат адресирани.“

Това според Теодор Христов може да отнеме доста време, а промяната да настъпи чак за следващите поколения заради тежкото расистко минало на страната.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Митко Григоров наблюдава няколко от протестите. „Беше много празнично настроението. Имаше хора, раздаваха бутилки с вода, пееше се. Всички бяха налягали на земята за 8 минути и 46 секунди“, разказа той.

„Всички бихме искали протестите да са мирни, да не се троши. На никой не му е приятно сутрин да се събуди и да е изпотрошено по улиците. Но ако изборът е между това да няма протести или да има протести с малко ексцесии, мисля, че по-добре е вторият вариант.“

Посланието – ако има несправедливост, идва един момент, в който хората не издържат и искат промяна, смята Митко Григоров. „Ако виждаш нещо, което трябва да се промени и гние в една държава, особено ако си управляващ в тая държава, би трябвало да предприемеш стъпки да се промени, преди да гангреняса“, коментира той пред БНР.

Двете гледни точки чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Синьо лято" в парк "Гео Милев"

По повод настъпването на новата учебна година район „Слатина“ организира специално събитие за всички настоящи, бъдещи и бивши ученици. То ще се проведе под надслов „Синьо лято – Слатина“   на 14 септември в парк „Гео Милев“ от 16:00 до 22:00 часа.  Като част от активностите, свързани с мероприятието, стартира и конкурс за домашни..

публикувано на 29.08.24 в 17:19

За нуждата от вяра извън политическите страсти

Политически совалки, шоу програми и материален лукс владеят ежедневието днес, но имами ли време за ближния, за другия до нас, готови ли сме да дадем, преди да вземем? -  За християнското учение в съвременния живот говорим с две дами, посветени на богословието в думи и багри. Марина Йорданова е иконограф и член на Българското..

публикувано на 28.08.24 в 10:00
Градския площад в Старе место - Братислава

"Пътуване без куфар" - разходка из малко познати места край Братислава

"Пътуване без куфар" - разходка из малко познати места край Братислава ни предлагат Гавраил Гавраилов , създател на рубриката "Има ли мегдан" в "Графити по въздуха" и съпругата му, журналистката Весела Николаева . Весела е и познавач и на керамиката и изключителна кулинарна специалистка. "Ние посетихме Братислава, като си отделихме време да..

публикувано на 26.08.24 в 11:54
Тома Белев

Тома Белев: Половината от добива на вода за питейни цели не се измерва!

410 населени места у нас официално имат издадена заповед от кмета за воден режим . Има още 140, които по сигнали на граждани и медийни публикации също имат проблеми с водоснабдяването. Това съобщи пред БНР Тома Белев, бивш заместник-министър на околната среда и водите, съпредседател на "Зелено движение", природозащитник. Той е изготвил карта..

публикувано на 26.08.24 в 08:32

В село Люти брод се проведе празникът на врачанския мискет

Наскоро в мездренското село Люти брод се проведе четвъртото издание на празника на врачанския мискет. Уникалният местен винен сорт бяло грозде и произведените от него вина и ракии събраха на десния бряг на река Искър срещу скалния феномен "Ритлите" десетки любители на бутиковите напитки и регионалните деликатеси. Свои продукти..

публикувано на 25.08.24 в 07:46

Дейността на Областния информационен център в Плевен е гарантирана до 2029 година

Областният информационен център в Плевен продължава своята работа след подписан договор между Общината и Управляващия орган на Програма "Техническа помощ". Той е за срок от шест години. Размерът на безвъзмездната помощ възлиза на 1 290 754 лева. Основните цели, от които четиричленният екип се ръководи, са повишаване нивото на..

публикувано на 25.08.24 в 07:34

Нов еврорегламент за екодизайн може да оскъпи мебелите след 2028 г.

ЕС върви към осъществяване на идеята за кръгова икономика. Вследствие на това от 18 юли е въведен регламент с нови правила за екодизайн на устойчиви продукти , в който мебелите са отбелязани като приоритетен продукт. Регламентът ще започне да се изпълнява не по-рано от 2028 г. Това посочи в интервю за БНР проф. Васил Живков, председател на..

публикувано на 21.08.24 в 10:09