Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вносните плодове и зеленчуци в режим на проверки

Николай Роснев, БАБХ: Изследването за пестициди има дисциплиниращ ефект

Ще се анализират до 150 проби на ден, само в две лаборатории

Снимка: БГНЕС

Бунт на търговци и вносители на плодове и зеленчуци затвори вчера най-голямата борса в Югозападна България - тази в Кърналово. Недоволството на бизнеса е срещу заповед на директора на Агенцията по безопасност на храните, според която всички плодове и зеленчуци, влизащи у нас от страни членки на ЕС, трябва да се изследват за пестициди. Това изследване е скъпо и бавно - аргументират се търговците и заплашват да пренесат протестите си в София.

Какви са аргументите на БАБХ да въведе това изискване? „Целта беше да докажем, че продукцията е чиста“, казва заместник-директорът на агенцията Николай Роснев пред "Хоризонт".

Защо само за плодове и зеленчуци от ЕС? От 2 април има заповед за идентичен контрол на вносните плодове и зеленчуци от трети страни, затова сега обхватът засяга само страните от Европейския съюз, уточнява Роснев.

На граничните пунктове служители на БАБХ съвместно с екипи на НАП ще запечатват колите със стоките, а пробата ще се взима на мястото на крайната дестинация. Има определени две лаборатории за извършване на анализите. Едната е с капацитет 100 проби на ден, а другата може да изследва между 40 и 50 проби. Според Николай Роснев това е абсолютно достатъчно.

Пратките и партидите могат да влизат с документи от акредитирани лаборатории в Европейския съюз. „Тоест те могат да си вадят такива документи и от гръцка лаборатория“, посочи Роснев.

Основания за въвеждането на контрола са възникнали съмнения при засечени пестициди във вносни продукти. „Първия месец установихме фактически над 100 тона със завишено съдържание на пестициди. Говоря за внос от трети страни. На следващия месец това рязко намаля, тоест имаше дисциплиниращ ефект“, коментира Николай Роснев.

420 лева с ДДС ще струва изследването на всяка партида. Същата е цената и в гръцката лаборатория – 200 евро, уточнява той.

Стоките, които ще седят и ще чакат резултатите, ги редуцирахме до череши, праскови и домати. Всички други стоки ще ги освобождаваме да се търгуват преди да са излезли резултатите.“

Ако в партида стоки, например ягоди, се установи извъннормено наличие на пестициди, но количествата вече са изтъргувани до излизането на резултатите от пробите, оттук нататък ще бъдат задържани и изследвани всички пратки от тази стока, поясни още Николай Роснев. „Всички ягоди оттук нататък ще бъдат подлагани на анализ и изчакване“, подчерта той.

Българските производители на плодове и зеленчуци не реагират като вносителите, защото си правят регулярно проби на произведената продукция, смята Роснев.
 
Цялото интервю е в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Търговци и производители на плодове и зеленчуци искат среща с премиера

Протестиращи търговци и вносители на плодове и зеленчуци поискаха спешна среща с премиера Борисов и отмяна на заповедта на Агенцията по храните, която ги задължава да изследват  за пестициди всички стоки, влизащи в  България. От Агенцията обаче..

обновено на 11.06.20 в 14:09
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година..

публикувано на 26.04.24 в 22:38

Ердоган е отложил срещата си с Байдън

Турският президент Реджеп Ердоган е отложил срещата си в Белия дом с президента Джо Байдън, предвидена за 9 май. Това съобщиха запознат със ситуацията източник и турски официален представител, пожелал анонимност. Не е ясно какво е наложило отлагането,..

публикувано на 26.04.24 в 22:25

МБАЛ-Пазарджик болница получи дарение от електрически болнични легла, шкафчета и консумативо

Пазарджишката многопрофилна болница получи 33 електрически болнични легла от фондация "АДРА-България".  Дарението е осигурено от държавната австрийска болница в Залцбург.  Болницата получи също нощни шкафчета, одеяла, възглавници и голямо количество..

публикувано на 26.04.24 в 22:20