Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тенденции в лечението на очните болести при възрастните

Клиниката по очни болести към ВМА разполага с последно поколение оптичен кохерентен томограф.
Снимка: БГНЕС

Над 90 % от възрастните хора над 80-годишна възраст страдат от катаракта, позната като „старческо перде“ на очите. Добрата новина е, че това очно заболяване е напълно лечимо дори и в напреднала възраст.

Председателят на Пациентската организация „Глаукома“ Георги Димитров е на 72 години. От 10 години е с глаукома, открита случайно при очен преглед за смяна на очилата. „Очното ми налягане беше 40 единици вместо нормалните 20-22. Бях доста стъписан и започнах да обикалям лекарите.“

Направил всички необходими изследвания и започнал лечение. Началото е с капки. Ако не помогнат, следващата фаза е лазер, третата – операция. Георги Димитров е минал и през трите.

С глаукома у нас живеят около 90 000 възрастни, а всяка година се диагностицират по 4-5 хиляди нови пациенти. Глаукомата е група от нервно-вегетативни заболявания, които се характеризират с трайно увреждане на зрителния нерв и характерни промени в зрителното поле. Специалистите я наричат „тихия крадец“. Защо - пояснява д-р Веселин Даскалов, офталмолог с дългогодишна практика:

„Ще възстановим очното налягане в таргетни стойности, но не можем да възстановим това, което тя е отнела – атрофията на зрителния нерв и трайните поражения в зрителното поле.“

Най-разпространеното очно страдание сред хората от третата възраст е „старческото перде“ или катаракта. Тя е сред водещите причина за слепота, поразява очните лещи и засяга над 90 на сто от възрастните хора, но пък е напълно лечима, уточнява д-р Даскалов. По думите му напоследък в България е отбелязан „скок в лечението на това заболяване“.

Снимка: БГНЕС

През 2000 година са правени 1000-1200 операции на милион души население, а през 2019-а вече се правят 6 хиляди операции, посочва офталмологът.

Операцията се поема изцяло от Здравната каса, но пациентите заплащат имплантите, което д-р Веселин Даскалов определя като „много, много сериозен проблем“. Цената на тези вътреочни лещи варира между 800 и 3 000 лева.

Макулната дегенерация и диабетната ретинопатия са другите две често срещани очни заболявания при възрастните. Лекуват се с инжекции, които подобряват състоянието в 90 на сто от случаите. 

В някои вериги за хранителни стоки се предлагат готови очила за четене със съответния диоптър. Снимка: БГНЕС

Има пациенти, които от 20% зрение стигат до 60, или от 40 стават 80, тоест те се връщат към нормалните си функции, коментира очният специалист. „И се възстановяват напълно, но имаме и такива, които примерно от 10% стигат 30%, затруднено им е четенето, но в същото време са много по-добре отпреди.“

От 1 април тази година скъпоструващите инжекции за лечение на макулна дегенерация вече се заплащат от Здравната каса. Допреди две години една апликация от тези лекарства е струвала 2 хиляди лева.

Пациентската организация „Глаукома“ води борба за цялостно реимбурсиране и на капките за глаукома. Според председателя Георги Димитров България е на последно място в Европа по този показател. При нас реимбурсирането е 50%, а в останалите европейски държави – между 70 и 100%.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екатерина Баксанова: В момента сме като Алиса в Страната на изтеклите мандати

"Все по-осезаема, направо веществена, става антиутопията, в която живеем. Очевидни са обвързаностите на правосъдието с политици, с криминални кръгове . Прокуратурата се превърна в един от тези органи, които вместо да изпълняват правомощията си, събират компромати, "консервират" ги като зимнина в буркани за по-удобни времена – обикновено това..

публикувано на 23.04.24 в 09:11

"За Земята" настоява за подмяна на еднократните пластмасови изделия с многократни

Днес отбелязваме Деня на Земята. Основната тема тази година е за пречистване на планетата ни от пластмаси .  И днес "За Земята" настоява за подмяна на еднократните пластмасови изделия с многократни , заяви пред БНР Евгения Ташева от екологичното движение. И даде пример с използването на лични бутилка за вода, чаша, кутия за храна или чанта за..

публикувано на 22.04.24 в 09:50

Камарата на представителите на САЩ одобри военната помощ за Украйна

След месеци забавяния американската Камара на представителите одобри дългоочакваната финансова помощ за Украйна на стойност 61 милиарда долара. Средствата са от критична важност за защитата на страната във войната с Русия, като голяма част от парите ще бъдат използвани за въоръжаване на украинската армия. Финансовият пакет за Украйна беше приет с..

обновено на 21.04.24 в 01:54
Искра Баева

Проф. Искра Баева: Мирът няма да доведе до разпадането на Украйна

Мир с някакъв компромис няма да доведе до разпадането на Украйна. Тя се сплоти и  не е застрашена, ако постигне мир . Русия няма потенциал да застраши цяла Украйна. Това каза пред БНР историкът проф. Искра Баева. Нито тезата на Русия, нито тезата на Украйна биха могли да се реализират в пълен обем . Русия не може категорично да спечели войната в..

публикувано на 20.04.24 в 11:11
Варна

Великден наближава... Пътуванията тази година са 10-15% по-скъпи

Майските празници са началото на морския туризъм , каза пред БНР Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори. "При Великден за много от нас има значение дестинацията и от гледна точка на отбелязване на празника. Затова най-предпочитана дестинация е Гърция - и заради морето, и заради факта, че гърците също са..

публикувано на 19.04.24 в 10:43

Погром в птицевъдството - 40% от кокошките носачки са засегнати от птичия грип

Само за седмица заради птичия грип са били унищожени над половин милион кокошки у нас. " Ситуацията ескалира изключително бързо. От октомври миналата година до момента заради огнища сме унищожили над 2 милиона птици – кокошки носачки, през последната седмица около 380 000 бройлери. При кокошките носачки вече са засегнати над 40% ",..

публикувано на 19.04.24 в 10:25
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Президентът да ги остави да се варят в собствен сос!

Има различни интереси, които стоят зад правителството и тези интереси трябва да се напаснат . Зад правителството стоят ГЕРБ и ДПС. Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Петър Чолаков във връзка с напрежението около смяната на министри в служебното правителство скоро след като то бе сформирано. Очаква се среща на "Дондуков" 2 за..

публикувано на 19.04.24 в 08:37